lauantai 8. toukokuuta 2010

YLE: Nigerialaismiehiltä kielletään pääsy omaan oikeudenkäyntiinsä

YLE Uutiset: Nigerialaismiehiltä kielletään pääsy omaan oikeudenkäyntiinsä 8.5.2010

Puolen miljoonan euron huijausyrityksestä tuomitut ja Suomesta karkotetut nigerialaismiehet eivät todennäköisesti pääse oman juttunsa oikeuskäsittelyyn. Asiasta kirjoittaa Savon Sanomat.

Käräjäoikeus tuomitsi miehet huijausyrityksestä. Miehet valittivat tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen, joka pitää jutussa pääkäsittelyn ensi syksynä.

Miehiä tuskin nähdään oikeuskäsittelyssä, sillä heillä on viiden vuoden maahantulokielto Suomeen. Hovioikeus ei velvoita vastaajia saapumaan paikalle henkilökohtaisesti, vaan virallinen edustaja riittää.

Maahanmuuttoviraston kanta on se, että lähtökohtaisesti miehillä ei ole oikeutta saapua Suomeen. Maahanmuuttokielto voidaan kumota, jos kielto on perustunut langettavaan tuomioon. Miesten on kuitenkin anottava maahantulokiellon kumoamista.

Nigerialaismiehet ilmoittivat viime vuonna, että he olivat kiinnostuneita ostamaan hotellin Iisalmesta. Miehet ehdottivat hotellin johtajalle, että osa kauppahinnasta maksettaisiin väärennetyllä rahalla.

Kaksi miehistä sai reilun vuoden ehdottomat tuomiot törkeän petoksen yrityksestä. Kolmas mies tuomittiin avunannosta neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Miehet karkotettiin Suomesta ja heille annettiin maahantulokielto.