perjantai 11. helmikuuta 2005

Vähemmistövaltuutettu Puumalainen: Maahanmuutosta monikulttuurisuuteen

Sivistys.net:

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalaisen mielestä Suomessa olisi aika siirtyä suppeasta maahanmuuttopolitiikasta kokonaisvaltaisempaan monikulttuurisuuspolitiikkaan.

Puumalainen arvostelee sitä, että maahanmuuttajista puhutaan kuin hyödykkeistä: mitä tilataan ja mistä. Kyse on kuitenkin ihmisistä.

– Kokonaisnäkemys ja vastuu puuttuvat. Meillä kieltäydytään näkemästä, mitä henkisiä ja aineellisia muutoksia maahanmuutto yhteiskunnassa edellyttää ja tuo tullessaan.

Puumalainen puhui Vapaan sivistystyön osaaminen ja pätevyys –hankkeen järjestämässä monikulttuurisuusseminaarissa perjantaina 11.2. Helsingissä.

Suvaitsevaisuudesta kunnioitukseen


Puumalainen suomi tapaa, jolla maahanmuuttajista ja monikulttuurisuudesta puhutaan. Yksisuuntaisen suvaitsevaisuuden sijasta hän puhuisi erilaisuuden kunnioituksesta. Kysyä sopii, milloin maahanmuutto päättyy. Miten kauan ihmisen on asuttava maassa, jotta hän ei olisi enää maahanmuuttaja?

Maassa maan tavalla, moni ohjeistaa, vaikka elämäntapa- ja kulttuurierot vaikkapa lestadiolaisen Pohjois-Pohjanmaan ja pääkaupunkiseudun välillä ovat huomattavat.

Miten estää poismuutto?

Yksi monikulttuurisen Suomen kysymys on, miten saada tänne muuttaneet pysymään maassa. Mikä houkuttaisi uuden teknologian yritysten tarvitsemat asiantuntijat asettumaan vaikkapa Ouluun? Hyvien työolojen ja palkan lisäksi tarvitaan muutakin, jotta asiantuntijan perhekin tuntisi olonsa kotoiseksi napapiirin tuntumassa.

– Tarvitaan viihtyvyyden lisäämistä, rasismin kitkemistä, ei-nöyryyttävää lupapolitiikkaa, kykyä ratkaista ongelmia ja neuvoa, Puumalainen luetteli.

Tarvitaan myös parempia osallistumisen mahdollisuuksia, osallisuutta niin yhteisöissä, yhteiskunnassa kuin työelämässä.

– On jo huomattu, että Suomessa hyvän koulutuksen saaneet somalinuoret lähtevät joukoin maasta, esimerkiksi Lontooseen, jossa on iso ja vahva somaliyhteisö. Lähtijät ovat tämän vähemmistön kyvykkäimpiä, jotka eivät osaamisestaan huolimatta saa Suomesta töitä, Puumalainen huomautti.