perjantai 4. joulukuuta 2009

HBL: Integration är i allas intresse

HBL: Integration är i allas intresse 4.12.2009

Långsamt mal samhällets kvarnar. Men bättre sent än aldrig: att avtalet om bättre integration av invandrare i huvudstadsregionen ska undertecknas nästa vecka är en god nyhet (Hbl 3.12).

Den kommer samtidigt som beskedet om att levnadsförhållandena försämras för asylsökande - också för dem som verkligen behöver skydd.

Intentionsavtalet formulerades för mer än ett år sedan men staten hade politiska svårigheter med att hosta upp sin del av finansieringen. Ändå är hela det finländska samhället betjänt av stärkt sysselsättning bland invandrare, vid behov också av nyrekrytering från utlandet. Landets regering har upprepade gånger bekräftat att detta behövs.

Arbetsförmedlingen i Helsingfors får 40 nya tjänster för att kunna betjäna arbetssökande invandrare så som de förtjänar att betjänas. Regionens fyra städer ska för sin del bättre än hittills beakta invandrarnas gemensamma och individuella behov av välfärdstjänster som skola, vård och omsorg.

Finland och huvudstadsregionen vinner på att marginalisering och utanförskap bland invånare med utländsk bakgrund minimeras. Det ger ekonomisk tillväxt, samhällsfred och bättre allmän trivsel. Det finns redan brist på arbetskraft i vissa branscher, och värre blir det.

En annan sak är att de kommunala planerna för integrationsfrämjande arbete hittills inte har beaktat de möjligheter som erbjuds på svenska. Men än är det inte för sent att utveckla projekt som kan avhjälpa personalbristen inom till exempel den svenska äldreomsorgen.

Språkkurser och invandraranpassad läroavtalsutbildning måste kunna erbjudas också dem som är intresserade av att arbeta på svenska. Det kräver aktiv marknadsföring.

Johanna Westman