tiistai 2. syyskuuta 2008

YLE: Cronberg: Henkilöstön monimuotoisuus on vahvuus yritykselle

YLE Uutiset kirjoittaa työministeri Tarja Cronbergin Työkyvyllä tulosta -seminaarissa pitämästä puheesta. YLE:n mukaan Cronberg ehdottaa yrityksille monimuotoisuuden tarkistusta aina puolivuosittain. Niiden tulisi tarkastaa, että palkkalistalta löytyy mm. erilaisia etnisiä taustoja, sukupuolista suuntautumista ja uskontoja.

Helsingin Sanomien artikkelissa toimittaja Pekka Vuoristo kritisoi Cronbergin ehdotusta lainvastaiseksi. Henkilötietolaissa kielletään työtehtäviin kuulumattomien henkilökohtaisten tietojen kerääminen.

Tarja Cronberg: tiedote, puhe
2.9.2008 14:15

YLE Uutiset: uutinen
2.9.2008 14:44
päivitys 18:59

MTV3: uutinen
5.9.2008 15:36
päivitys 15:37

Helsingin Sanomat:
Ministeriltä pääsi lausunto
9.9.2008 00:00

Henkilötietolaki


...
Yrityksen olisi hyvä tehdä jatkossa monimuotoisuuden tarkistus aina puolivuosittain. Sen tulisi tarkastaa, että palkkalistalta löytyy eri sukupuolia, eri ikäryhmiä, kieliä, perhetaustoja, etnisiä taustoja, sukupuolista suuntautumista, vammaisuutta, vakaumusta ja uskontoja, Cronberg sanoo.
...
Laki yksityisyyden suojasta työelämässä sanoo näin: "Työnantaja saa käsitellä vain välittömästi työntekijän työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, jotka liittyvät työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen tai työnantajan työntekijöille tarjoamiin etuuksiin taikka johtuvat työtehtävien erityisluonteesta."

Jos työntekijöitä on niin paljon, että yritys laatii heistä tiedoston, sitä tehtäessä on noudatettava henkilötietolakia. Siinä nimenomaan kielletään käsittelemästä tietoja, jotka kuvaavat esimerkiksi rotua tai etnistä alkuperää, yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta, sairautta tai vammaisuutta sekä sukupuolista suuntautumista.
...