keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Yle: Kansallissosialistit ja antifasistit ottavat yhteen Helsingin kaduilla – luvassa sovittuja tappeluita?

Yle: Kansallissosialistit ja antifasistit ottavat yhteen Helsingin kaduilla – luvassa sovittuja tappeluita? 22.10.2014
Tiedote: Varis: Kommentti Ylen uutisointiin: Me emme sovi natsien kanssa mitään
Iltalehti: Uusnatsit tappelivat keskellä Helsinkiä
Iltalehti: Poliisi tutkii: Rikosilmoitus uusnatsien joukkotappelusta
MTV3: Väkivallan kierre Helsingissä: Nyt antifasistit ja patriootit ottivat yhteen
Aamulehti: IL: Rautaputkin varustautuneet uusnatsit tappelivat Helsingin keskustassa

Lauantaina kymmenet kansallissosialistisen Kansallinen Vastarinta -liikkeen jäsenet ja antifasisteiksi itseään kutsuvat ottivat yhteen Kiasman edustalla. Poliisi pitää mahdollisena, että yhteenotto oli etukäteen sovittu ja saattaa toistua tulevinakin viikonloppuina.

"Patriooteiksi" itseään kutsuvat, Kansallinen Vastarinta -liikkeen jäsenet aloittivat katupartioinnin lauantaina 11. lokakuuta. Toiminta on äärioikeistolaisen ryhmän reaktio viime viikkoina uutisoituja nuorisoporukoiden väkivallantekoja kohtaan.

Toistaiseksi näyttää siltä, että katupartiot ovat onnistuneet ainoastaan provosoimaan lisää väkivaltaa. Jo ensimmäinen katupartio joutui nujakkaan, liikkeen omien nettisivujen mukaan. Viime lauantaina katupartiota osattiin ilmeisesti jo odottaa. Kiasman edustalla katupartiota vastassa oli ryhmä "antifasisteja" ja tilanne alkoi nopeasti eskaloitua.

– Poliisin jalkapartio sai havainnon, että siellä oli tällainen isompi joukkotappelu alkamassa, kertaa komisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

Poliisin nopea läsnäolo oli sattumaa, sillä poliisi on juuri aloittanut viikkoja kestävän tehostetun valvonnan Helsingin ydinkeskustassa. Arviolta kymmenistä henkilöistä koostuvat ryhmät hajaantuivat Roimun mukaan nopeasti karkumatkalle ja kiinniottoja ei tehty.

Mahdollisesti sovittua

Roimu pitää mahdollisena, että kohtaaminen oli ryhmien välillä sovittu.

– Viime viikonlopun osalta on viitteitä, että jonkinlaista sopimista olisi ollut. Ei tämä mikään puhdas sattuma ollut. Asiaa selvitetään.

Roimu toivoo, ettei ryhmien nujakoinnista tule jokaviikonloppuista perinnettä.

– Toivotaan että tämä ei jatku, mutta jos seuraa noita kirjoituksia netissä, niin en pidä mahdottomana, että tulevana viikonloppunakin jotain tämän tyylistä olisi, Roimu arvelee.

Poliisi seuraa tällä hetkellä tarkkaan "antifasistien" ja "patrioottien" keskustelua muun muassa julkisten foorumien kautta. Sen kummemmalla panostuksella mahdollisiin tuleviin nujakoihin ei toistaiseksi ole varauduttu.

"Jäitä hattuun"

Roimu muistuttaa, että katujen turvallisuuden valvominen on Suomessa vain ja ainoastaan poliisin tehtävä.

– Jäitä hattuun. Uskaltaisin sanoa, että Helsingin keskustassa on turvallista liikkua. Aina voi yksittäisiä ikäviä asioita sattua, mutta niitä ei ratkota niin, että ruvetaan ottamaan tuolla oikeuksia omiin käsiin ja aletaan järjestämään katupartioita.

Katupartiot Roimu näkeekin turvallisuutta pelkästään heikentävänä ilmiönä.

– Tuskin ainakaan minkäänlaista turvallisuudentunteen parantumista on tavallisessa kaduntallaajassa tapahtunut siinä vaiheessa, kun otetaan joukkotappelua keskustassa.

_________________________________________________

Tiedote: Varis: Kommentti Ylen uutisointiin: Me emme sovi natsien kanssa mitään

Yle uutisoi keskiviikkona 22. lokakuuta antifasistien ja natsien välisestä yhteenotosta. Uutinen sisälsi väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. Räikein virhe Ylen uutisoinnilla oli jo otsikossa esitetty väite “sovituista tappeluista”, joka perustui komisario Jere Roimun (Helsingin poliisi) lausuntoon.

Väite “tappeluiden sopimisesta” natsien kanssa on perusteeton. Me emme tee sopimuksia natsien kanssa. Äärikansallismielisten jalkautuminen kaduille on välitön uhka kaikille, jotka eivät sovi heidän maailmankuvaansa. Antifasismi on aina itsepuolustusta, on se sitten reagointia fasistien hyökkäyksiin tai aloitteellisempaa. Puolustamme itseämme sekä laajempaa liikettä, joka taistelee vapauden, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Meillä ei ole mahdollisuutta olla tekemättä mitään. Katupartioita järjestänyt natsijärjestö on tehnyt useita hyökkäyksiä, joiden tarkoitus on lopettaa heidän maailmankuvansa vastainen toiminta, eli kaikki mikä ei sovi kansallissosialistiseen aatemaailmaan. He ovat muun muassa hyökänneet kirjastossa järjestettyyn avoimeen tapahtumaan, sekä pippurikaasulla ja savupommeilla pride-kulkueeseen. Ruotsissa saman järjestön aktiivit ovat hyökänneet aseistautuneina tasa-arvoa ajaviin tapahtumiin, kuten viime vuonna Tukholman Kärrtorpissa järjestettyyn koko perheen rasismin vastaiseen mielenosoitukseen ja feministien kimppuun Malmössä. Me muistamme myös ammattiyhdistysaktiivi Björn Söderbergin, jonka natsit murhasivat hänen paljastettuaan natsien toimintaa ay-liikkeessä. Muistamme myös ne kymmenet ja taas kymmenet viime vuosina eri puolilla maailmaa tapetut ja murhatut fasismin vastustajat.

Fasismi sen monissa muodoissa perussuomalaisten kansanedustajista tuomittuihin natseihin Suomen vastarintaliikkeessä uhkaa terveyttämme sekä suoraan että välillisesti. Poliisi ei näitä rikoksia ehkäise, se korkeintaan pyrkii tuomitsemaan ne jälkikäteen. Jokaisen fasismia vastustavan yksityishenkilön ja ryhmän tulisi valmistautua puolustamaan itseään ja omia tapahtumiaan, koska on selvää että poliisi ei sitä suostu tai pysty tekemään. Esimerkiksi lauantaina 18.10 poliisi antoi 17 natsin jatkaa partiointiaan Helsingin keskustassa, vaikka oli pysäyttänyt nämä vain hetkeä ennen yhteenottoa.

Miksi Roimu esitti suoran valheen “sovituista tappeluista”? Kyse on poliittisesta tukahduttamisesta. Valtion ja poliisin pitkäaikainen strategia ympäri Eurooppaa poliittisia vastustajiaan kohtaan on ääriryhmädiskurssi. Sen kautta äärikansallismieliset, vasemmistolaiset ja islamistit koitetaan esittää yhtenä ja samana. Teoria ääriryhmistä sivuttaa täysin poliittiset motiivit, konktekstit ja toiminnan laadun. Se koittaa yksinkertaistaa poliittisen toiminnan “vihaisiksi nuoriksi miehiksi”, joita kiinnostaa vain väkivalta. Se pyrkii esitäämään poliittisen toiminnan epärationaalisena tunteiden ajamana rikollisuutena, vaikka se itsessään samalla myöntää poliittisen ulottuvuuden. Ääriryhmädiskurssi ei tee eroa sen välillä toimitko suoran demokratian puolesta rasismia vastaan vai onko päämääränä juutalaisten kaasuttaminen tai paramilitaristiset kansalaiskaartit. On häkellyttävää, että ruohonjuuritason toimijat, jotka pyrkivät tasa-arvoisempaan ja oikeudenmukaisempaan yhteiskuntaan, kohtaavat vastustusta ja että heidät leimataan ääriryhmäksi. Toisaalta se ei ole yllättävää: ääridemokratia olisi uhka vallitseville poliittisille puolueille, etujärjestöille ja kabineteissa tapahtuvalle vallan jaolle.

______________________________________________

Iltalehti: Uusnatsit tappelivat keskellä Helsinkiä

Helsingin poliisin mukaan Postitalo ja Kiasman kulmilla tapahtuneeseen joukkotappeluun oli varustauduttu rautaputkiloin. Virkavalta epäilee, että jatkoa on luvassa.

Kansallissosialistisen Kansallinen vastarinta -liikkeen jäsenet ilmoittavat omilla verkkosivullaan jalkautuneensa Helsingin kaduille lauantai-iltana "suojelemaan suomalaisia nuoria".

Käytännössä "katupartio" sai aikaan joukkotappelun keskelle Helsinkiä, Postitalon ja Kiasman nurkille.

- Viime viikonloppuna siellä oli näitä Suomen vastarintaliikkeen järjestämiä "katupartioita", jotka tulivat keskustaan. Heillä oli jonkunlainen, meidän käsityksemme mukaan ennalta sovittu, yhteenotto jonkun tahon kanssa. En nyt tiedä, mikä tämä taho on ollut, mutta näitä keskusteluja on käyty ihan avoimilla keskustelufoorumeilla patriootti.com - ja takku.net -sivustoilla, komisario Jere Roimu Helsingin poliisista kertoo.

Roimun mukaan virkavalta oli pistänyt uusnatsit merkille jo ennen joukkotappelun alkamista.

- Poliisin jalkapartiot havaitsivat "katupartioita" ja seurailivat heidän toimintaansa. Tappelu alkoi sitten aivan yllättäen, Roimu toteaa.

Aseena rautaputkia

Helsingin poliisin mukaan joukkotappeluun osallistui useita kymmeniä ihmisiä.

- Sen tarkempia päälukuja siitä, kuinka voimat olivat jakautuneet, ei ole. Kun paikalla on muutamia kymmeniä ihmisiä ja hässäkkä päällä, on tilanne nopea ja sekava, Roimu sanoo.

Roimun mukaan joukkotappelu ei ehtinyt kestää kauaa.

- Se vähän niin kuin kuivui kasaan, koska poliisi oli heti välissä. Osa lähti saman tien poistumaan ja karkuun.

Olivatko joukkotappeluun osallistuneet varustautuneet jotenkin?

- Sellaista puhetta on ollut, että rautaputkia olisi heitetty käsistä, kun paikalta oli poistuttu nopeasti, Roimu kertoo ja jatkaa.

- Jonkunlaista suunnitelmallisuutta täytyy olla, koska ei voi olla täysin spontaania, että tuollainen joukko kohtaa keskustassa ja saman tien käydään kimppuun. Kyllä siinä ilman muuta tarkoitushakuisuutta oli.

Ei sijaa varjo-operaatiolle

Poliisin mukaan Suomessa ei ole sijaa "katupartioille."

- Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta kuuluu täysin yksiselitteisesti vain ja ainoastaan poliisille - ei järjestöille, eikä minkäänlaisille ryhmittymille. Uskallan myös luvata ja sanoa, että Helsingin poliisi hoitaa tehtävän siten, että kaupungilla on turvallista liikkua, Roine sanoo.

Roineen mukaan yksittäisiä, ikäviä juttuja voi toki tapahtua, vaikka joka kadunkulmassa seisoisi poliisi. Yleinen turvallisuus ja järjestys on kuitenkin poliisin vastuulla ja hallussa.

- En näe hyvänä, että asian tiimoilta ruvetaan puuhastelemaan tällaisia varjo-operaatioita, Roine painottaa.

Roineen mukaan uusnatsien jalkautuminen Helsinkiin onkin lisännyt turvattomuuden tunnetta.

- Vaikka tällaiset "katupartiot" kuvittelevat jollain tavalla tuovansa turvallisuutta, voidaan kysyä esimerkiksi viime viikon tapahtumista, että kuinka paljon tavallinen kadunkulkija sai lisää turvallisuuden tunnetta siitä, kun hän näki joukkotappelun alkavan. Kokiko hän turvallisuuden tunnetta vai turvattomuutta?

Poliisi varautuu siihen, että Helsingissä nähdään myös jatkossa samantyyppisiä yhteenottoja. Niihin ei kuitenkaan olla erikseen varauduttu, vaikka partioita näkyykin katukuvassa normaalia enemmän.

- Lisäsimme merkittävästi viime viikonlopusta alkaen näkyvää valvontaa Helsingin keskustassa. Tämä oli ennalta suunniteltu valvontaoperaatio, jota me tulemme jatkamaan pikkujoulukauden loppuun, Roimu toteaa.


-----

Iltalehti: Poliisi tutkii: Rikosilmoitus uusnatsien joukkotappelusta

Helsingin poliisi tutkii pahoinpitelyä Kansallinen vastarinta -liikkeen "katupartioihin" liittyen.

- Tapaus on kirjattu pahoinpitelynä, tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Illukka Helsingin poliisista kertoo.

Tutkinnanjohtajan mukaan poliisilla on ylhäällä joukkotappeluun liittyen useiden eri henkilöiden yhteystiedot.

- Poliisi selvittää asiaa. Ilmoituksessa on lukuisten ihmisten henkilötietoja ja nyt selvitellään tapahtumakulkuja.

Siihen, tuleeko tutkintanimike pysymään tai epäilläänkö tapauksesta useampaa henkilöä, ei Illukka osaa vielä ottaa kantaa.

- Esitutkinta on aloitettu eilen. Se riippuu siitä paisuuko tämä isoksi vai pysyykö pienenä, Illukka kommentoi.

_________________________________________________

MTV3: Väkivallan kierre Helsingissä: Nyt antifasistit ja patriootit ottivat yhteen

Helsingin keskustassa aivan Kiasman kupeessa sattui lauantai-iltana joukkotappelu, kun kaupungin kaduilla partioivat "patriootit" ja heitä vastustavat "antifasistit" ottivat yhteen.

Helsingin poliisilaitos on kirjannut asiasta rikosilmoituksen, mutta sillä ei ole tarkkaa tietoa, kumpi tappelun aloitti. Molemmilla osapuolilla on asiasta oma näkemys, josta he kertovat verkkosivuillaan.

Poliisi tietää, että tappelun toinen osapuoli on Kansallinen vastarinta -liikkeen "katupartio", mutta toisesta osapuolesta poliisilla ei ole täyttä varmuutta. Antifasistisella Takku.net-sivustolla kerrotaan, että toisena osapuolena olisi ollut ryhmä antifasisteja.

Komisario Jere Roimu Helsingin poliisilaitokselta sanoo, että tappelupaikalla oli kaiken kaikkiaan muutamia kymmeniä ihmisiä, mutta poliisin onnistui estää iso yhteenotto.

– Poliisilla oli käynnissä tehostettu katuvalvonta keskustassa ja pari jalkapartiota huomasi tappelun alkavan. Poliisi joutui käyttämään jonkin verran pippurisumutetta, että porukka saatiin hajoamaan.

Roimun mukaan tappelun aikana heiteltiin pulloja ja poliisia pakoon juossut joukko jätti jälkeensä muun muassa metalliputkia.

– Poliisilla ei ole tiedossa, että vammoja olisi syntynyt. Varmasti joku on ehtinyt toista lyödä, mutta haavat on nuoltu ilman poliisille kertomista, Roimu arvioi.

Poliisi ei ottanut ketään kiinni heti tapahtuman jälkeen, mutta muutamien henkilöllisyys kirjattiin ylös.

Roimu toivoo, ettei vastaavia yhteenottoja enää synny. Hän myös korostaa, ettei katupartioille ole Helsingissä tarvetta.

– Poliisin puolesta haluan nostaa esiin, että yleisen järjestyksen ylläpitäminen on yksiselitteisesti poliisin tehtävä. Helsingin poliisi pystyy tämän tehtävän hoitamaan. Siihen on riittävät resurssit, eikä turvallisuutta valvomaan tarvita mitään vapaaehtoisjoukkoja.

Helsingin poliisista kerrotaan, että tilanne muita nuoria ryöstelevän ja pahoinpitelevän nuorisoporukan suhteen on rauhoittunut.


MIKÄ KATUPARTIO?
Kansallinen vastarinta -liike on koonnut pienehköjä katupartioita sen jälkeen, kun poliisi kertoi nuorisoryhmittymästä, joka on ryöstänyt ja pahoinpidellyt muita nuoria.

Poliisin mukaan löyhästi toisiinsa yhteydessä olevat nuorisoporukat ovat ryöstäneet ja pahoinpidelleet muita nuoria kesän ja syksyn aikana. Tapauksia on kirjattu yli 70.


________________________________________________

Aamulehti: IL: Rautaputkin varustautuneet uusnatsit tappelivat Helsingin keskustassa

Kansallinen vastarinta -liikkeeseen kuuluvien epäillään osallistuneen joukkotappeluun Helsingin keskustassa viikonloppuna.

Poliisi on tutkii tapausta pahoinpitelynä. Poliisilla on ylhäällä useiden joukkotappeluun osallistuneiden henkilötiedot.

- Viime viikonloppuna siellä oli näitä Suomen vastarintaliikkeen järjestämiä "katupartioita", jotka tulivat keskustaan. Heillä oli jonkunlainen, meidän käsityksemme mukaan ennalta sovittu, yhteenotto jonkun tahon kanssa, sanoo Iltalehden haastattelema komisario Jere Roimu Helsingin poliisista.

Poliisin mukaan tappeluun osallistui kymmeniä ihmisiä Kiasman ja Postitalon läheisyydessä. Tappelu ei kestänyt kauaa.

Poliisi uskoo, että tappelu oli suunniteltu ennakkoon.

- Sellaista puhetta on ollut, että rautaputkia olisi heitetty käsistä, kun paikalta oli poistuttu nopeasti, Roimu kertoo Iltalehdelle.

Poliisi on lisännyt valvontaa Helsingin keskustassa. Tehostettua valvontaa jatketaan pikkujoulukauden loppuun.