tiistai 9. helmikuuta 2010

Iltalehti: Lehti: X Factorin Renne Korppilalla skinhead-tausta

Iltalehti: Lehti: X Factorin Renne Korppilalla skinhead-tausta 9.2.2010
Ilta-Sanomat: Tuotantoyhtiö pohtii: Saako Renne jatkaa X Factorin tuomarina? 10.2.2010
Helsingin Sanomat/Ilkka Mattila: Kummallinen kuulapää 11.2.2010

Renne Korppilan taustalta löytyy yhteyksiä skinhead-kulttuuriin, kertoo Ilta-Sanomat.

X Factor -tuomari, radiojuontaja Renne Korppila laulaa The Wrongdoers -yhtyeessä, joka mainostaa MySpace-sivuillaan itseään nelihenkisenä skinhead rock/Oi!-yhtyeenä. Yhteydet skinhead-kulttuuriin ilmenevät myös yhtyeen videolta, jossa fanien kädet nousevat natsitervehdykseen. Uusnatseihin viittaa lisäksi Rennen kyynärpäässä oleva seittitatuointi.

Rennen skinhead-yhteydet nostaa esille Ilta-Sanomat. Yrityksistä huolimatta mies ei itse suostunut kommentoimaan asiaa lehdelle.

Rasismiin erikoistuneen dosentti Vesa Puurosen mielestä on kyseenalaista, jos rasistista maailmankuvaa kannattava henkilö valitaan X Factorin kaltaiseen ohjelmaan.

- Vaarana on, että rasistisesta ajattelusta tulee entistä salonkikelpoisempaa, hän toteaa Ilta-Sanomille.

Puuronen huomauttaa myös, ettei skinhead-alakulttuuri ole yhtenäinen. Mukaan mahtuu myös rasismia vastustavia skinheadejä.

---

X Factorin Renne Korppila raivostui natsisyytöksistä

Renne Korppila otti kantaa Ilta-Sanomien juttuun radiokanava Energyn aamushowssa.

Ilta-Sanomat kirjoittaa tiistaina X Factor -tuomarin, radiojuontaja Renne Korppilan taustoista. Korppilan yhtye, The Wrongdoers esittelee MySpace-sivuilla olevansa skinhead rock -yhtye. Sivuilla on nähtävissä myös video, jonka sisältöä rasismiin erikoistunut dosentti Vesa Puuronen arvostelee lehdessä.

- Minä en ole tuomassa rasistista ajattelua X Factoriin enkä mihinkään muuallekaan, Korppila kommentoi radion aamulähetyksessä.

Korppila puolustaa musiikkiiaan tiukasti.

- Punk on kaikille avoin eikä syrji ketään, enkä itse toimisi rasistisesti. En tiedä mikä siinä olisi rasistista ja epäsopivaa, jos kommentoi oman maan ongelmia, hän sanoo.

- Musta yritetään vaan tehdä seuraavaa valtakunnan kusipäätä.

_____________________________________________

Ilta-Sanomat: Tuotantoyhtiö pohtii: Saako Renne jatkaa X Factorin tuomarina?

Renne Korppilan jatko X Factorin tuomarina on vaakalaudalla, vaikka hän sanoutuu irti uusnatsismista ja rasismista.

IS kertoi tiistaina The Wrongdoers -bändin oudoista taustoista. Bändi kuvailee nettisivuillaan itseään neljän skinheadin rockbändiksi.

Sivuilta löytyy muun muassa kuva, jossa maihinnousukenkiin sonnustautuneet miehet potkivat maassa makaavaa ihmistä.

Nettisivujen sisältö tuli yllätyksenä X Factor -ohjelman tuottajalle Marika Makaroffille. Makaroff lupasi perehtyä yhtyeen nettisivuihin.

- Meidän näkökulmamme sekä firmana että henkilökohtaisesti on se, että emme halua olla tekemisissä minkään ääriliikkeen kanssa, Makaroff kertoi tiistaina IS:lle.

Makaroffin mukaan Korppilan jatkoa X Factor -ohjelmassa pohditaan parhaillaan.

- Tällä hetkellä tutkimme asiaa.

Keskiviikon painetussa lehdessä lisäksi muun muassa:
- Renne IS:n laajassa haastattelussa: En ole rasisti
- Suomen juutalainen seurakunta tuomitsee nettisivujen materiaalin


_________________________________________

Helsingin Sanomat/Ilkka Mattila: Kummallinen kuulapää 11.2.2010

X-Factorista piti tulla kaupallisen television suuri hitti täksi kevääksi. Piti tulla uusia loistavia laulajia, jäänitystä ja sutinaa ja tietysti valtavasti katsojia.

Saatiinkin Idolsia hidastempoisempi show, jossa näyttää olevan vähemmän ehdokkaita ja vielä vähemmän hyviä ehdokkaita. Liian usein niiden sijasta näytetään tuomareita, jotka ovat menossa kahville, kahvilla tai tulossa kahvilta. Katsojamäärät ovat jääneet syystäkin odotettua pienemmiksi.

Kaiken lisäksi yhtä tuomaria, radiojuontaja Renne Korppilaa, uhkaa potkut tuomarin hommista, koska häntä epäillään uusnatsiksi.

Tai – kuten iltapäivälehden uutisessa muotoiltiin – Korppila ”paljastui skinheadiksi”.

Jumatsukka, niinpäs paljastuikin! Ilmeisesti tuotantoyhtiö ajatteli, että kaljupäinen, bodattu, tatuoitu ja Fred Perry -paitoja käyttävä kotikylmiön kokoinen nuorimies on jonkinlainen hippi.

On totta, että skinheadien rockbändit eivät ole yhtä tunnettuja ja menestyneitä kuin Lauri Tähkä, mutta Korppilan ja hänen oi!-tyyliä edustavan punkyhtyeensä kulttuuristen koordinaattien selvittäminen ei vaadi vuosien korkeakouluopintoja. Pari klikkausta verkossa riittää.

On myös totta, että skinhead-kulttuuri on maallikon näkökulmasta melko kummallinen ja ristiriitainen, mutta niin on sosiaalidemokratiakin.

Korppila on pahastunut esitetyistä syytöksistä, vaikka hänen yhtyeensä keikkavideolla olikin yleisön joukossa natsitervehdyksiä esittäviä skinejä. Korppilan antirasistisuuden kannalta se on kiusallista, mutta sellainen on skinhead-kulttuurissa mahdollista, kysehän on melko kummallisesta ja ristiriitaisesta kulttuurista.

Osa skinheadeista on vasemmistolaisia, osa rasismin vastustajia, osa äärioikeistolaisia rasisteja, ja osan mielestä sekä rasistiset sekä antirasistiset skinhead-ryhmät ovat naurettavia, koska skinheadin hommiin kuuluu perinteisesti vain jalkapallon katselu, oi!-punkin kuuntelu, kaljan juonti ja muu äijäily. X-Factorissa Korppila ei ole herättänyt pahennusta juuri muulla kuin kuolaamalla kauniiden naiskilpailijoiden perään.

Uusnatsikohu on silti paljastanut, että jatkuvia ärsyttäjiä ilmoille kaivava televisiotuotanto kaivaa myös verta nenästään.

Ärsyttäjän tuntomerkeiksi ei ole enää aikoihin riittänyt kiroilu tai oudon väriset hiukset. Kynnys nousee, ja aggressiivisen näköinen skinhead herättää pelkoa, epäluuloa ja uteliaisuutta, kuin myös ihailua.

Nyt, kun skinhead ei ollutkaan viharyhmiin kuuluva väkivaltarikollinen, on vain ajan kysymys, milloin joku alkaa miettiä mistä saadaan uuteen ohjelmaan yleisö- ja lööppimagneetiksi jännittävämpi hahmo, jolla voi olla pahoinpitelytuomioitakin, koska, hei kamoon, kaikkihan me välillä töppäillään.