maanantai 6. lokakuuta 2014

Yle: Syyriasta tulleet pakolaiset: Leirillä jokainen päivä oli kuin hidasta kuolemaa

Yle: Syyriasta tulleet pakolaiset: Leirillä jokainen päivä oli kuin hidasta kuolemaa 6.10.2014

Kruunupyyhyn syyskuussa tullut syyrialaisperhe odottaa elämältä Suomessa pääasiassa turvallisuutta. He kokevat syntyneensä uudelleen leirillä viettämänsä ajan jälkeen. Pakolaisten apuna toimiva tulkki tietää hänkin, millaista on turvattomuus.

Abeer ja Akram Alzoubi tulivat neljän lapsensa kanssa Pohjanmaalle Kruunupyyhyn syyskuussa pakolaisleiriltä Jordaniasta. Jordaniassa he ehtivät asua muutamia vuosia paettuaan Syyriasta. Pari viime vuotta ovat sujuneet vaikeissa oloissa. Alzoubeille aika Suomessa onkin ollut kuin syntymistä uudelleen.

– Elämä jordanialaisella pakolaisleirillä on kuin kuolisi hitaasti joka päivä, he sanovat.

Nyt Alzoubit haluavat vain saavansa elää rauhassa. Myös kotimaahansa he toivovat rauhaa, mutta täällä tavoitteena on kielen oppiminen ja työnsaanti. Perheen neljä lasta ovat jo aloittaneet päivähoidossa.

Myös tulkki tuntee turvattomuuden

Perheelle tulkkina toimiva irakilainen Hussein Al-Maadidi tietää hänkin, millaista on kokea turvattomuutta. Hän istui Irakissa vankilassa lähes vuoden, vaikka ei vieläkään tiedä, miksi. Toimittajana työtä tehnyt Al-Maadidi sanoo, ettei Irakissa voi koskaan tuntea olevansa turvassa, vaan kuka vain voidaan napata milloin tahansa.

Lapset ja naiset eivät hekään ole turvassa, sanoo Al-Maadidi. Samassa vankilassa istui 70 naista, ja vähän matkan päässä oli vangittuna 650 pikkulasta.

– Vallanpitäjät aloittavat sodan, mutta tavalliset ihmiset kärsivät.

Syyrian tai Irakin tilanteeseen Al-Maadidi ei näe nopeaa ratkaisua:

– En nyt. Ehkä 50–100 vuodessa.