torstai 20. joulukuuta 2018

Yle: Ministeriöiltä jättiavustus maahanmuuttajien osaamiskeskusten perustamiseksi – viisi miljoonaa viidelle kaupungille

Yle: Ministeriöiltä jättiavustus maahanmuuttajien osaamiskeskusten perustamiseksi – viisi miljoonaa viidelle kaupungille 20.12.2018

Työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat myöntäneet viisi miljoonaa euroa viidelle kunnalle maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaan.

Suurimman avustuksen sai Helsinki, jolle myönnettiin reilu 1,4 miljoonaa euroa. Pääkaupunkiseudulla myös Espoo ja Vantaa saivat avustusta. Espoolle myönnettiin 850 000 euroa ja Vantaalle 970 000 euroa. Kolmanneksi eniten avustusta Helsingin ja Vantaan jälkeen sai Turku, jolle myönnettiin 930 000 euroa. Tampereelle ministeriöt myönsivät 830 000 euroa.

Helsingissä osaamiskeskus avattiin kaksi vuotta sitten nimellä Stadin osaamiskeskus. Ainakin Espoo ja Turku suunnittelevat nyt osaamiskeskusten avaamista heti ensi vuonna. Myös Vantaalla on vastaavanlaisia suunnitelmia.

Turku palkaa lisäväkeä keskukseen
Turun kaupungin palvelupäällikkö Mika Helva kertoo, että kaupungit sitoutuvat 30 prosentin omavastuuosuuteen avustussumman päälle.

– Turun tarkempi budjetti suunnitellaan tammikuussa, mutta arvio on siinä miljoonassa eurossa. Osaamiskeskuksen perustamisessa hyödynnämme jo olemassa olevia rakenteita, joten tarkkaa summaa on vielä vaikea arvioida.

Turussa maahanmuuttajien osaamiskeskus aloittaa toimintansa Käsityöläiskadulla, jossa toimii jo työllisyyspalvelukeskus. Helva kertoo, että ajatuksena on myös ulottaa toimintaa Skanssin ostoskeskukseen, missä on toistaiseksi ollut myös Turun kaupungin maahanmuuttajien omakielinen neuvontapiste Infotori.

– Toiminta alkaa vaiheittain, mutta tavoitteena meillä on helmikuun alku.

Helvan mukaan Turun kaupunki aikoo palkata tulevaan osaamiskeskukseen työllisyyspalveluja tuntevia asiakaspalvelijoita.

– Toimintaan tarvitaan lisäresursseja.