torstai 20. toukokuuta 2010

HS: Työnantajat ja koulut joustavia muslimihuivin käytössä

Helsingin Sanomat: Työnantajat ja koulut joustavia muslimihuivin käytössä 20.5.2010
Svenska YLE: Riktlinjer för slöjanvändning i skolorna saknas

Koululaiset ja työntekijät voivat Suomessa käyttää muslimihuivia vapaasti.

Raaseporin Hakarinteen koulussa Tammisaaressa määrätyn huivinkäyttökiellon tapaisia määräyksiä ei Kuntaliitossa tunneta muita.

Rajoituksia ei myöskään voi perustella lailla.

Raaseporin sivistyslautakunta perui koulun antaman huivinkäyttökiellon, koska Syyriasta tullut irakilaisperhe koki huivinkäyttökiellon mahdottomaksi. Vanhemmat eivät antaneet 13-vuotiaan tyttärensä osallistua opetukseen koulussa ilman huivia.

Nyt koulu muuttaa järjestyssääntöjään. Huivinkäyttökiellon lisäksi koulun säännöt määräävät, että oppilaiden on oltava sisällä sukkasillaan tai käytettävä sisäjalkineita. Koulu on perustellut järjestyssääntöjään länsimaisilla tavoilla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaalassa välinehuoltajana työskentelevä Vildan Ademi voi käyttää muslimihuivia työssään. Hän kertoo, että suhtautuu itsekin asiaan joustavasti: joskus hänellä on oma huivi, joskus hän käyttää sairaalan kertakäyttöistä työmyssyä. Jos hänellä on oma huivi, se on yleensä valkoinen.

Työnantaja ei ole Vildan Ademin mukaan puuttunut päähineen käyttöön muuten kuin määräämällä, että työssä hiukset on peitettävä.

Iranista viisi ja puoli vuotta sitten Suomeen muuttanut Rahimy Fatemah ei ole luopunut muslimihuivista. Hän käyttää sitä opiskellessaan aikuislukiossa ja myös vapaa-aikana. Helsingissä huivi ei ole herättänyt erityistä huomiota, eikä kukaan ole puuttunut sen käyttöön.

Vildan Ademin aikoo opiskella ylioppilastutkinnon jälkeen rakennusalan insinööriksi.

Afganistanilaisilla muslimeilla huivin käyttö on joustavaa, Zahra Sharifi sanoo.

Ollessaan kotimassaan Afganistanissa tai esimerkiksi Iranissa, afganistanilaiset musliminaiset käyttävät aina huivia. Sen sijaan Euroopassa ollessaan he itse voivat päättää, käyttävätkö huivia vai eivät.

Zahra Sharifi kertoo, että käytti huivia kuukauden ajan tultuaan Suomeen. Sen jälkeen hän luopui huivista, eikä aio käyttää sitä täällä.

___________________________

Svenska YLE: Riktlinjer för slöjanvändning i skolorna saknas

I länder som Belgien och Frankrike är slöjanvändningen i skolor omdiskuterad. Frågan har också kommit hit efter att en flyktingfamilj i Ekenäs förbjöd sina döttrar att gå i skolan utan slöja. Förbudet upphävdes, men frågan hur liknande fall ska skötas i framtiden kvarstår.

- Synen på religion och kultur skiftar stort bland dem som kommer till Finland. Därför skulle det vara svårt att införa riktlinjer gällande klädregler i skolorna, säger Anu Wikman Immonen, sakkunnig vid Kommunförbundet.

Hon hoppas att liknande fall som kan uppkomma blir lösta på plats, utan att myndigheter blandas in. Det råder religionsfrihet i Finland, vilket gör att man fritt får bära religiösa symboler i skolor. Besjalade elever kan dock orsaka problem i undervisningen.

- Under nationella prov måste identiteten kunna fastställas och i vissa skolämnen som gymnastik och hemkunskap kan slöjan bli ett hinder, säger Anu Wikman Immonen.

Utbildningsstyrelsen har samma inställning och konstaterar att det inte kommit in önskemål gällande tydligare klädregler från skolor.

Migrationsminister Astrid Thors (SFP) efterlyste tidigare i veckan riktlinjer när det gäller användningen av slöjor i skolorna. Diskussionen tog fart efter att en skolflicka i Raseborg förbjöds att använda slöja i skolan. Bildningsnämnden i Raseborg beslöt på måndag att huvudduk skall tillåtas i stadens skolor.