torstai 11. maaliskuuta 2010

YLE: Oleskelulupa ei takaa porttia tavalliseen elämään

YLE: Oleskelulupa ei takaa porttia tavalliseen elämään 11.3.2010
Hämeen uutiset (video)

Oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ei riitä sijoituspaikkoja kunnissa. Tämä vaikeuttaa oleskeluluvan saaneiden pääsyä kotouttamispalveluiden piiriin - ja kiinni tavalliseen elämään.

Ensimmäiset turvapaikan hakijat saapuivat Lammin vastaanottokeskukseen melko tarkkaan vuosi sitten. Ennakkoluulot ulkomaalaisia tulijoita kohtaan olivat melkoisia, mutta muutamaa pientä nahistelua lukuunottamatta asiat ovat sujuneet varsin rauhallisesti.

Täysin auvoista turvapaikanhakijoiden elämänmeno ei kuitenkaan ole. Yksi merkittävimmistä ongelmista on oleskeluluvan saaneiden sijoittaminen kuntiin.

Kunnat eivät ota tarpeeksi oleskeluluvan saaneita

Kuntapaikkoja ei yksinkertaisesti sanottuna ole tarpeeksi. Ongelma on valtakunnallinen, huomauttaa Lammin vastaanottokeskuksen johtaja Rajkumar Sabanadesan.

- Tästä seuraa se, että oleskeluluvan saaneet joutuvat odottamaan vastaanottokeskuksissa entistä pidempään, joskus jopa vuosia.

Ilman kuntapaikkaa kotouttamispalveluiden saanti hankaloituu.

- Käytännössä opiskelemaan tai työelämään pääsy on heikkoa ja muutenkin aktiiviseen normaaliin arkeen pääseminen on hankalaa.

- Oleskeluluvan saaminen on valoa tunnelissa, mutta kun kuntaan ei pääse, se tunneli näyttää kovasti pitkältä, harmittelee Rajkumar Sabanadesan.

Yksin tulleet nuoret Lammilta muualle

Opiskelua haittaa myös turvapaikanhakijoiden siirtäminen paikasta toiseen. Lammin vastaanottokeskukseen sijoitetut nuoret on päätetty siirtää muualle ja se pätkii - jälleen kerran Afganistanista tulleen Naser Husseinin mahdollisuuksia opiskella suomen kieltä.

- Opiskelin kuusi kuukautta Alkio-opistossa Korpilahdella. Sitten opiskeluun tuli katkos ennen kuin pääsin Lammin lukioon viideksi kuukaudeksi. Nyt harmittaa, kun joutuu taas muualla ja unohdan varmaan puolet siitä, mitä olen suomen kieltä oppinut.

Rekisteröinnissäkin ongelmia

Lammin vastaanottokeskuksessa on turvapaikanhakijoille kaikkiaan 180 paikkaa. Osa heistä asuu Ronnissa, osa on sijoitettu Lammin keskustassa sijaitsevissa kerrostaloissa.

Kuntapaikkojen puutteen lisäksi Hämeenlinnassa ongelmana on myös se, että maistraatti ei suostu rekisteröimään oleskeluluvan saaneita, jos heillä ei ole mukanaan virallista henkilöllisyyspaperia. Osalla Suomeen tulleista ei ole koskaan ollutkaan mitään papereita.