tiistai 1. lokakuuta 2013

Uusi Suomi: Törkeä pahoinpitely vai ei? ”Poikani ympärileikattiin salaa”

Uusi Suomi: Törkeä pahoinpitely vai ei? ”Poikani ympärileikattiin salaa” 1.10.2013
Uusi Suomi: Lasten ympärileikkaukset: “Vanhempien vastuu on suojella”

Poikavauvan ympärileikanneelle lääkärille vaaditaan yli vuoden ehdotonta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä. Koska Suomessa ei ole poikien ympärileikkausta koskevaa lainsäädäntöä, kysymys on ristiriitainen.

Asiaa käsitellään marraskuun alussa hovioikeudessa. Helsingin käräjäoikeus päätti vapauttaa lääkärin, mutta lapsen isä sai tuomion maaliskuussa 2012.

–Suomen laki lähtee siitä, että kenellekään ei saa tehdä ruumiillista väkivaltaa, valtakunnansyyttäjä Eija Velitski sanoo Uudelle Suomelle.

Syyttäjä vetoaa myös vuonna 2010 voimaan astuneeseen biolääketieteen direktiiviin, joka kieltää terveen kudoksen leikkaamisen henkilöltä, joka ei voi antaa suostumustaan toimenpiteeseen. Poikien ympärileikkauksessa poistetaan esinahkaa.

Ympärileikatun lapsen äiti kertoo, että leikkaus tehtiin neljän kuukauden ikäiselle vauvalle ilman hänen lupaansa vuonna 2009.

–Palasin kotiin ja näin kuivuneet froteelakanat, ja tajuan, että jotain on tapahtunut. Otin yhteyttä hätäkeskukseen, hän kertoo Uudelle Suomelle.

–Poikani ympärileikattiin salaa, hän toteaa.

Leikkaus suoritettiin perheen kotona, olohuoneen pöydällä.

Lapsen äiti kertoo tehneensä miehelleen selväksi jo lapsen synnyttyä, että ei aio koskaan antaa suostumusta ympärileikkaamiseen. Lapsen isä on kristitty ja kotoisin Nigeriasta, missä poikien ympärileikkaus on yleinen maan tapa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perheen isän pahoinpitelystä sakkoihin. Hän oli pitänyt lasta kiinni leikkauksen aikana. Lääkäri vapautettiin syytteistä.

Käräjäoikeuden mukaan lapsen ympärileikkaamiselle ei ollut lääketieteellistä syytä. Käräjäoikeus linjasi, että suomalaisen lääkärin tekemä toimenpide tehtiin lääketieteellisesti oikein ja asianmukaista kivunlievitystä käyttäen. Lääkäri kertoi lapsen isän vakuuttaneen hänelle, että ympärileikkaus oli sovittu lapsen äidin kanssa.

Lapsen isä kertoi käräjäoikeudelle, että ympärileikkaus oli hänelle tärkeää uskonnollisista ja kulttuurisista syistä.

Molemmat syytetyt kiistivät syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

Nyt valtakunnansyyttäjä vaatii hovioikeudelta molemmille tuomiota törkeästä pahoinpitelystä. Lääkärille vaaditaan vähintään vuoden ja kahden kuukauden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta. Ympärileikatun lapsen isälle syyttäjä vaatii vähintään vuoden ja kahdeksan kuukauden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta.

–Lastensuojelulain mukaan tuon ikäiselle lapselle (4 kuukautta) tehtävään kirurgiseen toimenpiteeseen pitää olla molempien vanhempien suostumus, Velitski sanoo.

Onko poikien ympärileikkaus Suomessa sallittua?

–Korkeimman oikeuden ratkaisu lähtee siitä, että se on sallittua, jos se on lääketieteellisesti oikein tehty, käytetty puudutusta ja tehty tarpeeksi hygieenisissä olosuhteissa, Velitski vastaa.

Viimeisin korkeimman oikeuden ratkaisu on vuodelta 2008, jonka jälkeen on astunut voimaan biolääketieteen direktiivi vuonna 2010.

–Direktiivin mukaan tervettä kudosta ei saa leikata ja tässähän leikataan tervettä kudosta, Velitski sanoo.

Jos leikataan tervettä kudosta ja aiheutetaan pysyvä ruumiinvamma, kyse on Velitskin mukaan pahoinpitelystä. Hänen mukaansa Suomen lainsäädäntö on tällä hetkellä puutteellinen.

–Nyt lainsäädäntöä ollaan korjaamassa niin, että saadaan pykälä tähän eli ympärileikkaus joko sallitaan tai ei sallita. Ja jos sallitaan, millä edellytyksillä ja kenen tekemänä. Vai kielletäänkö se kokonaan? Velitski sanoo.

Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Päivi Mattila ja projektipäällikkö Lisa Grans vaativat elokuussa viranomaisia kiireellisesti selvittämään poikien ympärileikkauksen oikeudellista tilannetta Suomessa.

–Suomen laki ei kuitenkaan ota yksiselitteisesti kantaa poikien ympärileikkaukseen. Lakia voidaan tulkita ja tulkitaankin ristiriitaisesti, Mattila ja Grans kirjottavat Helsingin Sanomien mielipideosastolle.

Uusi Suomi tavoitti syytetyn lääkärin, mutta hän ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

_____________________________________

Uusi Suomi: Lasten ympärileikkaukset: “Vanhempien vastuu on suojella”

Kansanedustajat Anne-Mari Virolainen (kok.), Pirkko Mantila (ps.) ja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) tuomitsivat lasten ympärileikkaukset.

–Lasten ihmisoikeuksiin kuuluu ruumiillinen koskemattomuus, kansanedustajat toteavat.

He puhuivat asiasta tänään tiistaina Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

Virolainen sanoi puheessaan, että kulttuuriset tai uskonnolliset syyt eivät voi olla peruste fyysiselle väkivallalle.

–Vanhempien vastuu on suojella lastaan. Jos he eivät sitä tee, on viranomaisten puututtava asiaan. Tarvitaan asennekasvatusta ja -muutosta sekä viranomaisten moniammatillista yhteistyötä lapsiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisemiseksi, Virolainen sanoi.

Mattilan mukaan ”lapselle tämän oman edun nimissä tehtyyn väkivaltaan” on vaikea puuttua, koska se piiloutuu uskonnon, perheen ja vanhemmuuden taakse.

Parlamentaarisen yleiskokouksen käsiteltävänä oli saksalaisen kansanedustajan Marlene Rupperchitin raportti raportti ”Children’s right to physical integrity”. Raportti puolustaa lasten oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen, jota ympärileikkaukset ja muut lapsille vastoin näiden tahtoa tehdyt kirurgiset toimenpiteet raportin mukaan loukkaavat.

Helsingin hovioikeudessa puidaan marraskuun alussa tapausta, jossa ympärileikkauksen tehnyttä lääkäriä syytetään törkeästä pahoinpitelystä.

Ympärileikatun lapsen äiti kertoi Uudelle Suomelle, että lapsi leikattiin ilman hänen lupaansa.