keskiviikko 13. tammikuuta 2010

YLE: Elatusapua voi saada heikon kielitaidon perusteella

YLE Uutiset: Elatusapua voi saada heikon kielitaidon perusteella 13.1.2010
Helsingin Sanomat/STT: KKO: Uhrauksia tehneen thaivaimon saatava tukea mieheltään 15.1.2010

Heikko kielitaito ja koulutuksen puute riittävät perusteiksi elatusavun maksamiseen eron jälkeen. Korkein oikeus (KKO) on määrännyt helsinkiläisen miehen maksamaan elatusapua thaimaalaissyntyiselle ex-puolisolleen kolme vuotta eron jälkeen.

KKO on perustellut päätöstään sillä, että nainen oli eron jälkeen jäänyt vaille ansiotuloja. Kymmenen vuotta kestäneen avioliiton aikana nainen oli hoitanut perheen lapsia kotona. Tämän vuoksi naisen suomen kielen taito oli heikko, eikä hänellä ollut ammatillista koulutusta.

Entinen puoliso määrättiin maksamaan kolmen vuoden ajan kolmesaataa euroa kuussa. Oikeus katsoi, että kolmen vuoden jälkeen nainen kykenisi vastaamaan omasta elatuksestaan.

Käräjäoikeus ja Helsingin hovioikeus olivat aiemmin hylänneet naisen vaatimukset elatusavusta. Alemmat oikeusasteet katsoivat, että työkykynsä ja ikänsä puolesta naisen olisi kuulunut itse vastata elatuksestaan avioeron jälkeen.

______________________________________

Helsingin Sanomat/STT: KKO: Uhrauksia tehneen thaivaimon saatava tukea mieheltään

Kotiäitinä ja perheen yrityksessä uurastanut nainen oli oikeutettu elatustukeen avioeron jälkeen. Korkein oikeus antoi ratkaisun tapauksessa, jossa alemmat oikeusasteet olivat tyrmänneet valtaosan thaimaalaissyntyisen naisen vaatimuksista.

Nainen oli muuttanut avioliiton vuoksi Suomeen vuonna 1994 ja hoitanut kymmenen vuotta kotona pariskunnan kolmea lasta. Sen jälkeen hän työskenteli puolisoiden yhteisessä ravintolassa, mutta ei saanut työstään palkkaa.

Puolisoilla oli avioehto. Kun mies haki eroa, nainen jäi lähes tyhjän päälle asunnottomaksi ja työttömäksi. Sittemmin hän on työskennellyt thaihierojana. Miehelle jäi eläke-, osinko- ja palkkatuloja sekä ravintolahuoneisto, jonka hän pisti myyntiin.

Lain mukaan puolisolla on velvollisuus elättää toista avioeron jälkeen vain harvoin. Toisen pitää silloin olla avioliiton vuoksi vailla itsenäistä elatuskykyä.

KKO:n mukaan nainen tarvitsi tässä tapauksessa rahallista tukea mieheltään 300 euroa kuukaudessa, mutta vain kolmen vuoden ajan. Sopeutumisaika oli välttämätön kielitaidon ja koulutuksen hankkimiseksi.