tiistai 19. maaliskuuta 2019

Turun Sanomat: Professori kritisoi varsinkin lasten ottamista perussuomalaisten maahanmuuttotutkimukseen: "Järjenvastaista, kun on matala syntyvyys"

Turun Sanomat: Professori kritisoi varsinkin lasten ottamista perussuomalaisten maahanmuuttotutkimukseen: "Järjenvastaista, kun on matala syntyvyys" 19.3.2019
Turun Sanomat: Perussuomalaiset esittää kovia lukuja somalien ja irakilaisten elinkaarikustannuksista – mukaan laskettu tulot ja menot

Suomeen muuttanut Irakilainen tai somalialainen maksaa satojatuhansia elinaikanaan, väittää ajatuspaja Suomen Perusta tutkimuksessaan. Kulut ovat suuremmat, jos tulijalla on lapsia. Vaasan yliopiston kansantaloustieteen professori Hannu Piekkola kritisoi tutkimuksen asetelmaa ja tuloksia.

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen Perusta julkaisi tutkimuksen, joka esittää korkeita lukuja Irakissa ja Somaliassa syntyneiden keskimääräisistä kuluista yhteiskunnalle.

Tutkija Samuli Salmisen tutkimuksen mukaan yksi 20–24-vuotiaana Suomeen tullut irakilainen maksaa keskimäärin 690 000 euroa ja yksi somalialainen 951 000 euroa enemmän elinaikanaan julkiselle taloudelle kuin keskimääräinen suomalainen.

Tutkija on saanut luvun vähentämällä henkilöiden keskimäärin maksamista verotuloista heidän saamansa julkisten palveluiden menot ja mahdolliset oikeusmenot. Lähteinä ovat muun muassa Tilastokeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rekisterit.

Vaasan yliopiston kansantaloustieteen professori Hannu Piekkola kritisoi tutkimuksen lähtöasetelmaa ja tuloksia.

– Nämä luvut kuulostavat siltä, mitä ihminen maksaa yhteiskunnalle, jos joutuu työkyvyttömäksi, Piekkola sanoo Lännen Medialle.

Vertailun vuoksi THL ja Sitra tekivät vuosi sitten elinkaarikustannusten tutkimuksen suomalaisille syrjäytyneille. Sen tutkimuksen mukaan syrjäytyneet suomalaiset aiheuttavat jopa 370 000 euron lisäkulut elinaikanaan muihin verrattuna.

Tähän verrattuna Suomen Perustan tulokset ovat korkeita, sillä osa irakilaisista ja somalialaisista käy töissä. Suomen Perustan tutkija Salminen on akateemiselta koulutukseltaan luonnontieteiden ja valtiotieteiden kandidaatti.

Piekkolan mukaan yksi harha tulee siitä, että maahanmuuttajien maksamat verot töistä ovat yleensä pienen tulotason takia pienet.

– Työllä on monta muutakin vaikutusta. Hyödyt kansantaloudelle ovat kaksinkertaiset, kun he kuluttavat.

Suomen Perustan tutkimuksessa kielteiset vaikutukset ovat suuremmat, kun mukaan otetaan irakilaisten ja somalialaisten lapset. Silloin hajontakin on suurempi, eli lapset voivat kääntää perheen julkistaloudelliset vaikutukset myös positiivisiksi.

Professori Piekkola kritisoi erityisesti lasten mukaan ottoa vertailuun.

– Lasten näkeminen pelkkänä kustannuksena on järjenvastaista, kun Suomessa on matala syntyvyys. Lapset osaavat suomen kielen. Tällä tutkimusasetelmalla pyritään rotusyrjintään.

Piekkolan mukaan tutkimuksessa havaittua turvapaikanhakijoiden suurta syrjäytyneisyyttä ei voi verrata keskimääräiseen suomalaiseen.

– Turvapaikkaa hakeva on syrjäytynyt kotimaassaankin, joten hän on helposti syrjäytynyt täälläkin.

Tutkija Samuli Salminen kertoo, että elinkaarikustannuksia laskiessaan hän käytti oletuksena samaa odotettua elinikää suomalaisille kuin irakilaisille ja somalialaisille. Tätä Piekkola kritisoi, sillä heikompituloisten elinikä on lyhyempi suomalaisillakin.

Tutkimus pohjautuu siihen arvioon, että tulevaisuudessa näiden väestöryhmien tulot ja menot pysyisivät samana kuin ne ovat olleet tutkimusmateriaalin tilastojen aikana 1995–2011. Jotkut tiedot, kuten palkkasummat, ovat vuoteen 2014 asti saatavilla.

Salminen pohjaa elinkaariennusteensa siihen, että näiden kahden vuosikymmenen tilastojen aikana maahanmuuttajien kansantaloudellinen vaikutus ei ole muuttunut merkittävästi.

– Maahanmuuttajamiehellä julkisen talouden vaikutukset ovat parempia kuin naisilla ja lapsilla, sanoo Salmien.

Perussuomalaisten ja Suomen Perustan johtopäätös on, ettei kansantaloudellinen näkökulma puolla irakilaisten tai somalialaisten humanitääristä maahanmuuttoa.

Perussuomalaisten maahanmuuttotutkimus julkaistiin maanantaina puolueen mediatilaisuudessa.

Professori Piekkola katsoo asiaa toisin. Hän vertaa vastineeksi Suomea Ruotsiin.

– Ruotsin väkiluku on kaksi kertaa suurempi kuin Suomessa, eikä siellä ole mitään eläkeongelmaa. Se johtuu täysin maahanmuutosta.