torstai 11. maaliskuuta 2010

HS: Suomi ottaa jälleen kiintiöpakolaisia Afganistanista

Helsingin Sanomat/STT: Suomi ottaa jälleen kiintiöpakolaisia Afganistanista 11.3.2010
Sisäasiainministeriön tiedote: Vuoden 2010 pakolaiskiintiössä uutena ryhmänä afganistanilaiset pakolaiset

Suomen pakolaiskiintiö säilyy tänä vuonna pääosin samana kuin viime vuonnakin. Uudelleen kiintiöpakolaisiksi palaavat afganistanilaiset.

Kiintiön suuruus on viime vuosien tapaan 750 pakolaista.

Maahanmuutosta vastaava ministeriryhmä puolsi torstaina sisäministeriön esitystä, jonka mukaan Suomi ottaa vastaan 200 irakilaista pakolaista Syyriasta, 150 burmalaista pakolaista Thaimaasta, 150 kongolaista pakolaista Ruandasta ja 150 afganistanilaista pakolaista Iranista.

Lisäksi Suomi varautuu sadan hätätapauksen eli kiireellistä sijoitusta vaativien pakolaisten vastaanottamiseen.

Afganistanilaisia otettiin Suomeen viimeksi vuonna 2005. Tämän jälkeen heitä ei ole otettu vastaan kiintiöpakolaisina, koska tilanteen maassa arveltiin parantuvan nopeasti.

Suomeen otettavat kiintiöpakolaiset valitaan henkilökohtaisten haastattelujen perusteella. Suomi on painottanut valinnoissaan erityisesti heikossa asemassa olevia naisia.

Maahanmuuttopoliittisen ministeriryhmän puheenjohtaja on maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r). Ryhmään kuuluvat myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk), sisäministeri Anne Holmlund (kok), hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk), opetusministeri Henna Virkkunen (kok), elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk), työministeri Anni Sinnemäki (vihr) ja peruspalveluministeri Paula Risikko (kok).

_______________________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Vuoden 2010 pakolaiskiintiössä uutena ryhmänä afganistanilaiset pakolaiset

Maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä keskusteli tänään vuoden 2010 pakolaiskiintiön kohdentamisesta. Kiintiön suuruus on viime vuosien tapaan 750 pakolaista. Ministeriryhmä puolsi sisäasiainministeriön esitystä ottaa vastaan 200 irakilaista pakolaista Syyriasta, 150 myanmarilaista pakolaista Thaimaasta, 150 kongolaista pakolaista Ruandasta ja 150 afganistanilaista pakolaista Iranista. Lisäksi Suomi varautuu 100 hätätapauksen vastaanottamiseen. Hätätapaukset ovat kiireellistä sijoitusta vaativia pakolaisia.

Suomi jatkaa pääsääntöisesti samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin viime vuonna. Uudelleen kiintiöpakolaisiksi nousevat afganistanilaiset. Viimeksi afganistanilaisia otettiin Suomeen vuonna 2005. Tämän jälkeen heitä ei ole kiintiöpakolaisina otettu vastaan, koska tilanteen maassa arveltiin parantuvan nopeasti. Olosuhteet sekä Afganistanissa että Iranissa, jossa pakolaiset oleskelevat, ovat vaikeutuneet. Suurella osalla ei ole mahdollisuutta palata kotimaahansa.

Suomeen otettavat kiintiöpakolaiset valitaan henkilökohtaisten haastattelujen perusteella. Suomi on painottanut valinnoissaan erityisesti heikossa asemassa olevien naisten valitsemista.

Ministeriryhmä keskusteli myös hallituksen esityksestä, jolla rajoitettaisiin EU-kansalaisten oikeutta saada vastaanoton palveluita heidän hakiessa turvapaikkaa. Hallituksen esitys on ollut lausuntokierroksella. Lakimuutoksella pyritään vähentämään perusteettomia turvapaikkahakemuksia ja sen uskotaan vähentävän EU-kansalaisten hakeutumista turvapaikanhakijoiksi Suomeen. Hallituksen esitys annettaneen eduskunnalle vielä maaliskuun aikana.

Maahanmuuttopoliittisen ministeriryhmän puheenjohtaja on maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ja jäseninä ovat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, sisäasianministeri Anne Holmlund, hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi, opetusministeri Henna Virkkunen, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, työministeri Anni Sinnemäki ja peruspalveluministeri Paula Risikko.