keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Tori-lehti: Maahanmuuttajien tietä työelämään on tasoitettava

Tampereella kunnallisvaaliehdokkaille järjestetyn Rasisti on reppana -kunnallisvaalipaneelin osanottajat halusivat Suomen pakolaiskiintiön nostamista. Etenkin vihreiden Päivi Sinkkonen ja SDP:n Regassa Birri kannattivat maahanmuuttajille Tampereen kaupungin töihin ainakin kolmen prosentin kiintiötä ja positiivista erityiskohtelua.

Tori-lehden päätoimittaja Ilkka Peltoniemi kommentoi suomalaisten työnantajien syrjivän maahanmuuttajia puutteellisen kielitaidon takia. Peltoniemi kutsuu nykytilannetta asenteelliseksi työsuluksi ja rohkaisee tamperelaisia käyttämään asioidessaan englantia.

Tori-lehti:
Maahanmuuttajien tietä työelämään on tasoitettava
24.9.2008


Rasismipaneelin kuntavaaliehdokkaat haluavat enemmän maahanmuuttajia Tampereelle.
[...]
Maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori Marja Nyrhinen kysyi Rasisti on reppana -kunnallisvaalipaneelin osanottajilta sunnuntaina tulisiko kaupungin suosia työhönotossaan maahanmuuttajia.
[...]
Projektisuunnittelija Päivi Sinkkonen (vihr) kannatti positiivista erityiskohtelua keinona yhdenvertaisuuden toteutumiseen.
Vihreät ovat kirjanneet maahanmuuttajataustaisten osuuden nostamisen Tampereen kaupungin työntekijöistä vastaamaan vähintään maahanmuuttajataustaisten tamperelaisten väestöpohjaa eli ainakin 3 prosenttiin.
[...]
Positiivinen erityiskohtelu ei hyödyttäisi vain maahanmuuttajia vaan koko Tamperetta, opettaja Regassa Birri (sd) kysyi.
[...]
Eläkeläinen Eero Huhtakallio (vas) mielestä kaupungin pitäisi auttaa uusia asukkaitaan tarjoamalla heille työmahdollisuuksia, jotta arki rupeaisi uudessa kotimaassa rullaamaan.

Yleisöstä huomautettiin, että maahanmuuttajien korkea työttömyysprosentti ei johdu alhaisesta koulutuksesta tai kokemuksen puutteesta.
Vika on pikemminkin työnantajien asenteissa, jolloin kiintiöt olisivat hyvä keino tämänkin lasikaton murtamiseksi.

Tulisiko pakolaiskiintiötä nostaa? tiedusteli Marja Nyrhinen panelisteilta. Kaikki vastasivat myöntävästi.
[...]
Päivi Sinkkonen tarjosi Tampereelle ja Suomelle esimerkiksi Kanadan maahanmuuttopolitiikkaa. Kanada on monikulttuurinen maa ja onnistunut maahanmuuttopolitiikka näkyy sekä maahanmuuttajien oman kulttuurin elävyydellä että heidän sitoutumisena kanadalaiseen yhteiskuntaan.

-----------------------------------------------

Asenteellinen työsulku

Suomalaiset työnantajat tarjoavat maahanmuuttajien työllistämisen suurimmaksi esteeksi aina puutteellista kielitaitoa. Siis maahanmuuttajien, eivät omaansa. Edes työllistämistuettua työharjoittelupaikkaa ei hevin lohkea.

On ulkomailla kielitaidostaan kiiteltyjen suomalaisten ja pisatutkimuksen priimusluokkalaisten aliarvioimista kuvitella, että kaupankäynti lakkaisi, jos ostokset löisi kassaan gambialainen kassaneito.

Ja jäisikö härmäläiseltä muka kahvi saamatta, vaikka se pitäisi lausua englanniksi?

Suomessa vallitsee monilla aloilla työvoimapula. Samaan aikaan maassa jo olevaan työvoimareserviin kohdistuu työsulku.

Ilkka Peltoniemi, Tori-lehden päätoimittaja