perjantai 23. toukokuuta 2008

HS: Syrjinnästä ilmoitetaan vähemmistövaltuutetulle yhä useammin

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpäälle tuli vuonna 2007 yhteydenottoja neljännes enemmän kuin vuonna 2006. Suurpään mukaan rasismi on kasvussa etenkin internetissä. Vähemmistövaltuutettu on tehnyt poliisille useita tutkintapyyntöjä rasistisesta, laillisuuden rajat ylittävästä kirjoittelusta.

Helsingin Sanomat: uutinen
23.5.2008 12:19


...
Yhteensä vähemmistövaltuutettuun otettiin yhteyttä yli 1 600 kertaa, joista muodostui 737 asiakastapausta.

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpään mukaan tapausten määrän kasvu kuvaa sitä, ettei yhdenvertaisuus vielä toteudu Suomessa, mutta taustalla on myös syrjinnän vastaisten lakien parempi tuntemus.

Rasismi on vähemmistövaltuutetun mukaan kasvussa erityisesti internetissä. Vähemmistövaltuutettu onkin tehnyt poliisille useita tutkintapyyntöjä rasistisesta, laillisuuden rajat ylittävästä kirjoittelusta. Tutkintapyynnöt ovat tämän vuoden puolella johtaneet myös tuomioihin.

Vähemmistövaltuutettu muistuttaa, että jo kouluissa on tärkeää puuttua rasistiseen kielenkäyttöön.

Yhteydenottojen mukaan uussuomalaiset kokevat työllistymisen Suomessa vaikeaksi. Vähemmistövaltuutetun mukaan erityisesti ylikorostuneet kielitaitovaatimukset vaikeuttavat maahanmuuttajien työllistymistä. Siksi olisi tärkeää esimerkiksi kehittää käytäntöjä, joissa kielen oppiminen tapahtuisi työn ohessa.

Palvelujen saamisessa ja asumisessa ongelmia on ollut niin uussuomalaisilla kuin Suomen perinteisellä vähemmistöllä romaneilla.