tiistai 2. elokuuta 2011

Kaleva: Sekä Jungner että Halla-aho ovat väärässä

Kaleva, pääkirjoitus: Sekä Jungner että Halla-aho ovat väärässä 2.8.2011

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner ja perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ovat ajautuneet ilmiriitaan Jungnerin todettua viikonloppuna Ilta-Sanomissa, että demarit aikovat kyseenalaistaa Halla-ahon mahdollisuudet jatkaa eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Halla-aho latasi takaisin luonnehtimalla Jungnerin erovaatimusta Norjan uhreja loukkaavaksi politikoinniksi. Halla-aholla ei ollut pienintäkään aikomusta erota puheenjohtajuudesta.

Maanantaina kierrokset lisääntyivät. Herrat sättivät toisiaan olan takaa. Halla-aho epäili Iltalehdessä yhteistyön demarien kanssa vaarantuvan, "mikäli demarit eivät irtisanoudu Jungnerin höpinöistä".

Jungner puolestaan viittasi Halla-ahon vanhaan lausumaan, jonka mukaan "on vaikea keksiä maailmankaikkeudesta alhaisempaa matelijaa kuin pohjoismainen sosiaalidemokraatti". Jungner ei aikonut enää sietää näitä puheita. SDP:n on määrä käsitellä Halla-ahon asemaa kesäkokouksessaan Porissa parin viikon päästä.

Olkaahan nyt, herrat Jungner ja Halla-aho.

Demareilla ei ole oikeutta vaatia Halla-ahoa syrjään hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Olipa Halla-ahosta mitä mieltä tahansa, hänellä on takanaan perussuomalaisten 19 prosentin kannatus eduskuntavaaleissa sekä yli 15 000 henkilökohtaista ääntä. Kansa on halunnut hänet merkittävään luottamustehtävään.

Halla-ahon puolestaan on viimeistään nyt siistittävä suutaan. Hän ei käy enää vaalikampanjaa. Hallintovaliokunnan puheenjohtajan ei ole sopivaa käyttäytyä kuin kapinoiva murrosikäinen. Samoin maahanmuuttovastaisella Hommaforumilla kunnostautumista on syytä välttää.