tiistai 5. huhtikuuta 2011

Vantaan Uutiset: Lähes puolet vantaalaisehdokkaista kieltäisi kerjäämisen lailla

Vantaan Uutiset: Lähes puolet vantaalaisehdokkaista kieltäisi kerjäämisen lailla 5.4.2011

Lähes puolet vantaalaisista eduskuntavaaliehdokkaista olisi valmiita kieltämään häiritsevän kerjäämisen lailla. Vastustusta ja kannatusta löytyy kaikista muista puolueista paitsi perussuomalaisista, joista kaikki seitsemän ehdokasta kieltäisivät kerjäämisen.

– Kerjääminen on osa järjestäytynyttä rikollisuutta ja se tulee ehdottomasti kieltää vaikka lakiteitse. Vai haluaako joku tässä maassa tukea orjatyötä ja rikollista toimintaa, kysyy Juha Malmi (ps).

–  Jos kerjääminen tuottaa häiriötä tai jos kerjäläisyhteisössä tavataan rikollisuutta, on ainakin kyseinen perhekunta karkotettava maasta. Tämä nykyinen kerjääminen taitaa olla vain esteettinen haitta, sanoo Ahti Dahl (vas).
Perussuomalaisten Mika Niikko näkee kysymyksen laajempana.

–  Miten Helsingin kadulla rahaa kerjäävä romanialainen eroaa feissarista, joka aktiivisesti pysäyttää ihmisiä kadulla saadakseen heidät antamaan rahaa jopa kuukausien tai vuosien ajaksi? Onko hyvin pukeutuneen, suomea puhuvan kerjääminen hyväksyttävämpää kuin ryysyissä kerjäävän, kielitaidottoman raukan?

Useat Vantaan Sanomien nettikyselyyn vastanneet ehdokkaat muistuttavat, että häiritsevään kerjäämiseen on mahdollista puuttua jo nyt järjestyslain nojalla. Laki kieltää yleisen järjestyksen häiritsemisen ja turvallisuuden vaarantamisen yleisellä paikalla.

– Häiritsevä kerjääminen voidaan estää nykyisinkin esimerkiksi pankkien edessä kutsumalla poliisi paikalle. Laki ei siis tältä osin muuttaisi tilannetta mitenkään, koska se ei myöskään takaisi lisää lainvalvojia, sanoo Sirkka-Liisa Kähärä (sd).

–  Nykyiset järjestyslait antavat jo riittävät oikeudet puuttua häiritsevään kerjäämiseen. On ihmisarvoa alentavaa tehdä kerjäämisestä laitonta, sanoo Antti Hartikainen (vas).

Monen vastaajan mielestä varsinainen ongelma ei poistu kerjäämisen kieltämisellä.

– Tärkein kysymys on, miksi joku joutuu kerjäämään. Köyhyyttä ei voida kieltää lailla, sanoo Kimmo Kiljunen (sd).

–  Häirintä on jo kiellettyä, samoin kerjäämiseen joskus liittyvä muu rikollisuus ja ihmiskauppa, mutta tähän ei aina puututa. Köyhyyden syihin tulee puuttua kohdemaassa, ja tässä EU on ollut liian hampaaton, sanoo Sirpa Kauppinen (vihr).

–  Pääkaupunkiseudulla kerjäävät ihmiset ovat poikkeuksetta EU-kansalaisia, ja mielestäni pitää löytää ratkaisuja jotta he eivät joudu turvautumaan kerjäämiseen. EU:n tulee ottaa selkeästi vahvempi rooli jäsenvaltioidensa vähemmistöihin kohdistuvaan syrjintään, sanoo Tapani Mäkinen (kok).


Helsingissä vähemmän kannatusta kiellolle

Vantaan Sanomat kysyi vantaalaisilta eduskuntavaaliehdokkailta nettikyselynä, pitääkö häiritsevä kerjääminen kieltää lailla.

Kyselyyn vastasi 44 ehdokasta. Kyllä-vastauksia oli 47,7 prosenttia eli 21 kappaletta ja ei-vastauksia 52,3 prosenttia eli 23 kappaletta.

Puolueittain kyllä- ja ei-äänet jakautuivat seuraavasti: kokoomus 3–2, keskusta 3–1, Sdp 1–5, vasemmistoliitto 1–4, vihreät 1–5, Rkp 1–1, perussuomalaiset 7–0, kristillisdemokraatit 3–3, muut 1–2.

Vantaan Sanomien sisarlehti Helsingin Uutiset tiedusteli helsinkiläisehdokkaiden kantaa asiaan. Kyselyyn vastasi 82 ehdokasta, joista joka kolmas kannatti lakimuutosta.