keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Etelän Uutiset: Faces julistaa monikulttuurisuuden puolesta luonnon keskellä

Etelän Uutiset: Faces julistaa monikulttuurisuuden puolesta luonnon keskellä 12.5.2010

Tänä kesänä 13. kerran järjestettävä Faces -etnofestivaali on uudistunut voimakkaasti ja aiempaa pienemmällä tapahtumalla onkin edessään monin tavoin lähes kokonaan uusi alku.

Festivaali järjestetään heinäkuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna Pohjanpitäjänlahden rannalla Pohjassa, kun festivaalijärjestäjä Etnokult vie Faceksen metsän ja meren ympäröimän Gumnäsin juhlapaikalle, jossa monikulttuurisuus kohtaa suomalaisen luonnon.

Vastoinkäymisistä huolimatta

Teema on tänä vuonna selviytymiseen ja etenkin taloudellisten vastoinkäymisten voittamiseen viittaava ”we shall overcome”.

-Läheltä piti että homma olisi mennyt nurin, mutta taistelimme talven yli ja selvisimme. Huhut kuolemastamme ovat ennenaikaisia ja näkyvissä on positiiviset mahdollisuudet, vaikka velat eivät olekaan hävinneet, festivaalijohtaja Börje Mattsson sanoo.

Hänen mukaansa jo viimevuotisen festivaalin aikana huomattiin, että uudistunut Billnäsin ruukki ja Faces eivät enää oikein sovi yhteen. Festivaalipaikka olisi todennäköisesti vaihtunut illman alueen vuokrahinnan nostoakin.

-Kaupallisuus on ymmärrettävää, mutta se vaikutti viime vuoden tunnelmaan, Mattsson sanoo.

Budjetti vain kymmenesosaan

Uutta Billnäsiä ei edes yritetty hakea tilalle, vaan tilanne nollattiin uuteen konseptiin. Lopulta löydettiin suomalainen metsä ja merimaisema kymmenen Billnäs-vuoden jälkeen.

-Menemme eteenpäin suomalaisen kulttuurin juurille, Mattsson luonnehtii ja sanoo järjestäjien olevan erittäin iloisia uudesta festivaalipaikasta.

Vuoden 2009 Faces-festivaalista maksettiin vuokraa 20.000 ja sen lisäksi tekniikkaan tarvittiin noin 30.000 euroa. Tänä vuonna festivaalin budjetti on vain kymmenesosa tästä.

Juhlapaikka saadaan kaupungilta käyttöön ilman vuokraa ja monet esiintyjät saapuvat paikalle kulukorvauksilla palkkiotta. Bändejä on myös aiempaa vähemmän.

-Yleisötavoite on vaatimaton, odotamme noin 5.000 kävijää, mutta alueelle mahtuu toki paljon enemmänkin väkeä, Mattsson sanoo.

Kielteinen ilmapiiri haastaa

Faces keskittää tänä vuonna voimansa julistukseen monikulttuurisuuden puolesta tilanteessa, jossa maahanmuuttajavastaisuus ja osittain myös rasismi ovat taas voimistuneet.

-Valitettavan voimakkaasti se on mennyt meillä läpi ja poliitikot ovat jopa kumartaneet tällaisten tuulten edessä. Tämä tuo meille uuden haasteen, mutta me emme anna periksi. Suomi on monikulttuurinen maa, sitä ei voi kyseenalaistaa, ja se rikastuttaa maata, Mattsson sanoo. Hän muistuttaa, että kyky toimia monikulttuurisuuden kanssa on myös yleinen edellytys.

-Teemme tästä monikulttuurisuuden manifestaation ja haluamme Suomen kaikki maahanmuuttajaryhmät mukaan festivaaleille, Mattsson kertoo.

Autot pysäköidään kirkonkylään

Gumnäsiin rakennetaan kolme esiintymislavaa. Päälava nousee ravintolana palvelevan tanssilavan läheisyyteen, toinen tehdään uimarannalle ja kolmas niin ikään rannan tuntumaan meren puolelle.

-Tänne tulee tuhansia ihmisiä, joten tapahtuma ei rajoitu pelkästään käytössämme olevalle alueelle. Sen vuoksi valvomme ja huolehdimme selvästi isommasta alueesta. Yleisön autoille on pysäköinti kirkonkylässä ja festarialueelle tullaan kävellen, Mattsson kertoo.

Gumnäsin uimaranta ja matonpesupaikka ovat päiväsaikaan kaikille avoimia. Tapahtumassa tulee olemaan entiseen malliin monimuotoista poikkitaiteellista tarjontaa.

Festivaaliin kuuluu myös lasten Small Faces ja Roots Village.