maanantai 6. lokakuuta 2014

Iltalehti: Suomitytöt jihadisteina

Iltalehti: Suomitytöt jihadisteina 6.10.2014

Suomesta on matkustanut naisia Syyrian konfliktialueelle enemmän kuin Euroopasta keskimäärin.

Lauantaina ilmestynyt Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi espoolaisesta Aishasta, joka matkusti miehensä Husseinin kanssa Syyriaan, jossa he ovat mukana ääri-islamilaisen Isis-järjestön toiminnassa.

Kuukausiliitteen jutun mukaan Aisha muuttui kesken lukion tavallisesta maahanmuuttajatytöstä voimakkaan uskonnolliseksi. Hän meni vastoin vanhempiensa tahtoa naimisiin niin ikään ääri-islamilaisen Husseinin kanssa.

Aisha nousi Suomessa julkisuuteen, kun hän kesäkuussa päivitti Facebook-sivulleen kuvan, jossa burkhaan pukeutunut nainen poseeraa AK-47-rynnäkkökivääri kädessä ja uhkaa shiia-muslimeita tuholla.

Viidesosa naisia

Suojelupoliisin mukaan Suomesta tiedetään lähteneen yli 45 henkilöä Syyriaan, joista viidesosa on naisia. Se tarkoittaa seitsemästä yhdeksään naista.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarisen mukaan määrä suhteessa korkeampi kuin muualla Euroopassa, jossa naisia on ollut keskimäärin 10-15 prosenttia lähtijöistä.

Saarisen mukaan Syyriaan lähteneistä naisista ja heidän motiiveistaan tiedetään vain vähän.

- Luultavasti suurin osa lähteneistä on ollut naimissa ja lähtenyt miehensä mukaan konfliktialueelle. Julkisuudessa olleet naispuoliset lähtijät ovat kaikki olleet Isiksen kannattajia.

- Suurimmalla osalla lähteneistä naisista on ollut kytkentä henkilöön, joka on ollut alueella tai matkustanut alueella, Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala muotoilee.

Saarisen mukaan on vaikea arvioida, kuinka halukkaita lähtijöitä miehen mukana lähteneet naiset ovat todellisuudessa olleet. Suomesta itsenäisesti lähteneiden naisten motivaatiosta ei ole tietoa.

- Euroopan laajuisesti tiedetään, että useita naisia on lähtenyt etsimään jihadistimiestä itselleen. Tarkoitus on ollut mennä jihadistin kanssa naimisiin ja elää elämää Islamilaisessa valtiossa.

Alhaalla hierarkiassa

Naisten mahdollisista rooleista Isisin organisaatiossa on äärimmäisen vähän tietoa saatavilla. Enimmäkseen naiset ovat mukana yhteiskunnan pyörittämisessä. Taistelijoiksi heidän ei tiedetä päätyneen.

- Jotkut ovat kotivaimoja, jotka pitävät taloa pystyssä. Varsinkin jos perheessä on pieniä lapsia. Jos taas lapsia ei ole, naiset saattavat ottaa toisen yhteiskunnallisen roolin ja toimia esimerkiksi opettajina. Joidenkin tiedetään partioivan kaduilla ja vahtivan, että paikalliset naiset pukeutuvat islamilaisen valtion vaatimusten mukaisesti, Saarinen kertoo.

Naiset pyrkivät myös houkuttelemaan muita naisia lähtemään konfliktialueelle.

- He lähettävät sosiaalisen median kautta viestejä kavereille ja tutuille, sekä kirjoittavat internetfoorumeille. Sosiaalinen media on ollut merkittävä työkalu houkuttelussa, Saarinen sanoo.

Hänen mukaansa on poikkeuksellista, että jihadismin yhteydessä naisia matkustaa suurissa määrin konfliktialueelle. Erityisen harvinaista on vielä se, että naiset pyrkivät rohkaisemaan ja rekrytoimaan muita naisia muuttamaan konfliktialueelle.