maanantai 12. syyskuuta 2011

Länsi-Savo: Ennakkoluulot ovat juurtuneet syvälle

Länsi-Savo: Ennakkoluulot ovat juurtuneet syvälle 12.9.2011

Salossa sanottiin irti talonmies. Omakotiyhdistykselle työtä tehnyt mies menetti työpaikkansa, koska osa omakotialueen asukkaista ei halunnut talonmieheltä palveluksia. Mies ei näiden asukkaiden mielestä kelvannut leikkaamaan nurmikoita, maalaamaan tai tekemään kiinteistöjen korjaustöitä.

Syy nurjaan suhtautumiseen on talonmiehen ihonväri. Somalialaistaustainen, useita vuosia Suomessa asunut mies ei kelvannut osalle asukkaista, koska hän on musta. Taloyhtiön hallitus päätti irtisanoa miehen.

Tällaista tapahtuu vuoden 2011 Suomessa. Suvaitsevaisuuspuheiden keskellä Salon tapaus on muistutus siitä, miten syvässä ennakkoluulot, jopa suoranainen rasismi, ovat meidänkin yhteiskunnassamme.

Salon talonmies sai valtakunnallista julkisuutta. Irtisanominen peruttiin. Moni muu maahanmuuttajataustainen henkilö kuitenkin kokee vieläkin suorempaa nurjamielisyyttä. Ilman että siitä lehdissä kirjoitellaan.

Me suomalaiset emme ole läheskään niin suvaitsevaisia ja avaramielisiä kuin mielellämme annamme ymmärtää. Maahanmuuttajat ovat suurelle osalle edelleen vieraita, muukalaisia. Kontaktit valtaväestöön jäävät vähäisiksi. Outouden tunne ja tietämättömyys ovat otollista kasvualustaa vihamielisyydelle.

Ei ihme, että eduskuntavaaleissa korjasi suurimman voiton puolue, joka äänekkäästi vaatii, että Suomen pitäisi käpertyä omiin oloihinsa, jättää noudattamatta kansainvälisiä sitoumuksia ja palata henkisesti vuosikymmeniä taaksepäin.

Kansainvälistyminen on välttämätöntä. Yksikään valtio tai kansa ei voi eristäytyä. Paluuta menneeseen ei tässä suhteessa ole.

Kansainvälistymistä on myös monikulttuurisuus. Suomi on koko kansallisen olemassaolonsa ajan hyötynyt siitä, että tänne on tullut ulkomailta ihmisiä uusine ideoineen ja työpanoksineen. Yltiöisänmaallisuuden ja kansallisuusaatteen nimeen vannovat unohtavat usein tämän.

Rasismi ja muukalaisvastaisuus on syytä juuria Suomesta kokonaan. Se onnistuu parhaiten avoimella keskustelulla ja epäkohtien perusteellisella käsittelyllä. Asiallisuus ja tiukat faktat vievät tehokkaasti pohjan luuloihin ja pelkoihin pohjautuvalta ahdasmieliseltä ajattelulta.