lauantai 30. lokakuuta 2010

HS: Päivi Räsänen ottaisi Suomeen ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia

Helsingin Sanomat: Päivi Räsänen ottaisi Suomeen ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia 29.10.2010

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä pakolaisiksi tulisi ottaa Suomessa ensisijaisesti kristittyjä.

"Suomi ei voi ottaa kaikkia maailman pakolaisia. Sopeutumisen kannalta olisi järkevää valita sellaisia ryhmiä, jotka kulttuurisesti ja uskonnollisesti sopeutuvat tänne, eli asetetaan etusijalle esimerkiksi vainotut kristityt", Räsänen sanoo Ylioppilaslehden haastattelussa.

"Vaikka heidät siirrettäisiin eri puolille Suomea, kuten Etelä-Pohjanmaalle tai Etelä-Karjalaan, he integroituvat nopeasti, kun he löytävät seurakuntayhteisön. Siellä heidät otetaan hyvin vastaan vainottuina kristittyinä", Räsänen perustelee.

Muslimien kohdalla on Räsäsen mukaan suurempi riski eristäytymiseen.

"Se yhdessä syrjimisen kanssa voi johtaa radikalisoitumiseen", Räsänen varoittaa.

_______________________________________________________

Ylioppilaslehti 14/2010: Konservatiivien kuningatar

Maahanmuutossa kristillisdemokraatit sanoo olevansa humaanilla linjalla. Humaani linja tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pakolaisiksi tulisi ottaa ensisijaisesti kristittyjä.

”Suomi ei voi ottaa kaikkia maailman pakolaisia. Sopeutumisen kannalta olisi järkevää valikoida sellaisia ryhmiä, jotka kulttuurisesti ja uskonnollisesti sopeutuvat tänne, eli asettaa etusijalle esimerkiksi vainotut kristityt. Vaikka heidät siirrettäisiin eri puolille Suomea, kuten Etelä-Pohjanmaalle tai Etelä-Karjalaan, he integroituvat nopeasti, kun he löytävät seurakuntayhteisön. Siellä heidät otetaan hyvin vastaan vainottuina kristittyinä”, Räsänen perustelee.

Muslimien kohdalla on hänen mukaansa suurempi riski eristäytymiseen.

”Se yhdessä syrjimisen kanssa voi johtaa radikalisoitumiseen. Suomi ei ole mikään muusta maailmasta eristetty saareke.”

Suomi ottaa nykyisin kiintiöpakolaisia YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n esityksestä. Valinnassa painotetaan suojan tarvetta.

_____________________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Wallin ja Thors: Räsäsen pakolaispuheet käsittämättömiä

Hallituksen Rkp:läiset ministerit Stefan Wallin ja Astrid Thors arvostelevat kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen pakolaispuheita. Räsänen sanoi Ylioppilaslehden haastattelussa, että Suomen pitäisi asettaa pakolaisten valinnassa etusijalle vainotut kristityt.

Kulttuuriministeri Wallinin ja maahanmuuttoministeri Thorsin mukaan Räsäsen kommentit lehdessä ovat käsittämättömiä ja armottomia. Ministerit muistuttavat, että Suomen perustuslaki kieltää syrjinnän uskonnon perusteella.

Wallinin ja Thorsin mielestä Räsäsen näkemykset osoittavat syvää tietämättömyyttä sekä syrjintäkiellosta että pakolaislainsäädännön perusteista.

Kristillisdemokraattien politiikka ei anna samaa ihmisarvoa kaikille, ministerit arvostelevat.


_______________________________________________________________

RKP: Ännu ett obarmhärtigt utspel från Kristdemokraterna

Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänens uttalande i Ylioppilaslehti om att Finland i första hand borde ta emot kristna flyktingar är obergipligt och obarmhärtigt. En nödställd flykting som fruktar för sitt liv gör detta helt oberoende av religion, säger SFP:s ordförande, kulturminister Stefan Wallin och migrationsminister Astrid Thors.
Dela

- Finlands grundlag förbjuder diskriminering på basen av religion och vi har religionsfrihet i vårt land. Finlands flyktingpolitik bygger på flyktingkonventionen från år 1951. Enligt denna får ingen flykting diskrimineras. Finland tar emot kvotflyktingar på initiativ av FN:s flyktingorgan UNHCR. Det centrala kravet är den risk för förföljelse flyktingen riskerar i sitt hemland. Förföljelse kan ske på basis religion, politisk åskådning eller t.ex sexuell inriktning.

Päivi Räsänens uttalanden om att Finland främst ska ta emot kristna flyktingar visar på en djup okunskap om såväl diskrimineringsförbud samt flyktingrättsliga principer. I Räsänens värld skulle exempelvis Ben Zyskowicz judiska föräldrar helst inte ha fått komma hit, säger Wallin och Thors.

- Kristdemoktaternas utspel på senare tid tyder på att partiet valt en märklig metod för sitt politiska arbete. Först exkluderar man människor på basis av deras samlevnadsform eller religiös övertygelse, sedan skryter man offentligt om hur många nya medlemmar man fått på sina utspel. Kristdemoktaterna bedriver tydligen valkampanj genom att gradera folks människovärde. Det är ett tragiskt vägval, säger Wallin och Thors.

Käännös:
Taas yksi armoton lausunto kristillisdemokraateilta


Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen lausunto Ylioppilaslehdessä siitä, että Suomen pitäisi ottaa vastaan ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia, on käsittämätön ja armoton. Turvaton pakolainen pelkää henkensä puolesta uskonnosta riippumatta, sanovat RKP:n puheenjohtaja, kulttuuriministeri Stefan Wallin ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors.

- Suomen perustuslaki kieltää syrjinnän uskonnon perusteella ja meillä on maassamme uskonnonvapaus. Suomen pakolaispolitiikka perustuu pakolaissopimukseen vuodelta 1951. Suomi ottaa vastaan kiintiöpakolaisia YK:n pakolaisvirasto UNHCR:n aloitteesta. Keskeinen vaatimus on pakolaisen riski joutua vainotuksi kotimaassaan. Vaino voi perustua uskontoon, poliittisiin mielipiteisiin tai esim. seksuaaliseen suuntautumiseen.

Päivi Räsäsen lausunto, että Suomi ottaisi vastaan ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia, osoittaa suurta tietämättömyyttä sekä syrjintäkiellosta että pakolaisten oikeuksien periaatteista. Räsäsen maailmassa esimerkiksi Ben Zyskowiczin vanhemmat eivät mieluiten olisi saaneet ollenkaan tulla tänne, sanovat Wallin ja Thors.

- Kristillisdemokraattien viime aikojen lausunnot osoittavat, että puolue on valinnut erikoisen tavan tehdä poliittista työtä. Ensin suljetaan ihmisiä pois heidän yhteiselämän muotonsa tai uskonnollisen vakaumuksensa perusteella, sitten kehuskellaan julkisesti, kuinka monta uutta jäsentä näin on saatu. Kristillisdemokraatit harjoittavat ilmeisesti vaalikampanjaansa luokittelemalla ihmisten ihmisarvoa. Se on traaginen polun valinta, sanovat Wallin ja Thors.

_______________________________________________________________

Verkkosanomat: "Päivi Räsänen ei todellakaan ole laupias samarialainen"


Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi huomauttaa Päivi Räsäselle, että syrjiminen uskonnon perusteella on kielletty.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi Ylioppilaslehdessä, että Suomeen tulisi ottaa ensisijaisesti kritittyjä pakolaisia.

- Räsänen haluaa tarjota turvapaikan erityisesti uskontonsa takia syrjityille kristityille, mutta samassa lauseessa hän syrjii muiden maailmankatsomusten edustajia, Jyrki Kasvi toteaa blogikirjoituksessaan.

Räsäsen mukaan kristityt sopeutuisivat Suomeen helpommin kuin muslimit, joiden kohdalla hän pelkää eristäytymisen yhdistettynä syrjimiseen johtavan radikalismiin.

- Eikö tulisi puuttua ennemmin eristäytymisen syihin ja syrjintään - jota myös Räsäsen kommentit pahimmillaan edustavat? Hän nimittäin unohtaa, että uskonnon perusteella syrjiminen on paitsi väärin, se on kielletty myös kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, Kasvi muistuttaa.

- Onko niin, että Suomi sopii Räsäsen mielestä vain kristityille? Maahanmuuttajia ja erityisesti muslimeja syytetään joskus perinteisten kristinuskon symbolien ja suomalaisten tapojen häivyttämisestä. On hyvä muistaa, etteivät kaikki kantasuomalaisetkaan ole kristittyjä tai yhtä mieltä "perinteisistä suomalaisista tavoista".

Kasvi kirjoittaa, että hänen oma käsityksensä ihmisarvosta ja lähimmäisenrakkaudesta ei ole uskontoon sidonnainen, kuten Räsäsellä.

- Hän ei todellakaan ole laupias samarialainen, Kasvi päättää kirjoituksensa.

_________________________________________________________

Jyrki Kasvi: Räsänen valikoi lähimmäisensä

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä pakolaisiksi Suomeen tulisi ottaa ensisijaisesti kristittyjä. Räsänen haluaa tarjota turvapaikan erityisesti uskontonsa takia syrjityille kristityille, mutta samassa lauseessa hän syrjii muiden maailmankatsomusten edustajia.

Räsäsen mukaan kristityt sopeutuisivat Suomeen helpommin kuin muslimit, joiden kohdalla hän pelkää eristäytymisen yhdistettynä syrjimiseen johtavan radikalismiin. Eikö tulisi puuttua ennemmin eristäytymisen syihin ja syrjintään - jota myös Räsäsen kommentit pahimmillaan edustavat?

Hän nimittäin unohtaa, että uskonnon perusteella syrjiminen on paitsi väärin, se on kielletty myös kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

Onko niin, että Suomi sopii Räsäsen mielestä vain kristityille? Maahanmuuttajia ja erityisesti muslimeja syytetään joskus perinteisten kristinuskon symbolien ja suomalaisten tapojen häivyttämisestä. On hyvä muistaa, etteivät kaikki kantasuomalaisetkaan ole kristittyjä tai yhtä mieltä ”perinteisistä suomalaisista tavoista”.

Oma käsitykseni ihmisarvosta ja lähimmäisenrakkaudesta ei ole uskontoon sidonnainen, kuten Räsäsellä. Hän ei todellakaan ole laupias samarialainen.

_________________________________________________________

Dan Koivulaakso: Räsänen on rasisti

Pelossa, että kristillisdemokraatit sukeltaa lopullisesti pinnan alle Päivi Räsänen on lähtenyt mukaan maahanmuuttokriittisten kosiskeluun. Vaihtoehtoisesti hän yrittää rekrytoida Kokoomuksen konservatiiveja tulemaan luokseen. Urheilutoimittaja sanoisi mene ja tiedä. Itse tyydyn toteamaan, että onpa epätoivoista.

Selvää on kuitenkin se, että Räsänen päästyään framille vastustamalla seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja yhdenvertaista avioliittolainsäädäntöä vaikuttaa nauttivan skandaalijulkisuudesta niin paljon, että lähtee mukaan keskusteluun yhteensovittamattomista ”kulttuurisista piirteistä” kristittyjen ja muslimien välillä.

Ylioppilaslehti kirjoittaa:

Maahanmuutossa kristillisdemokraatit sanoo olevansa humaanilla linjalla. Humaani linja tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pakolaisiksi tulisi ottaa ensisijaisesti kristittyjä.

”Suomi ei voi ottaa kaikkia maailman pakolaisia. Sopeutumisen kannalta olisi järkevää valikoida sellaisia ryhmiä, jotka kulttuurisesti ja uskonnollisesti sopeutuvat tänne, eli asettaa etusijalle esimerkiksi vainotut kristityt. Vaikka heidät siirrettäisiin eri puolille Suomea, kuten Etelä-Pohjanmaalle tai Etelä-Karjalaan, he integroituvat nopeasti, kun he löytävät seurakuntayhteisön. Siellä heidät otetaan hyvin vastaan vainottuina kristittyinä”, Räsänen perustelee.

Muslimien kohdalla on hänen mukaansa suurempi riski eristäytymiseen. ”Se yhdessä syrjimisen kanssa voi johtaa radikalisoitumiseen. Suomi ei ole mikään muusta maailmasta eristetty saareke.”


Auki jääkin sitten enää miten esimerkiksi muslimimaassa kasvaneeseen ei-uskovaiseen toisinajattelijaan pitäisi suhtautua, eli miten Räsänen aikoo valvoa ihmisten uskonnollisuutta? Tai kuinka vähän ihmisiä keskimäärin kiinnostaa mihin muut uskovat tai jättävät uskomatta.

Räsäsen puheet noudattavat uskontoon vedoten hyvinkin tarkasti ”kulttuurirasismin” perinnettä, josta nyt jo kuopattu Valtamedia.net taannoin kirjoitti osuvasti:

Samuel P. Huntingtonin sivilisaatioiden sota -teoria on suosittu niin yhdysvaltalaisten [myös suomalaisten toim.huom.] uuskonservatiivien, eurooppalaisen äärioikeiston kuin myös radikaalin islamin piirissä, tosin eri nimillä. Mikäpä olisi parempi teoria, jonka avulla yhdistää joukot yhden lipun alle, kuin selitys, jonka mukaan kaikki ongelmat planeetalla johtuvat siitä, että “ne toiset” ovat jotenkin yhteen sovittamattomia kanssamme. Ei tarvita analyysejä luokasta, taloudesta tai politiikasta, onhan sivilisaatioiden sotaan koodattu ongelma ja sen ratkaisu varsin helposti omaksuttavana pakettina. Nationalismi on helppoa omaksua, koska se on opetettu meille jo lapsina, nyt kansallisvaltioiden merkityksen hiipuessa sitä vaan pyritään päivittämään niiden jälkeiseen ”etnisyyden” [ja uskonnon toim. huom] aikaan.

Sivilisaatioiden sota pohjautuu vuosia jatkuneeseen kehitykseen, jossa ”rotuun” perustuvan rasismin tilalle on noussut puhe kulttuurien yhteensovittamattomuudesta. Rasismin vastaiset taistelut 1900-luvulla tekivät rotuun viittaamisen niin epämuodikkaaksi, että rasistien piti löytää uusi jakolinja, jota saattoi käyttää julkisesti rasismin argumentoinnissa. Puhe erilaisista kulttuureista onkin korvannut rotupuheet kaikkein kovimpienkin ”patrioottien” keskuudessa.

____________________________________________________

Verkkosanomat: "Thorsin ja Wallinin pitäisi keskittyä pakolaisten kotouttamiseen nokittelun sijaan"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo, että ministerit Astrid Thors (r.) ja Stefan Wallin (r.) ovat ymmärtäneet hänen rakentavan ehdotuksensa väärin.

Räsäsen mukaan pakolaisten valikointi sopeutumisen edistämiseksi ei ole syrjintää.

- Erityisesti maahanmuuttoministeri Thorsin tulisi keskittyä tehostamaan pakolaisten nykyistä parempaa kotouttamista tarpeettoman nokittelun sijaan, Räsäsen napauttaa.

Hän toteaa, että maailmassa on kymmeniä miljoonia pakolaisia, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan etnisen, uskonnollisen tai poliittisen vainon vuoksi. Kaikkia vainon kohteeksi joutuneita tulee auttaa, riippumatta heidän uskonnostaan tai muusta vainon syystä.

- Kaikkia maailman hädänalaisia emme voi kuitenkaan ottaa Suomeen, mutta oma osuutemme meidän tulee hoitaa, Räsänen sanoo.

Hän sanoo ottaneensa vainon kohteeksi joutuneet kristityt yhdeksi esimerkiksi sellaisista ryhmistä, joiden on sopeutuminen on usein ollut onnistunutta.

- Suomessa on hyviä kokemuksia esimerkiksi Burmasta tai Sudanista tulleiden pakolaisten integraatiosta. Uskonnolliset yhdyssiteet kantaväestöön helpottavat käytännössä sopeutumista. Myös esimerkiksi kommunismia paenneiden vietnamilaispakolaisten kotouttaminen sujui aikoinaan hyvin, Räsänen muistuttaa.

- En siis esittänyt, että Suomeen otettaisiin ainoastaan kristittyjä pakolaisia tai että valikoinnin peruste olisi ensisijaisesti uskonnollinen. Valikoinnin perusteena tulisi mielestäni olla mahdollisuus sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja siinä merkittävää on luontevien siteiden syntyminen kantaväestöön. Kun huomattava osa pakolaista on uskontonsa vuoksi vainottuja, on relevanttia ottaa huomioon myös tämä seikka, Räsänen toteaa.

________________________________________________


Bjarne Kallis: Thorsilta ja Wallinilta pohjanoteraus

Ministerit Thors ja Wallin esittävät tämän päivän Iltalehdessä kovaa kritiikkiä kristillisdemokraatteja ja Päivi Räsästä kohtaan. Taustalla on Räsäsen haastattelu Ylioppilaslehdessä, jossa hän toteaa, että kiintiöpakolaisten valinnasta olisi ”sopeutumisen kannalta järkevää valikoida sellaisia ryhmiä, jotka kulttuurisesti ja uskonnollisesti sopeutuvat tänne, eli asettaa etusijalle esimerkiksi vainotut kristityt.”

Ministerien mielestä Räsäsen kommentit osoittavat syvää tietämättömyyttä ja ovat käsittämättömiä ja armottomia.

Tästä voidaan vetää se johtopäätös, että Wallinin ja Thorsin mielestä olisi tyhmää ottaa huomioon miten hyvin tai huonosti pakolaiset sopeutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan. Järkevää ja armollista olisi heidän mielestä olla pakolaisvalinnassa asettamatta etusijaan hyviin yhteiskuntaan sopeutuvia vainottuja kristittyjä. Tämän jälkeen ei kenenkään tarvitse enää ihmetellä miksi Suomen maahanmuuttopolitiikkaa ja maahanmuuttoministeriä moititaan.
________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Päivi Räsänen tarkentaa pakolaiskommenttejaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen pitää "yksiviivaisena" tulkintaa, että hän olisi Ylioppilaslehdessä toivonut Suomen ottavan ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia.

Räsänen kiistää esittäneensä, että Suomeen otettaisiin ainoastaan kristittyjä pakolaisia tai että valikoinnin peruste olisi ensisijaisesti uskonnollinen.

- Valikoinnin perusteena tulisi mielestäni olla mahdollisuus sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja siinä merkittävää on luontevien siteiden syntyminen kantaväestöön. Kun huomattava osa pakolaista on uskontonsa vuoksi vainottuja, on relevanttia ottaa huomioon myös tämä seikka, Räsänen kirjoittaa tiedotteessaan.

Ylioppilaslehdessä Räsänen sanoo, että kristityt pakolaiset sopeutuvat nopeasti eri puolille Suomea, kun he löytävät seurakuntayhteisön. Siellä heidät otetaan vastaan vainottuina kristittyinä.

Muslimeilla on hänen mielestään suurempi riski eristäytyä, mikä voi yhdessä syrjimisen kanssa johtaa radikalisoitumiseen.

Hyviäkin
kokemuksia on

Tiedotteessaan Räsänen sanoo, että otti vainon kohteeksi joutuneet kristityt yhdeksi esimerkiksi sellaisista ryhmistä, joiden sopeutuminen on usein ollut onnistunutta.

- Suomessa on hyviä kokemuksia esimerkiksi Burmasta tai Sudanista tulleiden pakolaisten integraatiosta. Uskonnolliset yhdyssiteet kantaväestöön helpottavat käytännössä sopeutumista. Myös esimerkiksi kommunismia paenneiden vietnamilaispakolaisten kotouttaminen sujui aikoinaan hyvin, Räsänen toteaa.

Räsänen korostaa, että kaikkia vainon kohteeksi joutuneita tulee auttaa riippumatta heidän uskonnostaan tai muusta vainon syystä.

Suomi ottaa vuosittain 750 kiintiöpakolaista. Heidät valikoidaan esimerkiksi pakolaisleireiltä.

Räsänen vastaa myös niille, jotka ovat paheksuneet pakolaisten valitsemista ylipäätään joillakin perusteilla. Hän viittaa vihreiden Osmo Soininvaaran kirjoitukseen. Tämä on esittänyt, että pakolaisleireiltä "pitää valita niitä, joilla on parhaat mahdollisuudet menestyä teollisuusmaissa. Siis parhaimmisto."