maanantai 31. joulukuuta 2018

Yle: Sipilä uudenvuodentervehdyksessään: Vihapuheen viljeleminen on rikos

Yle: Sipilä uudenvuodentervehdyksessään: Vihapuheen viljeleminen on rikos 31.12.2018
MTV: Juha Sipilä kommentoi Oulun seksuaalirikoksia uudenvuodentervehdyksessään: "Vihapuheen viljeleminen on rikos"
Helsingin Sanomat: Sipilä otti uudenvuoden­tervehdyksessään kantaa Oulun tapahtumiin: Rikokset tutkitaan ja syylliset saatetaan vastuuseen, mutta omankäden­oikeuden käyttö on rikos
Hbl: Statsministern: "Ingen får sprida hat eller ta rätten i egna händer"
Valtioneuvoston kanslia: Pääministeri Juha Sipilän uudenvuoden tervehdys 31.12.2018

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistuttaa uudenvuodentervehdyksessään, että vihapuheen viljeleminen on Suomessa rikos. Sipilä viittaa tervehdyksessään Oulussa tutkittaviin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin, joissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

Pääministeri painottaa, että jokaisen Suomeen tulevan on noudatettava maan lakeja ja kunnioitettava toisten ihmisten koskemattomuutta.

– Tästä emme tingi tippaakaan. Rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Vakavat rikokset vaikuttavat lisäksi kielteisesti pysyvän oleskeluluvan saamiseen, hän sanoo.

Samaan aikaan Sipilä korostaa, että epäiltyihin rikoksiin Oulussa ovat syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät.

– Vetoan, että tapahtumia ei käytetä vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Muistutan, että omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen.

Työllisyysaste nostettava 75 prosenttiin
Sipilä kiittelee tervehdyksessään Suomen talouden hyvää kehitystä, jonka myötä työllisyysaste on noussut hallituksen tavoittelemaan 72 prosenttiin. Hänen mukaansa hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen vaatii, että työllisyyden kehitys jatkuu hyvänä.

– Seuraavalla vaalikaudella työssäkäyvien määrä on nostettava 75 prosenttiin. Se vaatii määrätietoisen uudistuspolitiikan jatkamista. Esimerkiksi osatyökykyisten pääsyä töihin on helpotettava.

Demokratian juhlaa
Pääministeri Sipilän mukaan Suomessa vietetty vuoden 1918 sisällissodan muistovuosi on yhdistänyt kansakuntaa, kun sodan tapahtumia on voitu surra ilman koston ja katkeruuden henkeä.

Pääministeri muistuttaa, että ensi heinäkuussa tulee kuluneeksi tasan sata vuotta Suomen tasavaltalaisen hallitusmuodon voimaanastumisesta. Jo huhtikuussa Suomessa vietetään Sipilän mielestä demokratian juhlaa, kun maassa järjestetään eduskuntavaalit.

– Toivon rehtiä vaalitaistelua, jossa keskitytään ratkaisujen etsimiseen pelkojen lietsomisen ja keskinäisen syyttelyn sijasta. Uskon, että äänestäjätkin yhtyvät tähän toiveeseen, hän sanoo.