torstai 20. toukokuuta 2010

Verkkouutiset: "Kumpi herättää rasismia: työtä tekevän vai notkuvan näkeminen?"

Verkkouutiset: "Kumpi herättää rasismia: työtä tekevän vai notkuvan näkeminen?" 20.5.2010
Täysistunnon pöytäkirja PTK 53/2010 vp 19.5.2010

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin mukaan ahkerat ja työtä tekevät maahanmuuttajat eivät herätä suomalaissa muukalaisvieroksuntaa.

Ben Zyskowicz (kok.) väitteli keskiviikkoillalla eduskunnassa mm. kansanedustaja Markus Mustajärven (vas.) kanssa ulkomaalaislain muuttamisesta.

Mustajärvi sanoi Zyskowiczin antavan rivien välissä pelottavan viestin. Zyskowicz latasi takaisin korostaen olevansa huolissaan niistä maahanmuuttajista, jotka eivät tee Suomessa työtä.

- Jos edustaja Mustajärvi ajattelette, että mikä suomalaisissa herättää rasismia tai ainakin muukalaisvieroksuntaa: sekö että esimerkiksi (Helsingin) Itäkeskuksessa kävelevä suomalainen näkee tumman miehen, siis ulkomaalaissyntyisen miehen, olevan siellä töissä ja metropysäkin lattioita siivoavan siellä, vai sekö, että hän näkee työikäisten miesten notkuvan Itäkeskuksen käytävillä ilman, että heillä on töitä, Ben Zyskowicz kysyi.

- Minun mielestäni on aivan selvää, että valitettavaa maahanmuuton ja ulkomaalaisuuden vastaisuutta herättää juuri se - ja olen omakohtaisesti monta kertaa ollut kuuntelemassa näitä ihmisten palautteita Itäkeskuksessa - että monet ovat ilman työtä, käyttävät aikansa kauppakeskuksissa, asemilla, missä käyttävätkin, kun työtä ei ole, ja samanaikaisesti he ja heidän perheensä elätetään suomalaisen sosiaaliturvan tuella, Zyskowicz sanoi.

Kokoomusedustajan mukaan suomalaiset ovat "Leniniä mukaellen hyödyllisiä idiootteja" järjestelmämme kanssa.

- Me ylläpidämme sellaista järjestelmää, jossa toisesta EU-maasta Suomeen voi tulla, hakea turvapaikkaa, odottaa viikkoja, että turvapaikkahakemus käsitellään, ja EU-säädösten mukaan voi vielä odottaa muutenkin maassa, Ben Zyskowicz totesi.

- Ja tältä ajalta me luonnollisesti, ilmeisesti toisin kuin mikään muu EU-maa, maksamme toimeentulotukea, maksamme majoituksen ja maksamme tietysti myös tarpeellisen ja kiireellisen terveydenhoidon. Siis tämä on niin hölmöä touhua, että en pahemmin osaa sanoa, hän lausui ministeri Astrid Thorsille (r.).

- On parempi ottaa vähemmän turvapaikanhakijoita ja heidän perheitään ja antaa heille kunnolliset elämän eväät Suomessa kuin ottaa paljon ja nähdä muutamien vuosien kuluttua kaikki ne ongelmat myös Suomessa, joita nyt nähdään esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa, eräissä muissakin maissa.

Ben Zyskowiczin mukaan ulkomaalaispolitiikassa "ei tarvita tabuja, joista pitäisi vaieta".

- Se ei ole rasismin hyväksymistä, jos me pyrimme rehellisesti ja avoimesti arvioimaan, mitkä seikat ovat omiaan lisäämään ihmisten kielteistä suhtautumista maahanmuuttajiin ja jopa rasismia, Zyskowicz sanoi.