maanantai 8. maaliskuuta 2010

Astrid Thors: "Maahanmuuttokriitikot ovat muukalaisvastaisia ja kansainvälisesti verkottuneita"

Ministeri Thorsin puhe Maahanmuuttoviraston 15-vuotistilaisuudessa 3.3.2010

[...]
Kaikkein suurimpana haasteena koko maahanmuuttohallinnolle on edelleen hyvien etnisten suhteiden ylläpitäminen. Maahanmuuttohallinto on koko tämän hallituskauden aikana ollut valmiina käymään avointa keskustelua kotoutumisen haasteista. Me näemme maahanmuuton mahdollisuutena – emme uhkakuvien kautta.

Meidän ei kuitenkaan sovi olla naiiveja – ns. maahanmuuttokriitikot ovat itse asiassa muukalaisvastaisia ja kansainvälisesti ilmeisen hyvin verkottuneita keskenään. Näille muukalaisvastaisille – främlingsfientliga – on tyypillistä sama kuin EU-vastaisille; he ovat paremmin verkottuneita kuin positiivisesti suhtautuvat tahot.

Viestinnän merkitys maahanmuuttoasioissa tuleekin siten korostumaan entisestään. On tärkeää, että Maahanmuuttovirasto maahanmuuttoasioiden asiantuntijana tiedottaa maahanmuuttoasioista ennakoivasti ja vastuullisesti yhdessä muiden maahanmuuttotoimijoiden kanssa ja että ylläpidetään laajaa faktoihin perustuvaa monipuolista tietopankkia. Olemme myös ministeriössä panostaneet viestinnän uudistamiseen.

Vaikka tuntuu siltä, että asenteet olisivat koventuneet, olemme Suomessa kuitenkin välttyneet laajamittaiselta viharikollisuudelta eri maahanmuuttajaryhmiä ja etnisiä vähemmistöjä kohtaan. Nyt ajankohtaiset vihanpurkaukset netissä ovat pienen ryhmän tekemiä, mutta siitä huolimatta ne on tuomittava – koska osa niistä kohdistuu myös ilmaisuvapauteen ja demokratiamme perusteisiin.

Arvoisa juhlaväki

Tiedän, että Maahanmuuttovirasto saa varsin harvoin julkisuudessa positiivista palautetta, enkä ole itsekään aina kuulunut niihin, jotka ovat antaneet positiivista palautetta – se myönnettäköön. Nyt on kuitenkin aika kiittää viraston henkilökuntaa tähänastisesta työstä ja toivottaa menestystä tulevaisuuteen. Maahanmuuttovirasto on visionsa mukaisella tiellä: Maahanmuutosta kansalaisuuteen - huippuluokan palveluja muuttuvassa maailmassa yhteiskunnan ja yksilön parhaaksi.

Maahanmuutto on aikamme suurimpia ilmiöitä. Maahanmuutto liittyy väistämättä muuhun globalisaatioon, missä myös tavarat, palvelut ja ajatukset liikkuvat entistä nopeammin. Maahanmuuton muodot ovat myös entistä moninaisempia – rakkaus, opiskelu, väliaikainen työskentely, työperäinen maahanmuutto ja turvapaikan haku ovat esimerkkejä tästä – ja ne kietoutuvat toisiinsa. Taantumasta huolimatta ihmisten kansainvälinen liikkuminen jatkuu ja meidän on opittava elämään sekä opetettava muita elämään sen tosiasian kanssa – muuttoliike on osa nykymaailmaa.. Ja siten Maahanmuuttovirastolla on tärkeä osa suomalaisen tulevaisuuden rakentamisessa.