keskiviikko 4. toukokuuta 2011

YLE: Afgaaniperhe anoo käännytyksen keskeytystä

YLE Keski-Pohjanmaa: Afgaaniperhe anoo käännytyksen keskeytystä 4.5.2011

Pietarsaaressa kiinniotettuna oleva afgaaniperhe aikoo anoa käännytyspäätöksen täytäntööpanon kieltoa. Viisihenkinen perhe sai tiistaina tavata asianajajansa Vaasassa.

Varsinaisen täytäntöönpanokieltohakemuksen perhe jättää lähipäivinä Helsingissä, minne perhe kuljetettaneen odottamaan hakemusten käsittelyä.

Afgaaniperhe ja perheen ystävät ovat vedonneet poliitikkoihin, virkamiehiin ja oikeuslaitokseen, jotta turvapaikkahakemus pääsisi korkeimman hallinto-oikeuden varsinaiseen käsittelyyn. Aiemmin KHO:n on evännyt valitusluvan.

Afgaaniperhettä uhkaa käännytys Kabuliin Afganistaniin.

___________________________________________

Svenska YLE: Vänner demonstrerar för afghansk familj i Jakobstad

Det är fortfarande oklart hur det ska gå med den afghanska familjen Zaheri som tagits i polisförvar i Jakobstad. Utanför polisstationen samlades på onsdag eftermiddag en grupp asylsökande och vänner för att visa sitt stöd.

Det hela gick fredligt till, utan plakat, närmast var det en stilla diskussion och oro för att familjen ska utvisas. Minna Rasmus och Helen Timgren är två som engagerat sig för familjen och läst lagen.
- Advokaten som sköter deras ärende säger det finns inget vi kan göra, säger Rasmus. Timgren berättar att man läst grundlagen och utlänningslagen, och enligt vad de förstår borde familjen ha fått asyl. Många de kontaktat har uttryckt sympati men mycket mera har det inte blivit.

Såväl Rasmus som Timgren tycker det märkligt, att här ska man utvisa en afghansk familj som anpassat sig till Finland och senare på kvällen anländer afghanska kvotflyktingar till kronoby flygfält.

___________________________________________


Svenska YLE: Flyktingar anlände till Kronoby

Igår anlände den första gruppen afghanska kvotflyktingar till Kronoby flygfält, samtidigt sitter en afghansk familj hos polisen i Jakobstad i väntan på utvisning.

Vi ska ut till flygfältet, men vi börjar vid polisstationen igår eftermiddag, där var bland andra Helena Timgren och Minna Rasmus.