maanantai 16. huhtikuuta 2012

Yle: Perussuomalaiset ilmiriidassa avustajan potkuista

Yle Uutiset: Perussuomalaiset ilmiriidassa avustajan potkuista 16.4.2012
Yle Oulu: Pirkko Mattila: Äärimmäisen kehnoa satiiria
Yle Kymenlaakso: Kotkan perussuomalaiset tukevat Erosta
Turun Sanomat: Hihamerkkikolumni kuohuttaa nyt Venäjän tiedotusvälineitä

Perussuomalaisten kiistely kansanedustaja James Hirvisaaren avustajan työsuhteesta kiihtyy. Puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen paheksuu YLE Uutisten haltuunsa saamassa sähköpostiviestissä eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin menettelyä asiassa. Ruohonen-Lerner totesi viikonloppuna selvittävänsä avustaja Helena Erosen aseman vielä eduskunnan kanslian kanssa.

Työmiehen nimikkeellä Perussuomalaisten puoluetoimistossa työskentelevälle pitkän linjan viestintäammattilaiselle Pirkko Ruohonen-Lernerin viikonlopun lausunto oli liikaa.

Matti Putkonen kehottaa eduskuntaryhmän puheenjohtajalle lähettämässään sähköpostiviestissä lopettamaan avustaja-asian puimisen julkisuudessa. Putkosen mielestä kansliakeskusteluista ei ainakaan saisi kertoa julkisuuteen, vaikka sellaisia käytäisiinkin. Putkonen nostaa esille vaihtoehdon, jossa oikeus ja Julkisen sanan neuvosto lopulta toteavat, että hihamerkkikohun syntipukki onkin Turun Sanomat eikä Eronen.

Ruohonen-Lerner ei kommentoi

Pirkko Ruohonen-Lerner ei halua kommentoida puolueen sisäistä kirjeenvaihtoa millään tavoin. Hän kuitenkin toteaa, ettei eduskuntaryhmän puheenjohtajana ota vastaan ohjeistusta puoluetoimistossa työmies-nimikkeellä työskentelevältä Putkoselta.

Putkonen puolestaan ei halua kommentoida viestinsä sisältöä mitenkään, mutta pitää sen vuotamista medialle erittäin törkeänä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö suositti torstaina avustaja Erosen työsuhteen päättämistä. Kansanedustaja Hirvisaari ei kuitenkaan katsonut voivansa eduskuntaryhmän toivetta noudattaa.

Jupakan taustalla on Erosen blogikirjoitus, jossa tämä satiirista tyylilajia tavoitellen esitti, että hihamerkit auttaisivat poliisia tunnistamaan ulkomaalaiset.
_____________________________________


Yle Oulu: Pirkko Mattila: Äärimmäisen kehnoa satiiria

Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattila on ärsyyntynyt puolueensa ympärillä vellovasta rasismikohusta. Vaikka vikaa on omissakin, myös media tarttuu Mattilan mukaan puolueeseen turhan herkästi.

Perussuomalaisten rasistisista kommenteista noussut kohu on herättänyt ärsyyntymistä puolueen pohjoispohjalaisissa kansanedustajissa.

Muhoslaisen kansanedustajan Pirkko Mattilan mukaan esimerkiksi James Hirvisaaren avustajan Helena Erosen blogikirjoitus oli äärimmäisen kehnoa satiiria. Eronen ehdotti kirjoituksessaan, että ulkomaalaiset voisivat pitää hihamerkkiä, jotta poliisi tunnistaisi heidät helpommin.

Kansanedustaja Mattilan sanoo, että vikaa on kuitenkin myös median uutisointitavassa. Hänen mielestään median pitäisi nostaa esille suurempia asioita.

- Ärsyttää, koska meillä olisi paljon tärkeämpiäkin asioita, kuten esimerkiksi talousasiat, joista pitäisi keskustella paljon enemmän.

Pirkko Mattila myöntää kuitenkin, että vikaa on omissakin riveissä.

- Itsehän näille on syöttö annettu, suoraan lapaan ja sieltä omaan maaliin. Ryhmässä tästä on keskusteltu painavin äänenpainoin, kansanedustaja kertoo.

______________________________________

Yle Kymenlaakso: Kotkan perussuomalaiset tukevat Erosta

Eronen kirjoitti Uuden Suomen blogissaan hihamerkeistä, joita ulkomaalaiset voisivat käyttää helpottaakseen poliisin työtä.

Kotkan perussuomalaiset tukevat kansanedustaja James Hirvisaaren avustajaa Helena Erosta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on kehottanut Hirvisaarta erottamaan avustajansa, mutta toistaiseksi Hirvisaari ei ole tähän suostunut.

Kotkan perussuomalaisten mukaan Eronen ei vaatinut kirjoituksellaan käsivarsinauhoja kenellekään, vaan kirjoitusta on vääristelty julkisuudessa. Kotkan perussuomalaiset myös muistuttavat, ettei Eronen ole puolueen jäsen, ja hänen erottamisensa työstään olisi moraalinen vääryys.
______________________________________

Turun Sanomat: Hihamerkkikolumni kuohuttaa nyt Venäjän tiedotusvälineitä

Perussuomalaisten eduskunta-avustajan leikkimielinen ehdotus hihamerkkien määräämisestä vähemmistöille on levinnyt nyt myös Venäjän ja muutamien muidenkin Itä-Euroopan maiden tiedotusvälineisiin. Sävy on ollut Suomelle hyvin kielteinen.

Ulkoministeriön Venäjän-osaston päällikkö Jaana Teckenberg vahvistaa havainneensa asian ministeriön sisäisessä mediakatsauksessa. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida sitä, koska ei ole viikonlopun vuoksi perehtynyt uutisointiin vielä tarkemmin.

Suomen Moskovan-suurlähetystössä lehdistösihteeriä sijaistava Ritva Kattelus muistuttaa, että lehdistön kirjoittelu on Venäjällä yleensäkin räväkämpää kuin Suomessa. Maan viranomaiset eivät ole hänen mukaansa olleet lähetystöön missään yhteydessä.

– Eivät minun tietääkseni. Miksi olisivat?

Tarkimmin Venäjän uutisointia aiheesta vaikuttaa seuranneen Venäjä-sympatioistaan tunnettu yksityishenkilö, dosentti Johan Bäckman. Hän on laatinut aiheesta Turun Sanomia varten jopa oman lehdistökatsauksen.

Suomen hihamerkkikohu on ollut Bäckmanin mukaan ykkösuutinen Kazakstanissa, Azerbaidzhanissa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Venäjällä Karjalan Tasavallassa. Turun Sanomat pystyi vielä sunnuntaina todentamaan suurimman osan havainnoista. Aihe oli esillä myös ainakin Hollannin, Islannin, Italian, Puolan, Unkarin ja Romanian verkkosivuilla. Myös uutisportaali Venäjän ääni ja sen radioasema levittävät uutista lukuisilla maailman kielillä.

Venäläisiä on kuohuttanut erityisesti suomalaiskolumnin kohta, jossa kehotettiin pakottamaan venäläiset pitämään Suomessa punamustaa hihamerkkiä, jossa sirppi ja vasara.

Aihetta on käsitelty muun muassa maan suurimmassa sanomalehdessä Komsomolskaja Pravdassa. Sen nettisivuilla oli vielä sunnuntainakin teksti: ”Kuvitelkaapa kun ylitätte Venäjän ja Suomen rajan, suomalaiset rajavartijat tervehtivät teitä hymyillen 33:lla hampaalla, leimaavat passin ja... kiinnittävät hihaanne punamustan merkin, jossa on sirppi ja vasara”.

Aihe on ollut Bäckmanin mukaan esillä myös televisiokanava Ren-tv:n pääuutislähetyksessä. Sen grafiikkana oli hänen mukaansa kuvia ihmisistä, joilla oli ehdotetun kaltaisia käsivarsinauhoja.

Entinen mahtilehti Pravda julisti, että ”Suomalaiset valmistelevat turisteille fasistista vastaanottoa”. Segodnja-lehden otsikko oli ”Tsuhnafasismin irvistys”.

Kuvituksena on Bäckmanin mukaan ollut Lotta Svärd -merkki, jossa on hakaristi. Venäläiset eivät tunne merkin syntyhistoriaa, vaan yhdistävät sen kansallissosialismiin. Sunnuntai-iltana ainakaan lehden verkkosivuilla ei ollut enää Lotta-ristiä, vaan kuva liehuvasta siniristilipusta.

Bäckmanin mukaan Venäjän media on käyttänyt kuvituksenaan myös kohukolumnin kirjoittajan itsestään Facebook-sivulle laittamaa kuvaa, jossa hänen päässään on saksalaisvalmisteinen sotilaskypärä. Niitä on käyttänyt aikanaan yli 40 vuoden ajan myös Suomen armeija. Turun Sanomat löysi kuvan sunnuntaina vielä erään Azerbaidzhanin venäjänkielisen lehden sivulta.

Kohukolumnin kirjoittajaa Helena Erosta ei sunnuntai-iltana tavoitettu kuvan alkuperän selvittämiseksi.

Venäläisessä uutisoinnissa on myös mainittu, että hänen avustamansa kansanedustaja James Hirvisaari on tuomittu Suomessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Maassa tunnettu ihmisoikeusjuristi Mihail Joffe sanoo yhä Venäjän ääni- portaalissa, että ”Helena Erosen ehdotus ei ole vain nationalistinen, se on fasistinen”.

Johan Bäckmanilla on ollut jo vuosia poikkeuksellinen asema välimiehenä, joka on avittanut naapurimaan seuraamisessa sekä Suomen että Venäjän tiedotusvälineitä.