maanantai 13. syyskuuta 2010

EK: Yritykset tarvitsevat uusien maahanmuuttajien työpanosta

EK: Yritykset tarvitsevat uusien maahanmuuttajien työpanosta 13.9.2010

Suuresta työttömyydestä huolimatta on edelleen tiettyjä aloja ja tehtäviä, joihin on ollut vaikea saada työvoimaa. Kesäkuussa työ- ja elinkeinotoimistoissa oli avoinna 58 000 työpaikkaa, joista yli kuukauden avoinna olleita, vaikeasti täytettäviä paikkoja oli jo yli 5 000.

– EK:n jäsenyrityksistä lähes jokainen kiinteistöpalvelualan yritys on kokenut vaikeuksia etsiessään lisätyövoimaa, kuten kiinteistönhoitajia ja siivoojia. Samoin vähittäiskaupan myyntitehtäviin sekä hotelli- ja ravintola-alalle mm. kokin ja tarjoilijan tehtäviin on ollut vaikeaa löytää osaajia, kertoo asiantuntija Riitta Wärn.

– Myös korkeaa koulutusta vaativissa tehtävissä kuten tietotekniikka-, suunnittelu- ja konsultointitehtävissä on jatkuvasti työtä tarjolla. Lisäksi on pulaa ammattitaitoisista rakennus- ja kirvesmiehistä ja työnjohtotehtävissä toimijoista varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa korjaus- ja uudisrakentaminen on taas päässyt vauhtiin.

Muita ammatteja, joissa on yleisimmin ollut rekrytointiongelmia työ- ja elinkeinotoimistojen mukaan, ovat maatalouslomittaja, maa- tai metsätalouskoneen kuljettaja, hitsaaja, koneistaja, sähköasentaja, farmaseutti, sairaanhoitaja, lähihoitaja, autonasentaja, linja-auton tai yhdistelmäajoneuvon kuljettaja.

Väestön ikääntyminen avaa runsaasti työpaikkoja

– Suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle avaa myös uusia työpaikkoja varsinkin maahanmuuttajille, jotka tulevat maista, joissa palvelukulttuuri on runsasta ja luontevaa, uskoo Wärn. Tällaisia kasvavia aloja ovat mm. hyvinvointipalvelut, erityisesti hoivatyö, henkilökohtaiset palvelut esim. kotitalouspalvelut ja ravitsemispalvelut, sillä ikääntyvän väestön tarpeet lisäävät tämänkaltaisten palveluiden ja tuotteiden kysyntää.

Näihin tehtäviin tarvitaan jatkossa halukkaita osaajia ulkomailta, niin muista EU-maista kuin EU:n ulkopuolelta, ja mielellään myös pysyvästi. Työtehtävissä usein vaadittava kotimaisen kielen taito voi kuitenkin muodostaa esteen Suomeen saapumiseen.

– Työvoiman laajemman maahanmuuton keskeinen haaste on tarvittavan kielitaidon hankkiminen. Se on tärkeää myös Suomeen kotoutumisen ja kulttuurin oppimisen kannalta, vaikka työtehtävässä ei sitä aina vaadittaisikaan. Esim. englanti voi olla Suomessa toimivan globaalin yrityksen käyttämä kieli, sanoo Wärn.

EK katsoo, että kielikoulutustarjontaa tulisi lisätä ja monipuolistaa myös Suomeen työhön tulevien maahanmuuttajien tarpeiden pohjalta.