keskiviikko 6. toukokuuta 2020

HS: Hallitus sopi tuovansa Suomeen 3 000 kausityöntekijää lisää, työttömyysturvan suojaosaan määräaikainen 200 euron korotus, turvapaikanhakijoiden työntekoa helpotetaan

Helsingin Sanomat: Hallitus sopi tuovansa Suomeen 3 000 kausityöntekijää lisää, työttömyysturvan suojaosaan määräaikainen 200 euron korotus, turvapaikanhakijoiden työntekoa helpotetaan 6.5.2020

HALLITUS on päättänyt päästää Suomeen 3 000 ulkomaalaista kausityöntekijää lisää. Uudet kausityöntekijät on määrä tuoda kevään ja alkukesän tarpeisiin. Asiasta kertoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) tiedotustilaisuudessa.

”Haluan kiittää myös Ukrainaa siitä tällä viikolla tulleesta päätöksestä, että sieltä pääsee kausityöntekijöitä lähtemään Suomeen”, Leppä sanoi.

HS kertoi asiasta aiemmin keskiviikkona.

Jo aiemmin hallitus on antanut luvan tuoda 1 500 maatalouden kannalta kriittistä työntekijää ulkomailta, pääosin Ukrainasta.

Lepän mukaan EU-maista tulevien työntekijöiden maahantulo sallitaan muun työmatkaliikenteen tavoin 14. toukokuuta alkaen.

HALLITUS PYRKII lisäämään myös suomalaisten kannustimia hakeutua maatiloille töihin.

Hallitus sopi, että työttömyysturvan suojaosaa korotetaan 500 euroon ja liikkumisavustuksen käyttömahdollisuuksia laajennetaan määräaikaisesti.

Nykyään työtön voi ansaita bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät hänen työttömyysetuuksiaan.

Näillä muutoksilla pyritään hallituksen tiedotteen mukaan turvaamaan kotimaisen kausityövoiman saatavuutta maatiloilla. Tällaista uudistusta ei kuitenkaan voi rajata vain maatalouteen, koska se olisi oikeudellisesti ja teknisesti erittäin hankalaa.

Lisäksi hallitus joutuu todennäköisesti nostamaan asumistuen suojaosaa saman verran. Muutos tulee maksamaan kymmeniä miljoonia euroja.

Ministeriössä halutaan myös, että hallitus selvittää mahdollisuutta jatkaa työttömyystuen maksamista kokopäiväistä kausityötä tekeville työttömille ja lomautetuille.

SISÄMINISTERI Maria Ohisalo (vihr) kertoi tiedotustilaisuudessa, että turvapaikanhakijoita koskeva karenssi työnteolle poistuu. Muutos koskee noin tuhatta ihmistä.

HALLITUKSEN piirissä on neuvoteltu keskiviikkona myös muista maatalouteen liittyvistä toimista.

Kausityöntekijöitä todennäköisesti pyritään tuomaan kesän mittaan lisää nyt sovitun 4 500:n päälle. Kausityön tarve on satokauden ajalle arviolta 15 000–20 000 työntekijää.

MMM haluaa että toukokuussa sovitaan siitä, miten paljon kausityöntekijöitä pitää vielä tuoda syksyn alkuun mennessä, jotta sadonkorjuu ei mene pilalle. Kyse on nimenomaan vihannes- ja marjasadosta.

HALLITUKSEN päätös tuoda 3 000 kausityöntekijää lisää kertoo siitä, että ulkomailta saatavan kausityön tilanne helpottuu.

MMM ja maatalouden etujärjestö MTK ovat halunneet kausityöläisiä nimenomaan ulkomailta. Perusteena on käytetty muun muassa sitä, että työntekijät ovat kokeneita ja kovaan työhön tottuneita.

Suomessa on satojatuhansia lomautettuja. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomesta oli hakenut töitä maataloudesta lähes 32 000 työntekijää.

Vaikka Suomen rajat ovat kiinni, hallitus salli maaliskuussa 1 500:n ”avainhenkilön” tuomisen kausityöhön ulkomailta. Kyse on työnjohtajista ja muista kokeneista työntekijöistä, jotka voisivat opastaa esimerkiksi Suomesta palkattavia. Valtaosa kyseisistä ”kriittisistä” työntekijöistä tulee Ukrainasta.

Aluksi heidän saapumisensa näytti vaikealta, koska Ukraina rajoitti kansalaistensa liikkumista ulkomaille. Sittemmin kausityöläisiä kuitenkin on tullut tasaisena virtana Valko-Venäjän kautta. Nyt Ukrainan hallitus pyrkii sittenkin järjestämään maan kausityöläisille mahdollisuutta työskennellä ulkomailla, kertoi Maaseudun Tulevaisuus viime viikolla.