perjantai 4. joulukuuta 2009

Turun Sanomat: Kohtuutta toimeentulotukeen

Turun Sanomat, pääkirjoitus: Kohtuutta toimeentulotukeen 4.12.2009

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ei aikaillut reagoidessaan tietoon, jonka mukaan Suomi maksaa turvapaikanhakijoille selvästi korkeampaa toimeentulotukea kuin muut EU-maat. Hän ehdottaa tukisummiin tuntuvia leikkauksia ja avustusten epäämistä kokonaan, milloin kyse on unionin kansalaisesta.

Thorsin kaavailuissa yksinäisen henkilön toimeentulotuki laskisi 375 eurosta 292 euroon kuukaudessa. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava summa on 207 euroa. Jos turvapaikkaa hakeva saa vastaanottokeskuksessa päivittäisen ruuan ja muun ylöspidon, tuki jäisi ehdotuksen mukaan noin 90 euroon.

Tukien pienennykset ovat paikallaan, jos muita maita paremmat edut alkavat houkutella Suomeen väkeä, joka ei tänne muutoin hakeutuisi. Sisäministeriö on määrä selvittää, tapahtuuko jo nyt näin.

Vetovoimaisuuden kasvusta kielii turvapaikanhakijoiden määrän nopea nousu. Vuonna 2007 heitä oli puolitoista tuhatta, viime vuonna runsas 4 000 ja tänä vuonna jo lähes 6 000. Yli puolet hakemuksista todetaan perusteettomiksi.

Yhtä tärkeää kuin on noudattaa tuissa mahdollisimman yhtenäistä EU-käytäntöä, on taata turvapaikan hakijoille inhimillisesti siedettävät olot. On kohtuutonta, että kuukausikaupalla hakemustensa käsittelyä odottavat perheet pakotetaan passiivisuuteen, joka ei mahdollista edes arkista ruuanlaittoa tai kaupassa käyntiä, koska rahan sijasta toimeentulotuki annetaan valmiina ateriapalveluina.

Thorsin aktivoituminen toimeentulotuen mitoituksessa sattuu ajankohtaan, jolloin Suomeen pyrkivien tulvaa pyritään patoamaan ulkomaalaislain tiukennuksilla. Hallituksen lakiesitys kiristää suhtautumista muun muassa pakolaisperheiden yhdistämiseen, ja pidentää passittomina maahan tulleiden työkieltoa kolmesta kuuteen kuukauteen.

Toivottavasti paha kello kuuluu kauas, ja turvapaikkahuijarit kiertävät Suomen vastaisuudessa vielä kauempaa.