keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Iltalehti: Syyttäjä: "Rahoilla ostettiin aseita ja ruokaa terroristeille"

Iltalehti: Syyttäjä: "Rahoilla ostettiin aseita ja ruokaa terroristeille" 8.10.2014

Syyttäjän mukaan suojelupoliisin telekuunteluissa kävi ilmi, että Suomesta lähetettiin rahaa terroristien aseistamiseksi.

Suomen ensimmäinen terrorismisyytteiden käsittely alkoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Kukaan neljästä asianomistajasta ei ollut paikalla.

- Telekuuntelun perusteella voimme sanoa, että näillä Suomesta Somaliaan lähetetyillä rahoilla on varusteltu terroristeja. Niillä on ostettu ruokaa, vaatteita, kenkiä ja aseita. Kyseessä on kansainvälinen kuvio ja nyt esiin tullut tapaus on osa sitä, kertoo valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

Hänen mukaansa Suomesta lähetettyjen rahojen saajista osalla on yhteyksiä terroristijrjestö al-Shabaabiin ja osa kuuluu järjestön "korkeampaan portaaseen".

Syytteen mukaan kaikki neljä syytettyä ovat keränneet ja lähettäneet yhteensä useita tuhansia euroja terroristijärjestö al-Shabaabille Somaliaan ja Keniaan. Syyttäjän mukaan he ovat olleet tietoisia siitä, että rahat käytetään terroristitoimintaan.

Yhtä heistä syytetään myös isoveljensä värväämisestä al-Shabaabiin vuonna 2010. Syyttäjän mukaan syytetty on myös suunnitellut veljensä Suomessa asuvan vaimon ja heidän kahden lapsensa houkuttelua Keniaan lomamatkalle, lasten huumaamista ja kuljettamista rajan yli Somaliaan. Lapset oli syyttäjän mukaan tarkoitus värvätä terroristijärjestön toimintaan mukaan.

- Supon telekuuntelun perusteella suunnittelu oli siinä vaiheessa, että lippuhintoja katseltiin ja kulkureittejä suunniteltiin. Viranomaiset olivat valmiina puuttumaan siihen, Hämäläinen kertoo.

Hyväntekeväisyyttä

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet. He myöntävät keränneensä ja lähettäneensä rahaa, mutta kiistävät, että olisivat tietoisesti rahoittaneet terrorismia. Istunnossa puitiinkin paljon al-Shabaabin statusta terroristijärjestönä. Puolustus muistutti, että al-Shabaabilla on pitkät juuret, eikä sen ole aina katsottu olevan terroristijärjestö.

- Al-Shabaabiin kuuluminen ei välttämättä ole vapaaehtoista. Tietyillä alueilla asuvat henkilöt joutuvat siihen. Al-Shabaabiin kuuluminen ei tarkoita, että harjoittaisi terroristista toimintaa, sanoo asianajaja Tarja Tuomivaara.

Puolustuksen mukaan lähetetyt rahat olivat ramadanin yhteydessä kerättyä köyhien avustusrahaa.

- Siinä on ideana, että kerätään monelta, ja annetaan monelle, sanoo asianajaja Jarkko Jaatela.

Syytettyjen oikeusavustajien mukaan on ymmärrettävä avustusrahojen keräämisen ja jakamisen periaatteet ja tarkoitus.

- Siinä ei ollut mitään epänormaalia saati laitonta. Varojen keruulla on humanitäärinen tarkoitus, Tuomivaara toteaa.

Isot rahat

Jaatela huomauttaa, että hänen asiakkaansa kohdalla kyse yhteensä vain 700 euron lähetyksistä.

- Suomesta lähetetään Somaliaan vuosittain 600 000 euroa ja muualta maailmasta yksi miljardi, hän kertoo

Valtionsyyttäjä muistuttaa, että vaikka summat ovat tässä tapauksessa melko pieniä, on "hyväntekeväisyyspeiteraha" kansainvälisesti iso bisnes.

- Ostovoima kohdealueella on myös ihan toisenlainen, hän sanoo.

Hämäläisen mielestä puolustus etenee usealla rintamalla.

- Sanotaan, että rahaa on lähetetty, mutta ei missään nimessä al-Shabaabille. Jos sitä on lähetetty al-Shabaabille, niin se ei ole terroristijärjestö, tai ainakaan tietoisesti ei ole rahoitettu terrorismia.

Hämäläinen ei usko, että tapaus jää Suomen viimeiseksi terrorismioikeudenkäynniksi.

- Tämä on viesti ulkomaille, että Suomessa viranomaiset puuttuvat tällaisiin asioihin, hän kertoo.