tiistai 5. huhtikuuta 2011

Verkkouutiset: Thors: Turvapaikkahakemuksen käsittelyajaksi kolme kuukautta

Verkkouutiset: Thors: Turvapaikkahakemuksen käsittelyajaksi kolme kuukautta 5.4.2011

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) mielestä turvapaikkahakemusten realistinen käsittelyaika olisi kolme kuukautta.

Viime vuonna turvapaikkahakemuksen käsittely kesti keskimäärin 343 vuorokautta.

- Luulen, että realistinen aika olisi kolme kuukautta, ja se on keskimääräinen. Näemme, että muualla, jossa on parempi viranomaisyhteistyö, on päästy lyhyempään, Astrid Thors sanoo Verkkouutisille.

Erityisesti Thors patistaa kiirehtimään kansalaisuushakemusten käsittelyä, joka kesti viime vuonna keskimäärin 385 vuorokautta.

- Jos saisimme lyhennettyä puoleen tämän hakemusajan, sekin helpottaisi kansalaisuuden saamista huomattavasti.

"Satosella taikatieto?"

Thors pitää edelleen kiinni näkemyksestään, että hakemusten käsittelyaikaa saataisiin nopeutettua järjestelemällä töitä toisin.

- Tiedän, että asiat makaavat jossain. Me emme saa tehokkuutta vain lisäämällä henkilökuntaa. Kritiikki kohdistui sekä itseeni että virastoon. Ministeriön pitäisi ohjata tätä tiukemmin ja nyt on uudistukset, UMAt (sähköinen käsittelyjärjestelmä) ja kaikki, viety lävitse. Nyt pitää todellakin saada nopeutta, Thors sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen paheksui sitä, että Thors moitti töiden huonosta järjestelystä Maahanmuuttovirastoa, joka Satosen mukaan tekee hyvää työtä.

- En tiedä, mitä taikatietoa hänellä on. Eduskunnassa on monta kertaa vaadittu, että katsokaa Tanskaa, jossa on tavoitteena kahden kuukauden käsittelyaika, tai Ruotsia, jossa on kolmen kuukauden käsittelyaika. Tässä on töiden järjestelystä kyse, Thors toteaa.