torstai 31. maaliskuuta 2011

MTV3: Tutkimus: Rasismi on arka aihe peruskouluissa

MTV3: Tutkimus: Rasismi on arka aihe peruskouluissa 31.3.2011
Kommentti: Arkipäivän rasismi koulussa 23.12.2011

Rasismi on tuoreen väitöskirjan mukaan vahvasti läsnä peruskoulun arjessa. Aihe on arka ja yläkoulussa se mieluummin häivytetään kulttuurierojen alle.

Joensuulaistutkimus väittääkin, että peruskoulu ei ole ottanut rasismia tosissaan,

Kasvatustieteiden maisteri Anne-Mari Souto Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että rasismi määritellään kouluissa kapeasti vain väkivallaksi, kun se uhreille on aivan toisenlaista.

Peruskoulun opetussuunnitelmassa rasismia ei edes mainita. Jää siis koulun ja opettajan vastuulle, minkälaisia eväitä oppilaalle annetaan.

Peruskoululaiset törmäävät rasistiseen puheeseen päivittäin mediassa ja keskustelupalstoilla ja siksi aihe on kuuma juuri nyt vaalien alla.

Souton mukaan vaalikeskustelussa käytetään kieltä joka antaa vääränlaista polttoainetta koulujen välitunneille, jos asiaa ei koulussa muuten käsitellä.

- Kyllä olen hyvin huolestuneena seurannut rasismiin liittyviä puheita. Olen sitä mieltä, että useissa vaalikeskusteluissa annetaan kyllä aikamoisia välineitä nuorille käyttöön ristiriitojen ratkaisemiseen vaikkapa välitunneille ja koulujen käytävillä, tutkija pohtii.