maanantai 1. syyskuuta 2008

Ministeri Thors: Vastaanottokeskusten selkeästä roolista huolehditaan jatkossakin

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors haluaa kunnilta enemmän aktiivisuutta turvapaikanhakijoiden sijoituspaikkojen järjestämisessä. Thors kertoi kannattavansa selvitysmies Ole Norrbackin ehdotusta vastaanottokeskusten hallinoinnin siirtämisestä TE-keskuksista Maahanmuuttovirastolle.

Sisäministeriön tiedote:
Ministeri Thors: Vastaanottokeskusten selkeästä roolista huolehditaan jatkossakin
1.9.2008


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors vieraili tänään maanantaina 1. syyskuuta Oravaisten vastaanottokeskuksessa. Vierailu oli Thorsin neljäs vastaanottokeskusvierailu ministerinä.

Keskusteluissa oli esillä muun muassa kysymys vastaanottokeskusten asemasta maahanmuuttohallinnon uudistusten toteutuessa. Selvitysmies Ole Norrback on ehdottanut, että vastaanottokeskusten hallinnointi siirretään TE-keskuksilta Maahanmuuttovirastolle.

- Tulevassa ratkaisussa on varmistettava, että päätöksenteko turvapaikka-asioissa ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto pidetään erillään, Thors linjasi. Tämä on mahdollista myös silloin kun vastaanottokeskuksia hallinnoidaan Maahanmuuttovirastossa, hän totesi.

Vierailun yhteydessä järjestettiin myös uuden ryhmäperhekodin, Ruthin avajaiset. Tilaisuudessa ministeri esitti huolensa pakolaisille ja turvapaikan hakijoille tarjolla olevien kuntapaikkojen riittävyydestä. Thors haluaisi nähdä kuntien taholta huomattavasti nykyistä enemmän aktiivisuutta sijoituspaikkojen järjestämisessä.

- Nykytilanteessa on selvää, ettei kuntien halukkuus sijoittaa oleskeluluvan saaneita lähimainkaan vastaa nykyisiä ja yhä kasvavia tarpeita. Jo tänä vuonna tilanne muodostuu vaikeaksi, ellei uusia sijoituspaikkoja järjesty, ministeri huomautti.

Tällä hetkellä vastaanottokeskuksissa asuu yli 200 henkilöä, joille on myönnetty oleskelulupa ja jotka kuuluvat pakolaisten vastaanoton piiriin. Näiden henkilöiden nopea pääsy vastaanottokeskuksesta kuntaan katsotaan tärkeäksi, jotta normaaliin elämään ja suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutuminen pääsisi käyntiin. Keskimääräinen kuntaan siirtymisaika on 4,5 kk oleskeluluvan myöntämisestä, kun tavoitteeksi on asetettu kaksi kuukautta.

Meneillään olevassa Vastaanottokeskuksesta kuntaan -pilottihankkeessa pyritään löytämään malleja kuntapaikkojen lisäämiseksi. Sisäasiainministeriön asettamaan hankkeeseen osallistuvat Joutsenon, Oulun ja Turun vastaanottokeskukset sekä kyseisten alueiden TE–keskukset ja kunnat. Hanke tukee vastaanottavia kuntia helpottamalla kuntaan siirtymisen käytännön toimintoja ja lisäämällä muuttajien valmiuksia itsenäisesti huolehtia omista henkilökohtaisista asioistaan.