torstai 11. maaliskuuta 2010

YLE: Suomi torjuu terrorismia ennalta

YLE Uutiset: Suomi torjuu terrorismia ennalta 11.3.2010
Uusi Suomi/STT: Terroriuhka yhä pieni Suomessa
Aamulehti/STT: Suomen pakolaiskeskukset kiinnostavat terroristivärväreitä

Sisäasiainministeriön tiedote: Valtioneuvosto hyväksyi kansallisen terrorismin torjunnan strategian
Kansallinen terrorismin torjunnan strategia (pdf)

Valtioneuvosto on hyväksynyt Suomeen laaditun terrorismin torjunnan strategian. Sen kiireellisimpänä toimenpiteenä perustetaan nyt laaja terrorismin torjuntaryhmä.

Tehokkaammalla viranomaistyön koordinoinnilla voitaisiin estää esimerkiksi sitä, ettei Suomeen asetu niin sanottuja riskihenkilöitä. Kansallisella tasolla tärkeintä on ehkäistä väkivaltaista radikalisoitumista. Siihen strategia näkee lääkkeeksi hyvän kotouttamisen – että kaikille varmistetaan samat mahdollisuudet yhteiskunnan toimintaan, koulutukseen ja työhön.

Uuteen periaatepäätökseen kuuluu myös tiheä terrorismiuhan tilannekuvan päivittäminen. Tehtävä annetaan vielä tässä kuussa nimettävälle "terrorismin torjunnan yhteistyöryhmälle".

Tällä haavaa strategia katsoo, että terrorismin uhka on Suomessa pieni, mutta radikalisoitumiselle alttiiden henkilöiden määrä on täälläkin kasvussa.

_______________________________________________

Uusi Suomi/STT: Terroriuhka yhä pieni Suomessa

Terrorismin uhka on Suomessa yhä vähäinen, todetaan valtioneuvoston tänään hyväksymässä kansallisessa terrorismintorjunnan strategiassa.

Strategian mukaan Suomen maltillinen muslimiyhteisö toimii vastavoimana väkivaltaiselle uskonnolliselle radikalisoitumiselle. Viitteitä on kuitenkin siitä, että Suomi toimisi ulkomaisten terroristiverkostojen tukialueena.

Merkkejä on nähty myös siitä, että ulkomailla toimiville väkivaltaisille ryhmille etsitään kannattajia esimerkiksi pakolaiskeskuksista.

_______________________________________________

Aamulehti/STT: Suomen pakolaiskeskukset kiinnostavat terroristivärväreitä

Terrorismin uhka on Suomessa yhä pieni, mutta Suomen toimimisesta ulkomaisten terroristiverkostojen tukialueena on viitteitä. Näin todetaan valtioneuvoston torstaina hyväksymässä kansallisessa terrorismintorjunnan strategiassa.

Strategiassa todetaan, että Suomen muslimiyhteisö on maltillinen ja toimii vastavoimana sellaiselle uskonnolliselle radikalisoitumiselle, joka saattaisi johtaa väkivaltaisen toiminnan tukemiseen.

Radikalisoitumiselle mahdollisesti alttiiden toisen ja kolmannen sukupolven maahanmuuttajien määrä on kasvussa, mutta Suomessa ei ole havaittu merkittävää väkivaltaan johtavaa radikalisoitumista. Merkkejä on kuitenkin nähty siitä, että ulkomailla toimiville väkivaltaisille ryhmille pyritään löytämään kannattajia paikoista, joissa maahanmuuttajat ovat alttiita tarkoitushakuiselle radikalisoinnille, kuten esimerkiksi pakolaiskeskuksista.

Strategian mukaan Suomi ei ole toistaiseksi leimautunut terrorismin kohdevaltioksi, ja Suomeen tai suomalaisiin kohteisiin välittömästi kohdistuvan terrorismin uhka on nykyisellään vähäinen. Uhkaa saattaa kuitenkin lisätä Suomen osallistuminen kriisinhallintaoperaatioihin ja eri konfliktialueiden terrorismiin kytköksissä olevien henkilöiden määrän kasvu Suomessa.

Rahalähetyksiä terroristeille?

Suomessa tiedetään myös oleskelevan henkilöitä, jotka aktiivisesti pitävät yhteyttä terroritoimintaa harjoittaviin tahoihin ulkomailla. On mahdollista, että osa eri keinoin Suomesta ulkomaille lähetetyistä rahavaroista päätyy terroritoiminnan tukemiseen.

Terroristien kohteena olevien valtioiden Suomessa oleviin lähetystöihin kohdistuu nyt ja lähitulevaisuudessa selkeitä uhkia. Mahdollisia terrorikohteita ovat myös Suomessa järjestettävät suurtapahtumat.

Tanskassa pilakuvan julkaisemista aiheutunut kriisi osoittaa, kuinka eurooppalainen maa saattaa nopeasti joutua radikaalien ryhmien vihan kohteeksi. Tällaisen kriisin leimahtamista myös Suomessa ei voida sulkea pois.

Terrorismin vastainen strategia on laadittu laajapohjaisessa viranomaistyöryhmässä.

STT, PEKKA POHJOLAINEN

_______________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Valtioneuvosto hyväksyi kansallisen terrorismin torjunnan strategian

Valtioneuvosto teki tänään torstaina 11.3. periaatepäätöksen Suomen ensimmäisestä kansallisesta terrorismin torjunnan strategiasta. Strategia ohjaa viranomaisten varautumista ja yhteistyötä terrorismin torjunnassa. Suomessa terrorismin torjunnan painopiste on ennalta estävässä toiminnassa. Suoraan Suomeen kohdistuva terrorismin uhka on vähäinen.

Suomessa päävastuu terrorismin torjunnasta on poliisilla. Strategiassa on määritelty ja selkeytetty viranomaisten vastuut ja roolit terrorismin torjunnassa sekä mahdollinen tarvittava koordinaatio. Tehokas terrorismin torjunta edellyttää myös poliittisen tason, valtio- ja kuntasektorin sekä kansalaisyhteiskunnan ja elinkeinoelämän tiivistä, jatkuvaa ja johdonmukaista yhteistyötä.

Strategiaan sisältyy viisi strategista linjausta ja niiden toteuttamiseen liittyvät toimenpiteet. Strategiassa painotetaan mm. väkivaltaista radikalisoitumista ennalta ehkäiseviä ja estäviä toimenpiteitä, kuten tehokasta kotouttamispolitiikkaa sekä ryhmien ja yksittäisten henkilöiden syrjäytymiskehityksen ehkäisemistä varmistamalla tasavertaiset mahdollisuuden osallistua yhteiskunnan toimintaan, koulutukseen ja työelämään.

Lainsäädännön sekä eri viranomaisten välistä tiedonvaihtoa koskevien säädösten tulee strategian mukaan seurata toimintaympäristön muutoksia sekä terroritekojen valmistelussa ja toteuttamistavoissa tapahtuvia muutoksia. Vielä tämän vuoden aikana selvitetään mahdolliset terrorismirikosten rahoittamista ja terroristiseen toimintaan kouluttamista koskevat lainsäädännön muutostarpeet sekä tarvittavat viranomaisten tiedonvaihtoa ja virka-apua koskevat muut lainsäädännön muutokset.

Strategiassa korostetaan myös korkealaatuisen ja oikea-aikaisen turvallisuustilannekuvan merkitystä kansallisessa kriiseihin varautumisessa sekä valtionjohdon ja viranomaisten päätöksenteossa. Suojelupoliisin tehtävänä on ylläpitää terrorismin torjuntaan liittyvää tilannekuvaa ja laatia uhka-arvioita. Strategiassa linjataan, että jatkossa tilannekuvaa käsitellään säännöllisesti uudessa strategian perusteella perustettavassa terrorismin torjunnan yhteistyöryhmässä.

Suomen ensimmäinen kansallinen terrorismin torjunnan strategia on laadittu valtioneuvoston vuoden 2009 turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon sisältyvän toimeksiannon mukaisesti. Strategia on valmisteltu laajapohjaisessa työryhmässä, jossa ovat olleet edustettuina terrorismin torjuntaan ja ennalta ehkäisyyn osallistuvat ministeriöt ja keskusvirastot.

Kansallinen terrorismin torjunnan strategia löytyy osoitteesta www.intermin.fi/files/terrorismintorjunnanstrategia