Helsingin Sanomat: Somalipakolaisia tuli jälleen 28.11.1990
Ulkoministeriö ottaa yhteyttä Neuvostoliittoon pakoreitin sulkemiseksi
Suomeen tuli tiistaina 37 uutta somalialaista turvapaikan hakijaa. Pakolaiset tulivat aamulla Moskovan pikajunalla Tolstoilla Vainikkalaan, josta he jatkoivat Helsinkiin ja edelleen tilapäiseen majoitukseen Turkuun.
Maanantaina samaa reittiä saapui toistaiseksi suurin Neuvostoliiton kautta kulkenut pakolaisryhmä, 119 somalia. Turvapaikkaa hakevia somaleita on Suomessa tällä hetkellä yli tuhat eli yli puolet kaikista turvapaikanhakijoista.
Pakolaisten kulku Somaliasta Neuvostoliiton kautta Suomeen oli syksyn ajan vähissä Suomen ja Neuvostoliiton sovittua kulun valvonnasta. Suomen viranomaiset eivät osaa sanoa, miksi reitti on avautunut uudelleen.
Sisäministeriön saamien epävirallisten tietojen mukaan Moskovassa ja Leningradissa on vielä useita somaliryhmiä, jotka pyrkivät Suomeen. Ulkoministeriö aikoo ottaa uudelleen yhteyttä Neuvostoliittoon, jotta viisumiton kauttakulku tyrehtyisi.
"Ulkoministeriö päättää, minkälaisia keskusteluja naapurin kanssa käydään," ministeriön konsuliasiain toimiston päällikkö Irma Ertman kertoo. "Asian pitäisi ratketa näinä päivinä."
Ylitarkastaja Pentti Visanen sisäministeriön ulkomaalaiskeskuksesta arvelee, että diplomaattiyhteyksien lisäksi asia voitaisiin ottaa esille myös maiden rajavaltuutettujen tapaamisessa.
"Tapaamisessa voidaan huomauttaa Neuvostoliiton rajavaltuutetuille, ettei mailla ole viisumivapaussopimusta eikä henkilöitä saisi päästää rajan yli. Tällöin viesti menee suoraan rajavartijoille", Visanen selvittää.
Pakolaislakimies Johanna Suurpää pitää somalien pidättelyä kansainvälisten sopimusten valossa "vähintäänkin arveluttavana".
Geneven pakolaissopimus edellyttää, ettei turvapaikan hakijaa saa tutkimatta palauttaa kotimaahansa. Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskeva yleissopimus puolestaan toteaa, että jokaisella on oikeus lähteä maasta kuin maasta. Suomi on allekirjoittanut molemmat sopimukset, Neuvostoliitto vain jälkimmäisen.
Moskovan motista talvea pakoon
Ulkomiministeriö esitti viime kesänä Neuvostoliitolle pyynnön huomion kiinnittämisestä viisumittomaan kauttakulkuun. Somaliasta tulevien turvapaikan hakijoiden määrä väheni tämän jälkeen huomattavasti. Elokuussa Suomeen pyrkiviä somaleita tiputettiin junasta Viipurissa.
Johanna Suurpään mukaan suurten somaliryhmien saapuminen johtuu kesän lopulla syntyneen Moskovan motin purkautumisesta.
"Olisikohan niin, että talvi on tulossa", Suurpää arvelee. "Tulee ruumiita, kun somalit nukkuvat Moskovan kadulla."
Viranomaiset ovat arvelleet muuttomatkojen Somaliasta Suomeen olevan hyvin organisoitua liiketoimintaa. Suurpään mukaan määräyksiä tiukentamalla luodaan hämärämiehille uusia markkinoita: väärien viisumeiden määrä lisääntyi heti, kun somalien kulkua suomalaisten vaatimuksesta ryhdyttiin valvomaan entistä tiukemmin. Pikajuna Tolstoi saapui tiistaina Vainikkalaan 20 minuuttia myöhässä. Kymen läänin poliisitarkastajan Teuvo Ikosen saamien tietojen juna seisoi hetken Viipurissa, koska kolmisenkymmentä somalia poistui tai poistettiin siellä junasta.
Ikonen epäilee kuitenkin, että tämä ryhmä on jo keskiviikkona Vainikkalan raja-asemalla.
Uudellemaalle uusi pakolaiskeskus
Helsingin rautatieasemalla väkeä oli tiistaina vastassa kaksi poliisia, jotka keräsivät matkalaisilta näiden junassa täyttämät turvapaikkahakemukset.
Ryhmä oli sen verran suuri, että papereiden täyttöön ei ryhdytty Vainikkalassa. Raja-asemalla tulijoilta kerättiin passit ja jaettiin hakukaavakkeet. Turvapaikkahakemukset lähetetään myöhemmin passien luo Vainikkalaan.
Kun poliisit saivat Helsingissä hakemuslomakkeet nippuun, kolme Suomen Punaisen Ristin virkailijaa otti somalit hoiviinsa ja vei joukon aluksi syömään asemaravintolaan. Väen pienimmäinen, sylivauva, pääsi samalla vaipanvaihtoon.
"Olimme Moskovassa vain kaksi päivää", hieman englantia taitava pakolaismies kertoi. Matka Somaliasta Moskovaan oli taittunut lentokoneella.
Ryhmä kuljetettiin bussilla väliaikaiseen sijoituspaikkaan Turun keskustan hotelliin, sillä vastaanottokeskuksissa tilaa ei ole.
"Helsinki on täynnä. Sitä paitsi on päätetty, että Turku toimii vastaanottoasemana", pakolaiskeskusten asioita koordinoiva suunnittelija Faik Nerweyi SPR:stä kertoo.
SPR aikoo avata seuraavaksi 200-paikkaisen vastaanottokeskuksen Uudellamaalla. Asian pitäisi ratketa tällä viikolla. Toimintaan se voisi tulla piankin, esimerkiksi nyt tulleet pakolaiset voisivat päästä sinne.
SPR:n pakolaisasiamiehen Leena-Kaisa Mikkolan mukaan vastaanottokeskusten täyttyminen on jatkuvaa: kun uusi keskus avataan, se on melko pian täynnä, sillä väkeä tulee enemmän sisään kuin lähtee pois. Lisäksi turvapaikkahakemuksen pitkä käsittely lisää ruuhkaa. Käsittely kestää keskimäärin kahdeksan kuukautta. Suomessa on kymmenen vastaanottokeskusta, niistä kahdeksan SPR:n ja kaksi valtion hoidossa. Maassa on nyt 1875 turvapaikanhakijaa. Heistä 1712 on SPR:n huomassa, ja tiistain tulokkaat mukaan lukien 96 asuu tilapäisesti matkustajakodissa Helsingissä tai hotellissa Turussa.