perjantai 2. huhtikuuta 2010

HS: Nettirikosvinkit painottuneet rasismiin ja turvallisuusuhkiin

Helsingin Sanomat: Nettirikosvinkit painottuneet rasismiin ja turvallisuusuhkiin 2.4.2010

Keskusrikospoliisin mukaan uusi nettivinkkijärjestelmä on tuonut jo ensimmäisten viikkojen aikana ilmi vakavasti otettavia joukkosurmauhkia.

Internetin käyttäjät voivat ilmoittaa uuden järjestelmän kautta netissä havaitsemistaan mahdollisista rikoksista tai niiden valmistelusta poliisille. Vinkkipalvelu tuli käyttöön kolme viikkoa sitten.

Krp on saanut jo noin 700 nettivinkkiä epäillyistä rikoksista.

Rikoskomisario Jussi Hyysalo kertoo, että yli 200 vinkkiä on johtanut jonkinlaisiin tarkastuksiin tai muihin poliisin toimiin.

Poliisi on käynnistänyt vinkkien perusteella myös varsinaisia rikostutkintoja.

Internetin käyttäjien lähettämät vinkit ovat painottuneet rasismiin ja erilaisiin turvallisuusuhkiin.

Rikoskomisario Hyysalon mukaan joukossa on ollut myös ilmoituksia muutamista koulu-uhkauksista tai vastaavaan joukkosurmaan tähtäävistä aikeista.

"Siellä on ollut hyvin varteenotettavia uhkatapauksia, jotka ovat aiheuttaneet poliisitoimenpiteitä", Hyysalo sanoo.

Eräässä tapauksessa poliisi sai ilmoituksen keskustelupalstasta, jossa joku kirjoitti Jokelan ja Kauhajoen koulusurmaajien nettikäyttäytymiseen rinnastettavia viestejä.

Poliisi alkoi selvittää, miten nimimerkin takana oleva henkilö esiintyy netissä ja miltä hän näyttää kuvissa.

"Silloin huoli osoittautui todelliseksi", Hyysalo kertoo.

Poliisi selvitti nuoren kirjoittajan henkilöyden ja puhutteli häntä.

Hyysalo ei suostu kertomaan tarkasti, millaista nuoren nettikirjoittelu on ollut. Hän vaikenee myös siitä, mitä toimia viranomaiset ovat mahdollisesti tehneet kirjoittajan joukkosurman estämiseksi.

Hyysalo arvelee, ettei kukaan nettivinkkien avulla paljastuneista olisi ollut toteuttamassa joukkosurmaa aivan lähiaikoina.

"Olemme varmoja, että olemme olleet oikeilla jäljillä. Se on pitkä prosessi, jos esimerkiksi lukiolaispojasta tulee sarjamurhaaja. Olemme varmasti päässeet lyömään jarruja johonkin väliin sitä prosessia."

Hyysalo luonnehtii tähänastisia kokemuksia uudesta vinkkijärjestelmästä myönteisiksi.

"Järjestelmä vaikuttaa ihan hyvältä. Tämä on erittäin suuri loikka eteenpäin nettivinkkien käsittelynopeuden, hallittavuuden ja prosessoinnin kannalta. Pystymme palvelemaan yleisöä paljon paremmin kuin ennen", hän kertoo.

Vinkkejä käsittelee keskusrikospoliisissa muutama poliisi arkipäivisin virka-ajan puitteissa. Hyysalon mukaan lähtökohtana on, että kaikki vinkit käydään läpi.