maanantai 13. syyskuuta 2010

YLE: Maahanmuuttovirasto: Kasvattilapset eivät ole ihmiskaupan uhreja

YLE Uutiset: Maahanmuuttovirasto: Kasvattilapset eivät ole ihmiskaupan uhreja 13.9.2010

Maahanmuuttoviraston vähemmistövaltuutetulle antaman selvityksen mukaan Suomeen tulleet somalialaiset kasvattilapset eivät ole joutuneet ihmiskaupan uhreiksi. Vuoden 2010 aikana jätetyistä oleskelulupahekemuksista yli puolet koskee poikia.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on tyytyväinen Maahanmuuttovirastolta saamaansa selvitykseen mahdollisten ihmiskaupan uhrien tunnistamisesta somalialaisten perheenyhdistämishakemusten käsittelyn yhteydessä.

Selvityksen mukaan Suomessa ei ole tullut ilmi tapauksia, että Somaliasta Suomeen tulleita kasvattilapsia olisi joutunut ihmiskaupan uhreiksi.

Vähemmistövaltuutettu pyysi elokuun lopussa Maahanmuuttovirastolta selvitystä siitä, miten somalialaisten perheenyhdistämishakemusten käsittelyssä on pyritty tunnistamaan mahdollisia ihmiskaupan uhreja ja miten mahdollisten uhrien asemaa ja oikeuksia on pyritty turvaamaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan somalialaisten perheenyhdistämishakemusten määrä on kasvanut viime vuosina paljon. Kun vuonna 2008 perheenyhdistämishakemuksia tuli virastoon yhteensä 1 255 kappaletta, kertyi niitä vuotta myöheemmin jo 2 260. Vuoden 2010 elokuun loppuun mennessä Maahanmuuttovirastoon on jätetty 2 764 perhesidelupahakemusta, joista 457 koskee kasvattilapsia. Virasto arvioi, että kuluvan vuoden aikana perheenyhdistämishakemuksia jätettäneen noin 4 000 kappaletta.

Maahanmuuttovirasto panostaa ennalta ehkäisyyn

Selvityksen mukaan Maahanmuuttovirastossa on parannettu valmiutta tunnistaa ihmiskauppaa muun muassa kouluttamalla henkilökuntaa.

Biaudet on tyytyväinen saamaansa seikkaperäiseen selvitykseen, jonka mukaan hakijoita kuullan jo ulkomailla ja hakemuksia pyritään tutkimaan siten, että mahdolliset ihmiskaupan uhrit tunnistettaisiin. Maahanmuuttovirasto uskoo, että se on pystynyt ennalta ehkäisevällä toiminnallaan estämään useita epäiltyjä väärinkäytöksiä perusteellisesti tehtyjen perhesidekuulemisten avulla.

- On käynyt ilmi, että Maahanmuuttovirasto kiinnittää paljon huomiota tunnistamiseen, eikä sillä ole ollut tietoa, että jo Suomeen tulleiden kasvattilapsiin olisi liittynyt ihmiskaupan merkkejä, Biaudet sanoo.

Selvityksen mukaan erityistä huomiota kiinnitetään niihin tapauksiin, joissa lapselle ei haeta oleskelulupaa samanaikaisesti hänen vanhempiensa kanssa. Epäilyksiä on myös herättänyt kasvattilasten määrän kasvaminen ja vääristynyt ikäjakauma.

Sen sijaan kasvattilasten sukupuolijakauma menee lähes tasan. Vuoden 2010 maaliskuun puolivälin ja elokuun lopun välillä oleskelulupaa haettiin 156 somalialaiselle pojalle ja 136 tytölle. Vanhemmista kasvattilapsista suurin osa on tyttöjä.

Biaudet kuitenkin muistuttaa, että yleisesti ottaen ihmiskaupan uhrien tunnistamisessa on Suomessa parannettavaa.