torstai 16. huhtikuuta 2020

Ilta-Sanomat: Raportti: Väkivaltaista ääri­oikeistolaista toimintaa havaittu koko maassa – myös Isis pitää Suomea edelleen ”oikeutettuna kohteena”

Ilta-Sanomat/STT: Raportti: Väkivaltaista ääri­oikeistolaista toimintaa havaittu koko maassa – myös Isis pitää Suomea edelleen ”oikeutettuna kohteena” 16.4.2020
Iltalehti: Huolestuttava tieto kouluista: Äärioikeistolaisia lapsia yhä enemmän – maahanmuuttajat luovat ”gangstajengejä”
Sisäministeriön Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus (pdf)

Vihapuheen pelätään kiihdyttävän ääriajatteluun liittyvää väkivaltaa. Sisäministeriön tuore arvio nostaa esille huolen erityisesti internetin alustojen ja sivustojen kautta leviävästä väkivaltaa ihannoivasta ja siihen yllyttävästä materiaalista.

Internetissä väkivaltainen ekstremismi leviää yli valtion rajojen ja tavoittaa suuren määrän ihmisiä aiempaa nopeammin, raportissa todetaan. Alustat ja internetyhteisöt taas luovat ympäristön, jossa väkivaltainen ääriajattelu ei näyttäydy poikkeavana, vaan saa vahvistusta ja hyväksyntää. Tämä voi ministeriön mukaan joissain tapauksissa lyhentää aikaa, jossa puheista ja ajattelusta siirrytään väkivallantekoihin.

– Vihapuhe on lisääntynyt, ja se luo kasvualustaa väkivaltaiselle ekstremismille ja radikalisoitumiselle, arviossa sanotaan.

Ministeriön mukaan vihapuheelle tyypillistä on pyrkiä sulkemaan tiettyjä ihmisiä ja ryhmiä ulkopuolelle.

– Yksittäiseen henkilöön suunnattu teko toimii viestinä koko ryhmälle, jota uhri edustaa. Vihapuheella on tämän vuoksi laajoja vaikutuksia, ja se on erityisen haitallista kohdistuessaan haavoittuvammassa asemassa oleviin henkilöihin ja ryhmiin.

Perinteisen sanallisen viestinnän lisäksi netin väkivaltainen ekstremismi hyödyntää esimerkiksi logoja, meemejä ja videopelejä. Videopelikuvastoa käytettiin Uuden-Seelannin Christchurchin moskeijaiskussa, jossa tekijä lähetti suoraa videokuvaa teostaan.

– Ne toimivat toisaalta propagandavälineinä ja toisaalta tukevat väkivaltaista ekstremismiä kannattavien sisäistä yhtenäisyyttä.

Sisäministeriön Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus julkaistiin keskiviikkona.

Väkivaltainen äärioikeisto aktivoitui eduskuntavaalien aikaan
Suomessa näkyvin ulkoparlamentaarinen väkivaltainen äärioikeistoryhmä on uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike (PVL), jonka toiminnassa on ministeriön mukaan ollut noin sata ihmistä.

PVL:n on ministeriön mukaan huomattu lähentyneen katupartiojärjestö Soldiers of Odinin kanssa parin viime vuoden aikana. Ryhmät ovat osallistuneet toistensa toimintaan ja Odinit ovat esimerkiksi ilmaisseet tukensa PVL:n lakkauttamisasiaan liittyen. Viime itsenäisyyspäivänä, kun poliisi kielsi uusnatsien Kohti vapautta -marssin, katupartiojärjestö järjesti osallistujia ja ohjelmaa myöten yhdenmukaisen mielenilmauksen, raportissa todetaan.

Väkivaltaista äärioikeistolaista toimintaa on ministeriön mukaan havaittu koko Suomessa. Helsingin poliisin alueella väkivaltaisen äärioikeiston toiminta ja siihen liittyvät konfliktit lisääntyivät huomattavasti viime kevään eduskuntavaalien aikana. Ilmi on tullut myös esimerkiksi vainoamistapaus, joka liittyi toimittajaan kohdistettuun jatkettuun häirintään ja painostamiseen.

PVL:n, Odineiden ja Kohti vapautta -liikkeen lisäksi on havaittu muitakin toimijoita. Esimerkiksi Lounais-Suomen alueella toimii ministeriön mukaan useita äärioikeistolaisia ryhmiä. Hämeessä ja Itä-Uudellamaalla kouluista on tullut poliisille yhteydenottoa nuorten äärioikeistoajattelusta.

Radikaalissa äärivasemmistossa muutamia kymmeniä ihmisiä
Väkivaltainen äärivasemmistolainen toiminta on ministeriön mukaan löyhästi järjestäytynyttä ja projektiluontoista. Suomalainen anarkistinen ja antifasistinen radikalismi on ministeriön mukaan ensisijaisesti äärioikeistoa vastustavia mielenosoituksia, joissa yksittäiset ihmiset pyrkivät yhteenottoihin äärioikeiston kanssa. Ilmi tulleet rikosepäilyt liittyvät pitkälti väkivaltaan ja virkavallan vastustamiseen mielenosoituksissa.

Arvion mukaan radikaalin äärivasemmistolainen joukko koostuu muutamista kymmenistä ihmisistä.

Isis pitää Suomea oikeutettuna kohteena
Ministeriön mukaan Isis muodostaa edelleen globaalin uhan ja pitää Suomea oikeutettuna kohteena. Uskonnollisen väkivaltaisen ekstremismin ja terrorismin uhan aiheuttavat radikaali-islamia ajavat yksittäiset toimijat ja pienryhmät.

Suojelupoliisin terrorismin uhka-arvio pysyi tänäkin vuonna ennallaan. Neliportaisella asteikolla uhka on tasolla kaksi, eli kohonnut.