maanantai 19. syyskuuta 2011

Lapin Kansa: Vihanpidolle tultava loppu

Lapin Kansa, pääkirjoitus: Vihanpidolle tultava loppu 19.9.2011

Suomessa asuu nykyään vajaa 170 000 ulkomaalaista, se on noin runsas kolme prosenttia koko väestöstä. Luku on äärettömän pieni muihin länsimaihin verrattuna. Esimerkiksi Ruotsissa asuvien ulkomaalaistaustaisten osuus on 18 prosenttia.

Viime vuosien aikana Suomeen on tullut enemmän väkeä kuin täältä on lähtenyt. Samalla maa on pikkuhiljaa kasvanut monikulttuuriseksi valtioksi, jonkalainen se on siis ollut vain vähän aikaa.

Maahanmuuttajat ovat täällä uusi ilmiö. Ja uutta aina pelätään ja karsastetaan, jopa vihataan.

Rasistiset asenteet ovat Suomessa lisääntyneet, vihan kasvu perustuu lähinnä virheellisiin tietoihin ja ennakkoluuloihin. Ulkomaalaisuuteen liittyvistä marginaali-ilmiöistä – kuten romanikerjäläiset – tehdään liian usein yleistäviä ja virheellisiä johtopäätöksiä.

Välttämättä ei edes tiedetä, että ylivoimainen enemmistö ulkomaalaisista tekee täällä ansiotyötä. He ovat rikastuttamassa yhteiskuntaa. Suuri osa on kaiken lisäksi ammattitaitoista, vaativissa töissä olevaa väkeä.

Pahinta tässä tilanteessa on, että suomalaisissa on paitsi vihankylväjiä, meissä on myös suuri hiljainen enemmistö, joka vaikenee ja antaa asioiden tapahtua. Vihahuutoihin ja herjaamisiin kaduilla, busseissa tai junissa ei puututa, vaan katseet käännetään pois.

Erityisen paheksuttavaa on, että vihapuheet on päästetty aina eduskuntaan saakka.

Suomalaisten hyvinvointi tarvitsee jatkossa ulkomaalaisia kerryttämään varallisuuttamme. Sen tähden rasismin kasvulle on saatava nopeasti rajat. Sairaiden asenteiden lisääntymiselle ei saa antaa sijaa.

Rasismin kasvun ovat huomanneet monet ulkomaalaiset, täällä asuvat, mutta nekin, jotka suunnittelevat muuttoa Suomeen. Paha vain, maasta poislähtöä suunnittelevat ja tänne tuloa empivät ovat useimmiten juuri niitä, joita Suomi eniten tarvitsee.

Jos kielteinen suhtautuminen ulkomaalaisiin yleistyy, merkitsee se väistämättä taloudellista taantumista.

Se voi merkitä monilla aloilla työvoimapulaa, jos ulkomaalaiset eivät enää ole kiinnostuneita tulemaan Suomeen.

Suomi tarvitsee tulevina vuosina erityisesti hoitoalan henkilökuntaa – hoitamaan myös lisääntyvää vanhusjoukkoa – mutta myös teknologiaosaajia, insinöörejä, tutkijoita, rakennusalan ammattilaisia ja monien muiden alojen työntekijöitä.

Heitä ei Suomessa omasta takaa riitä. Tämä maa ei yksikertaisesti selviydy ilman ulkomaalaisten työpanosta.

Suurten ikäluokkien lähtiessä työelämästä eläkkeelle, maahan tulee tilanne, jossa yhä pienempi joukko työssäkäyviä ruokkii ja hoitaa yhä suurenevaa joukkoa eläkeläisiä.

Yhtälöstä on tätä menoa tulossa mahdoton.