sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Keskisuomalainen: HS: Suomi ei houkuttele Libyasta pakenevia

Keskisuomalainen: HS: Suomi ei houkuttele Libyasta pakenevia 8.5.2011

Sunnuntain Helsingin Sanomien mukaan Suomi ei houkuttele Libyasta pakenevia. HS:n haastatteleman YK:n pakolaisjärjestö UNCHR:n tiedottaja Måns Nybergin mukaan matka Pohjois-Afrikasta Suomeen on niin pitkä ja kallis, että harva Pohjois-Afrikasta pakeneva haaveilee Suomeen pääsystä. Nyberg pitää äärimmäisen epätodennäköisenä, että Suomeen tulisi omin avuin väkeä Libyasta. Nyberg mainitsee myös, että useimmat Libyasta pakenevat eivät täytä YK:n pakolaisstatusta. UNCHR:n mukaan Libyasta on lähtenyt kolmen kuukauden aikana 630 000 ihmistä, mutta he ovat jääneet naapurimaihin. Libyasta lähteneistä vain 50 000:tta voidaan Nybergin mukaan sanoa pakolaisiksi, jotka voivat hakea turvapaikkaa muista maista.


______________________________

Helsingin Sanomat: Suomi ei houkuttele Libyasta paenneita 8.5.2011

[...]

Voiko Suomi sitten ottaa esimerkiksi haavoittuneita, pakolaisleireillä eläviä libyalaisia kiintiöpakolaisina?

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajalta Esko Revolta tulee nopeasti kieltävä vastaus: Suomi on päättänyt ottaa tänä vuonna 750 kiintiöpakolaista. He ovat Kongon pakolaisleireillä eläviä ruandalaisia, Iranin leireillä eläviä afganistanilaisia ja Thaimaahan paenneita myanmarilaisia.

Kiintiössä on poikkeustilanteita varten käytettävissä tänä vuonna vielä muutamia kymmeniä paikkoja, mutta niitä tuskin käytetään libyalaisiin.

"Seuraamme kuitenkin tilannetta", Repo sanoo.

[...]