maanantai 2. marraskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Poliisi tutkii rasistista huutelua Espoossa – video välikohtauksesta leviää maailmalla

Ilta-Sanomat: Poliisi tutkii rasistista huutelua Espoossa – video välikohtauksesta leviää maailmalla 2.11.2015

Keniasta lähtöisin oleva lähihoitaja on tehnyt poliisille ilmoituksen rasistisesta huutelusta, jonka kohteeksi hän joutui Espoossa lokakuun lopulla. Hän videoi osan tapauksesta.

Keniasta lähtöisin, kymmenen vuotta Suomessa asunut lähihoitaja joutui rasistiseksi kokemansa huutelun kohteeksi perjantaina 23. lokakuuta Espoossa. Naisen julkaistua videon välikohtauksesta Facebookissa on se päätynyt mm. venäläisen Russia Today -kanavan sekä brittilehti Daily Mailin jakeluun.

Nainen oli ollut kävelyllä kauppakeskus Sellon lähellä. Hän oli ollut ylittämässä katua, kun jalankulkijan liikennevalot vaihtuivatkin punaisiksi.

Nainen jäi siksi kaistojen väliselle korokkeelle odottelemaan valojen vaihtumista jälleen vihreiksi. Hänen mukaansa ohi ajaneen auton kuljettaja yritti ajaa hänen ylitseen. Kaistan korokkeella seissyt nainen lähti seuraamaan autoa, jonka hän löysikin parkkipaikalta läheltä terveyskeskusta. Hän kysyi autoa kuljettaneelta naiselta, miksi tämä oli yrittänyt ajaa hänen päälleen.

Video tallensi rajut huutelut

33-vuotias Keniasta lähtöisin oleva nainen sai vastaukseksi solvauksia, joita hän piti rasistisina. Nainen kertoi videoivansa keskustelun.

Video alkaa siitä, kun autoa kuljettanut nainen vastaa kysymyksiin.

– Olen suomalainen nainen ja olet afrikkalainen nainen! Et merkitse minulle yhtään mitään, vaan olet nolla, kuljettaja sanoo videolla.

Kuljettaja jatkoi videon perusteella huuteluaan. Hän sanoi englanniksi muun muassa, ettei kenialaisnainen ollut tervetullut maahan.

Rikosilmoitus tehty, juttu kesken

Rikosylikonstaapeli Jonna Arifullen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta vahvistaa Ilta-Sanomille, että huutelun kohteeksi joutunut nainen teki asiasta rikosilmoituksen poliisille.

– Nainen teki asiasta rikosilmoituksen, jota tutkittiin rikosnimikkeillä kunnianloukkaus ja liikenteen vaarantaminen, Arifullen kertoo.

Hänen mukaansa esitutkinta ole vielä päättynyt.

– Osapuolten kertomukset poikkeavat toisistaan. Juttu ei ole vielä edennyt syyttäjälle, Arifullen painottaa.