sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Kymen Sanomat: Toimittajan työ Somaliassa oli viedä hengen

Kymen Sanomat: Toimittajan työ Somaliassa oli viedä hengen 10.1.2010

Somalitoimittaja Mustafa Amin ei halunnut tinkiä sananvapaudesta, joten ainoa vaihtoehto oli jättää työ, lapset ja kotimaa.

Juuri nyt somalialainen Mustafa Amin kokee olevansa onnellinen ja turvassa. Toisin oli vielä muutama vuosi sitten. Silloin mies työskenteli toimittajana somalialaisessa sanomalehdessä.

- Jos kirjoitin juttua vaikkapa Somalian tilanteesta jonkun ryhmän näkökulmasta, saatoin saada viestin, että minut tapetaan, jos kirjoitan näin.

Tilanne on samanlainen kaikille maan journalisteille ja se on jatkunut jo lähes kaksikymmentä vuotta. Somalian tasavalta ja sen hallitus hajosi vuonna 1991. Siitä lähtien maan hallintovallasta on taistellut useita ryhmiä, jotka eivät suvaitse toisten ryhmien mielipiteiden pääsyä julkisuuteen. Siksi toimittajat ovatkin jatkuvassa vaarassa.

- Monet työtoverini ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi, emmekä me tiedä, mikä ryhmä niiden takana milloinkin on. Monet ovat lähteneet maasta esimerkiksi muualle Afrikkaan.

Mies ei usko, että nopeaa käännettä parempaan voisi odottaa.

- Tilanne on siellä niin monimutkainen. Kun me näemme vähän toivoa, tulee joku ja murskaa sen.

Eri uskonnollisilla ja poliittisilla ryhmillä on omat sanomalehtensä, mutta itsenäisiäkin lehtiä löytyy. Niiden mahdollisuus sananvapauteen on kuitenkin huono, sillä ”vääriä” mielipiteitä esittävät toimittajat ovat jatkuvassa hengenvaarassa.

- Journalismi kuitenkin on ajatuksiltaan sama oltiin sitten Afrikassa tai Euroopassa. Me toimittajat haluamme kirjoittaa todellisista ihmisistä ja todellisesta elämästä.

Koska Mustafa Amin ei tästä periaatteesta halunnut tinkiä, tuli hän Suomeen noin puolitoista vuotta sitten. Kotkassa mies on asunut nyt neljä kuukautta.

- Pidän Somaliasta kyllä paljon. Eihän kukaan halua lähteä pois kotimaastaan.

Mies viihtyy Suomessa hyvin, mutta mielessä pyörivät silti Somaliaan jääneet lapset ja työtoverit. Lasten pääsystä Suomeen on jo toiveita, mutta kollegoitaan hän ei voi juuri auttaa. Siitä puhuminen poistaa hymyn Mustafa Aminin kasvoilta, mutta ajatusten siirtäminen suomalaisiin saa taas silmät kirkastumaan.

- Minut on toivotettu tervetulleeksi. Olen niin kiitollinen suomalaisille ja tälle maalle.

- Täällä tunnen olevani vapaa ja turvassa. Se on todella tärkeää, että ihminen tuntee olonsa turvalliseksi.

Heidi Nevalainen