maanantai 11. tammikuuta 2010

Iisalmen Sanomat: Maahanmuutosta syytä keskustella Ylä-Savossa

Iisalmen Sanomat, pääkirjoitus: Maahanmuutosta syytä keskustella Ylä-Savossa 11.1.2010

Taantuman aikaan voi olla vaikea mieltää, että tulevaisuudessa Ylä-Savossa kärsitään työvoimapulasta. Se on kuitenkin vääjäämätön tosiasia.

Ylä-Savossa väki vähenee ja suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle. Eläkepoistuma Ylä-Savossa on vuoteen 2020 mennessä niin suuri, että töihin tulevat ikäluokat eivät riitä lähellekään kattamaan poistumaa.

Mistä seutukuntaan saadaan seuraavan parinkymmenen vuoden aikana riittävästi koulutettua hoitohenkilöstöä, metallimiehiä tai osaajia kansainvälisten yritysten, kuten Ponssen ja Normetin, tarpeisiin?

Koulutusjärjestelmän rukkaamisen ja työvoimapolitiikan ohella myös työperäisen maahanmuuton lisääminen on yksi keino.

Ylä-Savossa on jo saatu kokemusta työperäisistä maahanmuuttajista. Kolme vuotta sitten korkeasuhdanteen huipulla yläsavolaiset metallialan yritykset tarvitsivat sata uutta osaajaa palvelukseensa. Sellaista määrä ei Suomesta löytynyt, joten monet yritykset käänsivät katseensa ulkomaille.

Parhaimmillaan Ylä-Savossa työskenteli kolmisenkymmentä metallimiestä, lähinnä Venäjältä, Virosta ja Puolasta.

Tulevaisuudessa myös hoivapalveluihin tarvitaan lisää ulkomaisia käsiä, sillä kaikki nuoria ei voida kouluttaa ikääntyvän Suomen tarpeisiin. Tänä vuonna Ylä-Savon Sotesta jää eläkkeelle 50 työntekijää, ja seuraavina vuosina tahti vain kiihtyy.

Ylä-Savo ei ole perinteisesti ollut mikään monikulttuurisuuden mekka. Erityisesti asenneilmapiirissä riittää kohennettavaa.

Kun ulkomaalaisten määrä seutukunnassa lisääntyy, olisi kuntien syytä ottaa ulkomaalaisnäkökulman toiminnassaan huomioon. Ulkomaalaiset perheineen tarvitsevat monenlaista apua, jotta sopeutuisivat mahdollisimman hyvin uuteen maahan.