keskiviikko 13. tammikuuta 2010

HS: Arkkipiispa Leo: Egyptiläistä isoäitiä ei voida käännyttää

Helsingin Sanomat: Arkkipiispa Leo: Egyptiläistä isoäitiä ei voida käännyttää 13.1.2010

Ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leon mielestä käännytysuhan alla oleva egyptiläinen Eveline Fadayel ei sairautensa takia voi palata Egyptiin. Ulkomaalaislaki ja sen tulkinnat eivät saa olla liian tiukkoja, arkkipiispa painottaa.

Fadayel on saanut kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa Maahanmuuttovirastolta ja Helsingin hallinto-oikeudelta. Hän haki valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO). Marraskuussa KHO kielsi panemasta käännytystä täytäntöön.

Eveline Fadayel on hakenut Suomesta oleskelulupaa inhimillisiin syihin vedoten. Täällä hänellä on kolme aikuista poikaa ja lapsenlapsia, kun taas Egyptissä hänellä ei ole sukulaisia. Lisäksi hänen terveytensä on heikentynyt.

Fadayelin tavanneen arkkipiispa Leon mukaan suomalaiset voivat nähdä tapauksessa sen, kuinka vanhoissa kulttuureissa on edelleen sama perhekäsitys kuin mitä Suomessa oli vielä pari sukupolvea sitten.

"Lasten huolenpito vanhemmista on kunnia-asia. Äiti kuuluu perheeseen, hän on sen ydin. Lasten halua hoitaa iäkästä äitiään omassa kodissa on pidettävä kunnioitettavana ja tuettavana asiana", arkkipiispa sanoo.