perjantai 2. huhtikuuta 2010

Iltalehti: VAALITENTTI: Pitäisikö maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa?

Iltalehti: VAALITENTTI: Pitäisikö maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa? 2.4.2010 (video, 8:29)



Paavo Arhinmäki
Vasemmistoliitto

No, meidän pitäisi pitää huolta siitä, että ne jotka maahanmuuttajina tulee tänne oppii kielen nopeammin, oppii suomalaisen kulttuurin nopeammin ja pääsee paremmin työelämään kiinni. Lähtökohta pitää olla se, että maahanmuuttajat, jotka tänne tulee, niillä on kaikki samat oikeudet mutta myös samat velvollisuudet. Meille tulee paljon maahanmuuttajia, joilla on vaikea löytää töitä sen vuoksi, että meillä on tietysti suomen kieli on hirveän hankala ja meillä ei todellakaan ole riittävästi resursseja kielten opetukseen. Mä muistan esimerkiksi kun mun kaverin vaimo tuli tänne, niin sillä oli suuria vaikeuksia että sille ensimmäiselle kielikurssille, että jonotettiin yön yli työväenopistossa. Mutta nyt kun se on päässyt kiinni, niin toimii lähihoitajana. Tästä pitäisi pitää kiinni. Toinen on se, että on paljon maahanmuuttajia, joilla on omasta maasta koulutusta, niin miten saadaan hyödynnettyä suomalaisessa yhteiskunnassa. Että ei siinä ole mitään järkeä, että esimerkiksi kun lääkäreistä tai sairaanhoitajista on kuitenkin pulaa, niin ne jotka on siellä opiskellut, niin ei voi tehdä niitä töitä. Tämän tyyppisiä juttuja pitää kehittää.


Jyrki Katainen
Kokoomus

Suomi tarvitsee maahanmuuttajia tekemään töitä. Suomalaiset yksin eivät riitä, kun katsomme pitkälle tulevaisuuteen. Me tarvitsemme myös luovuuden lisäämiseksi maahanmuuttajia. Luovuus syntyy siellä, missä on monikulttuurisuutta. Mutta meillä täytyy olla myös maahanmuuttajien selkeästi tietämät säännöt, että miten tässä maassa eletään ja toisaalta turvapaikanhakijoille yhdenmukaiset EU-tason säännökset, jottei Suomen hyvinvointijärjestelmää tulla käyttämään hyväksi. Eli varmasti on syytä arvioida, missä on menty vikaan, missä on tiukentamisen mahdollisuuksia, jotta voimme auttaa niitä, jotka oikeasti apua tarvitsevat ja jotta ne ihmiset, jotka tänne tulevat töitä tekemään, voisivat saada kansalaisilta semmoisen kohtelun, että ovat yksiä meistä suomalaisista.


Anni Sinnemäki
Vihreät

No, meillähän ei hirveän aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa itse asiassa edes ole, että me vastaanotetaan jonkin verran kiintiöpakolaisia, sitten meillä on turvapaikanhakijoita ja meillä on ihmiset hakeutuneet tänne tekemään töitä. Työperäisen maahanmuuton osalta niin meillä on mun mielestä tarvetta yksinkertaistaa järjestelmää ja varmasti tulevaisuudessa täytyy tehdä myös aktiivisempaa politiikkaa. Niinä vuosina jolloin meillä oli monilla aloilla niukkuutta työvoimasta, niin näytti siltä, että myös eri toimijat aika hyvin itse osaavat hoitaa tätä asiaa, että yritykset rekrytoivat muualta tai esimerkiksi kunnat rekrytoivat muualta. Kuitenkin varmaan tällä vuosikymmenellä jossain vaiheessa esimerkiksi kuntasektorin osalta kannattaa tehdä yhteistyötä, että jos on jonkin alan ihmisille tarvetta, niin sitä eri kunnat miettivät sitten yhdessä, että onko meillä mahdollisuus sitten saada tänne ihmisiä muualta tekemään töitä.


Timo Soini
Perussuomalaiset

Kyllä pitää ja järkevöittää ja tiukentaa. Eli kyllä nämä viime aikojen esimerkit osoittaa tietysti esimerkkeinä, mutta se, että ei meillä voi olla niin anteliasta vastaanottojärjestelmää taloudellisesti kuin nyt on ollut. Meillä pitää olla semmoinen järjestelmä, että ihminen joka tänne tulee, voidaan ottaa vastaan ja elää, mutta ei ne voi olla isompia ne edut kuin on hyvin suurella osalla suomalaisia, jotka on pienituloisia, työttömiä tai yhteiskunnan tukien varassa eläviä. Ei se ole mikään peruste ohittaa jonoa, että tulee ulkopuolelta Suomeen.


Matti Vanhanen
Keskusta

No, sitä on muutettu, ja nyt täytyy seurata myös tuloksia. Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää siihen, että miten saisimme osaavia ihmisiä tänne, myös tutkijoiden vaihtoa saataisiin lisättyä, että saataisiin työperäistä maahanmuuttoa lisättyä aloilla, jossa sitä erityisesti kaipaamme. Sitten on tärkeätä, että meille ja esimerkiksi muiden Pohjoismaiden malliin meillä ei ole mitään merkittäviä eroja erilaisiin etuisuuksiin liittyen. Että ei ole myöskään semmoisia vääränlaisia kannustimia tulla Suomeen. Ja tätä työtä on nyt tehty viime vuosina, ja uskon, että tässä suhteessa asiat saadaan kuntoon. Eli me tulemme tarvitsemaan lisää maahanmuuttajia, mutta heistä valtaosan pitää olla ihmisiä, jotka pystyvät täällä osallistumaan aktiivisesti työelämään ja heillä täytyy olla perusosaamista jo olemassa.


Jutta Urpilainen
SDP

No, mun mielestä Suomen maahanmuuttopolitiikassa on aika paljon kehittämisen varaa. Ja yksi konkreettinen esimerkki on se, että miten hyvin me onnistutaan ottamaan maahanmuuttajat osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Eli puhutaan niin sanotusta integraatiosta. Ja tässä suhteessa mulle tärkeä periaate on se, että Suomeen saa tulla tekemään töitä, mutta työehdot täytyy olla samat kuin suomalaisille työntekijöille ja maassa täytyy elää maan tavalla. Eli pitää noudattaa niitä lakeja, jotka täällä on säädetty ja jotka koskee meitä kaikkia. Sitten on erikseen tietenkin olemassa tämmöinen niin sanottu solidaarisuusvelvoite eli pidän tärkeänä tietenkin myös sitä, että Suomi auttaa niitä ihmisiä, jotka ovat hädässä ja ottaa vastaan myös esimerkiksi pakolaisia sen takia, että he eivät voi omassa kotimaassaan asua. Mutta kaikista tärkeintä on se, että ihmiset jotka tänne tulevat, oppivat suomen kielen - tai vaihtoehtoisesti ruotsin kielen - ja pystyvät sitä kautta olemaan osana tätä yhteiskuntaa. Ja mun mielestä tässä me ollaan joiltain osin epäonnistuttu.


Stefan Wallin
RKP

Sitä ollaan muuttamassa, maahanmuuttopolitiikkaa, siihen on tullut muutoksia. On tullut selkeämpiä muotoiluja lainsäädäntöön. On tullut myöskin ikään kuin uusia linjauksia mitä näihin erinäisiin korvauksiin tulee. Mutta näkisin kyllä, että se suurin puuttuva pala liittyy edelleen asenteisiin ja siihen, että puhutaan oikeista asioista. Ja että myöskin ymmärretään, että maahanmuutto, työperäinen maahanmuutto, on pakon sanelema asia, jos Suomi haluaa ylipäätään ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. Ilman maahanmuuttajia hyvinkin moni työ jää tekemättä tässä maassa johtuen meidän väestörakenteestamme ja sille me emme voi yhtään mitään. Itse lyhyellä aikavälillä me tarvitsemme apua muualta.

Päivi Räsänen
Kristillisdemokraatit


Sitä pitäisi muuttaa. Kyllä meillä on monella tavalla epäonnistunutta tämä maahanmuuttopolitiikka. Lähtökohtana tulee olla toki se, että jokaisen ihmisarvoa kunnioitetaan ja maahanmuuttajiin suhtaudutaan myönteisesti ja vieraanvaraisesti. Mun mielestä se täytyy olla sivistyneen yhteiskunnan lähtökohta ja rasismiin täytyy olla ehdoton nollatoleranssi. Mutta maahanmuuttajat tulisi integroida paremmin tähän yhteiskuntaan. Se tarkoittaa kielen opetusta, se tarkoittaa suomalaisesta yhteiskunnasta opettamista erilaisista kulttuureista tuleville. Ja sitten on ihan selviä epäkohtia tässä maahanmuuttopolitiikassa, jotka ovat johtaneet näihin kärjistyksiin. Otan yhden esimerkin: esimerkiksi tällainen positiivinen erityissyrjintä maahanmuuttajille työhön rekrytoinnissa. Siinä on takana kaunis ajatus, mutta se johtaa kyllä katkeruuteen suomalaisten kohdalla, jos koetaan, että maahanmuuttajat menee ohi silloin, jos he itse kokevat olevansa pätevämpiä. Eli mun mielestä ei negatiivista eikä positiivista syrjintää tulisi olla tässä työhön rekrytoinnissa. Sitten toinen ongelma on se, että meillä turvapaikanhakijoiden kohdalla on nimenomaan nämä etuudet, siis toimeentulotuki, ollut selvästi suurempi kuin muissa vertailumaissa Euroopassa. Ja kyllä se valitettavasti on johtanut siihen, että on jonkin verran tätä turvapaikanhakuturismia.