perjantai 2. lokakuuta 2009

YLE: Ulkomaalaisten työntekijöiden oleskelulupien määrä romahti


Työnteon perusteella Suomesta oleskelulupaa hakevien määrä on romahtanut talouden taantuman myötä. Tämän vuoden tammi–elokuussa työntekijän oleskelulupaa haki enää 2 800 ulkomaalaista, kun vilkkaan viime vuoden aikana hakijoita oli lähes 5 100.

Tänä vuonna eniten Suomeen on hakenut ulkomaalaisia siivoojiksi ja ravintoloiden keittiötöihin. Hakijoiden kotimaa on useimmin Venäjä. Runsaat 70 prosenttia hakemuksista on hyväksytty.

EU-maista tulevat työntekijät eivät näy oleskelulupatilastoissa työntekijöiden vapaan liikkuvuuden vuoksi.

Sen sijaan perhesiteen perusteella haettiin oleskelulupia hieman edellisvuotta vilkkaammin. Elokuun loppuun mennessä runsaat 5 200 henkilöä haki oleskelulupaa muuttaakseen Suomessa asuvan perheenjäsenensä luo, kun vuotta aiemmin heitä oli pari sataa vähemmän. Eniten hakijoita on tulee Somaliasta.

Kaikkiaan Suomesta haki oleskelulupaa tammi–elokuussa yhteensä runsaat 14 100 ulkomaalaista. Luku on 14 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin, jolloin hakijoita oli noin 16 400.

Oleskelulupapäätöksiä oli kuluvan vuoden elokuun loppuun mennessä tehty yhteensä 12 700. Oleskelulupia kaikilla eri hakuperusteilla oli elokuun 2009 loppuun mennessä myönnetty yhteensä noin 10 800, eli 85 prosenttia hakijoista on saanut hakemansa oleskeluluvan.

Kaikkien myönteisten ja kielteisten päätösten osuudet selviävät loppuvuodesta, kun erilaiset kausittaiset vaihtelut ovat mukana lukemissa.