keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

HS: Poliisi epäilee, että Suomesta Irakiin palautettua miestä ei ehkä sittenkään surmattu – Yksi ihminen pidätetty

Helsingin Sanomat: Poliisi epäilee, että Suomesta Irakiin palautettua miestä ei ehkä sittenkään surmattu – Yksi ihminen pidätetty 22.4.2020
Yle: Suomi tuomittiin viime vuonna ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta – KRP aloittanut esitutkinnan: epäilee irakilaismiehen olevan yhä elossa
MTV: Suomi karkotti miehen Irakiin, jossa hänet väitettiin ammutun – nyt KRP epäilee, että mies onkin elossa ja asiakirjat väärennetyt

Suomi sai tapauksessa langettavan tuomion EIT:ssa. ”On viitteitä, että henkilö olisi elossa”, poliisi sanoo.

KESKUSRIKOSPOLIISI (krp) kertoi keskiviikkoiltana aloittaneensa esitutkinnan erikoisessa tapauksessa, johon liittyy Suomen saama langettava päätös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT).

EIT antoi langettavan päätöksen Suomea koskevassa ihmisoikeusvalitusasiassa marraskuussa. EIT:n ratkaistavaksi viedyssä asiassa oli kyse siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut mies olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

Poliisi epäilee nyt, onko tämä mies sittenkään tullut surmatuksi. Asiaa tutkitaan epäilyinä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

HS kirjoitti tuomiosta marraskuussa.

EIT:N käsittelyä pyysi kuolleeksi väitetyn miehen lähiomainen, joka kertoi Suomen menettelyn ja omaisen kohtalon aiheuttaneen hänelle huomattavaa kärsimystä. Tämä lähiomainen on miehen tytär.

Langettavassa päätöksessään EIT katsoi, että Suomi oli rikkonut menettelyssä Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja, jotka käsittelevät oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa. EIT kiinnitti päätöksessään erityistä huomiota siihen, että Suomen viranomaiset eivät olleet tehneet tulevaisuuden uhan arviointia asianmukaisesti.

POLIISI epäilee siis nyt, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi sittenkin elossa. Suomi tuomittiin maksamaan ihmisoikeusloukkauksesta 20 000 euron korvaukset miehen kohtalosta valittaneelle tyttärelle, mutta tätä summaa ei ole vielä maksettu.

”Keskusrikospoliisi on tehnyt tiedonhankintaa asiaan liittyen ja muun muassa Irakista on saatu vastaus sinne lähetettyyn oikeusapupyyntöön. Asiassa on suoritettu kuulusteluja ja yksi henkilö on pidätetty”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jan Aarnisalo Keskusrikospoliisista.

Aarnisalo on vielä melko vaitonainen monista yksityiskohdista, kuten esimerkiksi siitä, miten pitkällinen suunnitelma epäillyllä rikoksella on mahdollisesti ollut tai mikä on pidätetyn lähiomaisen suhde väitettyyn henkirikoksen uhriin. Se kuitenkin tiedetään, että Suomi tuomittiin maksamaan korvaukset tyttärelle.

”Esitutkinta on vasta alussa ja kuulustelut ovat ihan alussa. Yksi henkilö on pidätetty”, hän kertoo.

Poliisi sai tapauksesta ”pidemmän aikaa” vihjeitä eri suunnista ja selvitteli asiaa, ennen kuin lähiomainen nyt pidätettiin.

”On tehty tiettyjä kyselyjä Irakiin ja hienosti on yhteistoiminta toiminut. Sieltä olemme myös tiettyjä asioita saaneet ja syytä epäillä -kynnys on selvästi ylittynyt”, Aarnisalo sanoo.

”On viitteitä, että henkilö olisi elossa, mutta missä, siihen en ota kantaa”, hän sanoo. Epäiltyjen piiri siis saattaa vielä laajentua. Poliisilla on luonnollisesti halu kuulla myös väitteen mukaan tapettua miestä.

”Meidän epäilyjen mukaan osa asiakirjoista, joihin tuomio perustuu, on väärennetty.”

HS KERTOI tapauksesta marraskuussa näin: 44-vuotias irakilaismies tuli Suomeen vuonna 2015 hakemaan turvapaikkaa. Hän oli työskennellyt armeijassa Saddam Husseinin hallinnon aikana. Husseinin kukistuttua hänet palkattiin vuonna 2007 rikostutkijaksi sisäministeriön alaiseen virastoon, joka tutki ihmisoikeusrikoksia ja korruptiota.

Mies oli työpaikkansa ainoa sunnimuslimi. Hän kuulusteli satoja rikoksesta epäiltyjä ja eteni urallaan sunnitaustasta huolimatta.

Kun puolisotilaalliset shiiajoukot alkoivat saada yhä näkyvämmän ja virallisemman aseman Irakissa, työ vaikeutui. Viraston työ kohdistui usein tiedustelupalvelun ja shiiajoukkojen jäseniin.

Tunnelmat kiristyivät myös työpaikalla. Shiiataustainen kollega uhkasi hänen henkeään erään riidan yhteydessä.

Pian tämän jälkeen mies yritettiin tappaa ampumalla, kun hän oli poistumassa virastosta autonkuljettajansa kanssa. Poliisista ei ollut apua, mies erosi työstään ja joutui pian uuden murhayrityksen kohteeksi, nyt autopommilla.

MIES haki Suomesta turvapaikkaa syyskuussa 2015, mutta ei lopulta saanut sitä valituksista huolimatta.

Esimerkiksi hallinto-oikeus piti murhayrityksiä osoituksena Bagdadin yleisestä turvallisuustilanteesta. Se ei uskonut, että iskut olisivat olleet suunnattuja juuri miestä vastaan. Tämän vuoksi oikeus piti epätodennäköisenä, että mies olisi vaarassa Irakissa.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt jutulle valituslupaa, joten mies lähti vapaaehtoisella palautuslennolla Irakiin  marraskuussa 2017. Sitten kolme viikkoa myöhemmin tuntemattomat hyökkääjät ampuivat miehen – tai ainakin tämän tiedon varassa Suomi sai EIT:ltä langettavan tuomion.

EIT kummeksui suomalaisten johtopäätöstä, jonka mukaan mieheen kohdistuneet murhayritykset olisivat johtuneet vain yleisestä turvallisuustilanteesta Bagdadissa. Suomessa ei selvitetty riittävän vakavasti sitä mahdollisuutta, että kyse olisi ollut juuri mieheen kohdistuneista teoista, tuomioistuin katsoi.