lauantai 2. helmikuuta 2013

Iltalehti: Jyväskylän puukkoisku Ylioppilaslehti Uljas: Tiesikö Supo uhasta jo etukäteen?

Iltalehti: Jyväskylän puukkoisku Ylioppilaslehti Uljas: Tiesikö Supo uhasta jo etukäteen? 2.2.2013
Uusi Suomi: Supo: Jyväskylän tilaisuuteen oli varauduttu
Svenska Yle: Uljas: Polisen visste om hotet i Jyväskylä
Svenska Yle: Skyddspolisen förberedde sig för Jyväskylä-hotet
Hbl: "Skyddspolisen kände till hot"
Ylioppilaslehti Uljas: Poliisi sai tiedon mahdollisesta uhasta Jyväskylässä 1.2.2013

Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljas kirjoittaa Suojelupoliisin tienneen jo etukäteen uhasta Jyväskylässä.

Ylioppilaslehden mukaan äärioikeistolaiset ilmoittivat Facebookissa jo reilusti ennen Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuutta harkitsevansa delegaation lähettämistä Jyväskylään. Uhkaavat kommentit kirjoitettiin tammikuun puolen välin tienoilla tapahtuman Facebook-seinälle.

Uljaan mukaan järjestäjät ilmoittivat Pohjois-Karjalan poliisille uhkaavina pidetyistä kommenteista ja suojelupoliisille toimitettiin niistä myös ruudunkaappauksia.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispäällikkö Pentti Nurminen kertoo lehden haastattelussa, että poliisin tietoon ei ole tullut mitään, mikä erityisesti olisi saanut huolestumaan.

- Meidän päivittäistoimintaa koskevaan listaamme on tilaisuus Joensuussa 18. päivänä kirjattu, mutta huolestuttavasta Facebook-kirjoittelusta ei päivittäistoiminnasta vastanneille tullut tietoa. Supon edustaja oli sanonut, että heidän tiedossaan ei ollut uhkia, hän kertoo ylioppilaslehdelle.

- Jos jotain uhkaa on tiedossa toisen poliisilaitoksen alueelle, niin tokihan tiedon välitämme, mutta nyt sellaista tietoa ei ollut, Nurminen jatkaa.

Puukotus tapahtui keskiviikkona Jyväskylän kaupunginkirjastossa pidetyssä tilaisuudessa.

______________________________________________________

Uusi Suomi: Supo: Jyväskylän tilaisuuteen oli varauduttu

Suojelupoliisi oli ”varautunut” Äärioikeisto Suomessa - kirjan Jyväskylän esittelytilaisuuteen, kertoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto Uudelle Suomelle. Keski-Suomen poliisi tutkii tilaisuudessa tapahtunutta puukotusta.

Liinu Lehto ei tarkenna, mitä varautuminen käytännössä tarkoittaa.

–Kyseiseen tilaisuuteen oli varauduttu. Tämän enempää en voi operatiivista toimintaamme avata, Lehto sanoo Uudelle Suomelle.

–Se ei ollut yllätys.

Itä-Suomen ylioppilaslehti Uljas kertoi perjantaina, että Pohjois-Karjalan poliisille ja suojelupoliisille oli ennen keskiviikon tilaisuutta toimitettu tieto tapahtuman Facebook-sivuilla esitetyistä, järjestäjien uhkaavina pitämistä kommenteista. Lehden mukaan äärioikeistolaisina pidetyt kirjoittajat ilmoittivat Facebookissa lähettävänsä – mahdollisesti – paikalle ”delegaation”.

Varsinaista väkivallan uhkaa Uljas-lehden esittelemistä kommenteista ei välity.

Supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto ei kommentoi kysymystä siitä, millaista tietoa suojelupoliisi ennen tilaisuutta sai tai oliko Supolla edustajaa paikalla tilaisuudessa. Hän muistuttaa suojelupoliisin seuraavan ääriliikehdintää.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispäällikkö Pentti Nurminen kertoo Uljaalle, että poliisin tietoon ei ennen tilaisuutta tullut mitään sellaista, mikä erityisesti olisi saanut poliisin huolestumaan. Tilaisuus oli kuitenkin kirjattu muistiin poliisissa.

–Huolestuttavasta Facebook-kirjoittelusta ei päivittäistoiminnasta vastanneille tullut tietoa. Supon edustaja oli sanonut, että heidän tiedossaan ei ollut uhkia, Nurminen sanoo Uljas-lehdelle.

Keski-Suomen poliisi tiedotti Jyväskylän tapahtumista viimeksi perjantaina iltapäivällä. Poliisi ei ole toistaiseksi tavoittanut kaikkia Jyväskylän kirjaston välikohtaukseen osallisia henkilöitä. Tavoittamatta on osa kolmihenkisestä seurueesta, joka pyrki sisään tilaisuuteen.

Tilanne kärjistyi puukoniskuksi, kun kolmikkoa ei päästetty sisään keskustelutilaisuuteen. Järjestäjät pitivät kolmikkoa äärioikeistolaisina, ja uskoivat näiden aiheuttavan häiriötä.

Kolmikon sisäänpääsyä oli estämässä kolme henkilöä, joista yksi oli vapaaehtoinen järjestyksenvalvoja, jonka järjestäjät olivat pyytäneet paikalle. Puukolla iskettiin ovimiestä auttamaan tullutta henkilöä. Hänen vammansa jäivät lieviksi.

Poliisin mukaan molemmilla osapuolilla oli hallussaan välineitä, jotka soveltuvat ihmisen vahingoittamiseen.

–Jokaisella välikohtaukseen osallistuneella välineitä ei kuitenkaan ole ollut, poliisi lisää.

____________________________________________

Svenska Yle: Uljas: Polisen visste om hotet i Jyväskylä

Skyddspolisen var medveten om hotet mot presentationen av boken Äärioikeisto Suomessa i Jyväskylä, skriver studenttidningen i östra Finland Uljas. Enligt Uljas hade högerextremisterna meddelat på Facebook att de överväger att skicka en delegation till presentationen.

Kommentarerna skrevs på bokpresentationens evenemangssida på Facebook i medlet av januari.

Arrangörerna informerade också polisen om de hotfulla kommentarerna, skriver tidningen.

Polisinrättningen i Norra Karelen uppger att polisen inte har informerats om något särskilt oroväckande. Skyddspolisens informatör Liinu Lehto säger för sin del till Uusi Suomi att skyddspolisen var förberedd och att attacken inte kom som någon överraskning.

På bokpresentationen i onsdags blev en säkerhetsvakt vid biblioteket knivhuggen av några män som kallade sig patrioter.

____________________________________________


Svenska Yle: Skyddspolisen förberedde sig för Jyväskylä-hotet

Skyddspolisen var medveten om hotet mot presentationen av boken Äärioikeisto Suomessa i Jyväskylä. Det bekräftar Skyddspolisens informatör Liinu Lehto för Yle Nyheter. Enligt studenttidningen Uljas vid Östra Finlands universitet hade högerextremister på förhand meddelat på Facebook att de övervägde att skicka en delegation till presentationen.

− Jag kan konstatera att Skyddspolisen hade förberett sig inför det som hände. Och det var inte nån överraskning för oss, kommenterar Lehto.

Kan du på en allmän nivå berätta vad ni gjorde för att skydda tillställningen?

− Tyvärr. Desto mer kan jag inte öppna det här ärendet.

Kan du alls säga om nån från Skyddspolisen var närvarande vid bokpresentationen?

− Så som jag konstaterade så hade vi förberett oss.

Det har kommit en hel del information på sistone om att extrema grupperingar har blivit allt aktivare och väljer att vara mer offentliga. Har ni nån kommentar till det?

− Det verkar vara den här tendensen nu.

Hur ser ni på det här fenomenet?

− Vi har varit oroliga nu redan ganska länge över den här tendensen, och följer förstås upp det här fenomenet jättenoggrant.

Hur stort hot är det här?

− Nå nu måste man alltid sätta det i rätta skalan och hotet är minimalt i det stora hela.

Kan du utveckla – vad beror det på att det är minimalt?

− Eftersom de här händelserna är mycket lokala tills vidare och det har ändå inte hänt hemskt ofta tills vidare.

Ni har fått kritik för att inte fästa tillräckligt stor vikt vid extrema grupperingar i Finland. Hur svarar du på det?

− Man får alltid kritisera, men Skyddspolisens uppgift är att följa med det här fenomenet och hur det utvecklas, och det har vi gjort och det kommer vi att göra.

____________________________________________

Hbl: "Skyddspolisen kände till hot"

Högerextremister varnade för tillslaget mot presentationen av boken Högerextremismen i Finland i Jyväskylä i onsdags. Det skriver studenttidningen Uljas i östra Finland. Arrangörerna tog därefter kontakt med polisen.

Studenttidningen Uljas skriver att det var på en Facebooksida kopplad till bokpresentationen som högerextrema kommentatorer varnade för att de överväger att skicka en delegation till bokpresentationen.

Enligt tidningen ska arrangörerna ha informerat polisen om detta, något som Skyddspolisens informatör Liinu Lehto bekräftar för Uusi Suomi.

Däremot ska polisinrättningen i Norra Karelen inte ha känt till att något var i görningen.

En säkerhetsvakt blev knivhuggen av några män som kallade sig patrioter samtidigt som några av författarna till boken, Li Andersson och Mikael Brunila, talade inför publik.

____________________________________________


Ylioppilaslehti Uljas: Poliisi sai tiedon mahdollisesta uhasta Jyväskylässä

Äärioikeistolaiset ilmoittivat Facebookissa jo reilusti ennen tapahtumaa harkitsevansa delegaation lähettämistä Jyväskylään. Uhkaavat kommentit kirjoitettiin tammikuun puolen välin tienoilla Joensuun Äärioikeisto Suomessa –kirjan esittelytilaisuuden Facebook tapahtuman seinälle. Järjestäjät ilmoittivat Pohjois-Karjalan poliisille uhkaavina pidetyistä kommenteista ja suojelupoliisille toimitettiin niistä myös ruudunkaappauksia. Poliisin päivittäistoimintaan saakka tieto ei ilmeisesti kulkeutunut, Jyväskylän poliisista puhumattakaan.
Jyväskylässä isku kirjan esittelytilaisuuteen tulikin poliisin mukaan yllätyksenä.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispäällikkö Pentti Nurminen kertoo, että poliisin tietoon ei ole tullut mitään, mikä erityisesti olisi saanut huolestumaan.
”Meidän päivittäistoimintaa koskevaan listaamme on tilaisuus Joensuussa 18. päivä kirjattu, mutta huolestuttavasta Facebook-kirjoittelusta ei päivittäistoiminnasta vastanneille tullut tietoa. Supon edustaja oli sanonut, että heidän tiedossaan ei ollut uhkia”, hän kertoo.
”Jos jotain uhkaa on tiedossa toisen poliisilaitoksen alueelle, niin tokihan tiedon välitämme, mutta nyt sellaista tietoa ei ollut.”
Tapahtuman seinällä puhutaan lähinnä islamofobian rakentamiseen keskittyneestä löyhästä Finnish Defence League -liikkeestä. Tilanteen tulkintaa hankaloittaa se, että rasistiset hyökkäykset on yhdistetty Suomen vastarintaliikkeeseen, joka ilmoittaa tavoitteekseen taistella monikulttuurisuutta vastaan ja palauttaa Suomeen ”perinteisempi ja autoritaarisempi yhteiskuntajärjestys”. Sisäministeriön mukaan se on ”organisoituna, demokratianvastaisena ja militanttina liikkeenä potentiaalisesti vaarallinen”.

Uljaan käsiinsä saamista ruudunkaappauksista selviää, että tapahtuman seinällä kirjoitettiin vastaukseksi äärioikeistolaisille esitettyyn kehotukseen tulla paikalle keskustelemaan: ”Oliko tämä kutsu? Valitettavasti ei nyt pääse Joensuuhun, mutta toki voidaan harkita FDL:n (Finnish Defence League) delegaation saapumista Jyväskylän vastaavaan tilaisuuteen. Siinähän sitä voisi kysellä niin sanotusti typeriä hiukan puolin ja toisin”. Toisaalla tapahtuman FB-seinällä tapahtuma tuomitaan valtiopetokseksi ja puhutaan esimerkiksi ruumissäkeistä. Lisäksi julistetaan, kuinka ”rajatonta maahanmuuttoa vastustettiin ennen asein, kuten vuonna 1918, 1939-1944.”
Ennen tätä esimerkiksi Dan Koivulaakso oli jo joutunut kaasuhyökkäyksen kohteeksi, ja myös Pride-kulkue oli joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Lisäksi Jyväskylän tapahtuma järjestettiin samana päivänä, jolloin Adolf Hitler nousi valtaan 80 vuotta sitten.

Sisäministeriö toteaa tilannekatsauksessaan, että ”väkivaltaista ekstremismiä ilmenee kuitenkin paikallisesti ja yksilötasolla esimerkiksi äärioikeiston käyttämässä väkivallassa”, vaikka toteaakin, että ”ääriliikkeistä johtuva laajamittaisen väkivallan riski yhteiskunnassamme pieni tällä hetkellä”. Sama raportti huomauttaa myös, että ”väkivaltaisen ekstremismin hiljainen hyväksyminen tai tunnistamattomuus voi luoda kasvupohjaa yhä vakavammille rikoksille ja toiminnalle”
Nurminen kertoo noteeranneensa tiedotusvälineistä, että Dan Koivulaakso joutui viime heinäkuussa kaasuhyökkäyksen kohteeksi.
”Mutta en osannut yhdistää sitä tähän. Päivittäistoiminnan listassa on parikymmentä tapahtumaa. Jos Joensuussa nyt olisi tällainen tapahtuma tulossa, niin toki varautuisimme.”