perjantai 24. elokuuta 2012

Yle: Karkotus Afganistaniin pelottaa

Yle: Karkotus Afganistaniin pelottaa 24.8.2012

Turvapaikkaa Suomesta hakenutta Ibrahim Asgaria uhkaa karkottaminen Afganistaniin. Asgari pelkää kuolevansa, jos joutuu palaamaan takaisin kotimaahansa.

Turvapaikkaa Suomesta hakevien määrä on vähentynyt edelleen alkuvuoden aikana. Turvapaikkaa haki vuoden alkupuoliskolla vajaat 1300 hakijaa, mikä on sata hakijaa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Alkuvuonna tehdystä turvapaikkapäätöksistä lähes puolet oli kielteisiä. Harva turvapaikanhakija jättää valittamatta kielteisestä päätöksestä. Joskus päätöksiin halutaan vaikuttaa myös median kautta.

Turvapaikkaa Suomesta hakenutta Ibrahim Asgaria uhkaa karkottaminen Afganistaniin. Asgari on ystävystynyt kotkalaisen Airi Pyysalon kanssa. Pyysalo otti yhteyttä Yle Kymenlaaksoon, jotta Asgari voisi kertoa omin sanoin kokemuksistaan.

Ibrahim Asgari kertoo, mikä häntä Afganistanissa odottaa.

- Afganistanissa minä pelkään poliisia ja odotan, että minut tapetaan, Asgari sanoo.

Asgari kertoo olleensa Suomessa nyt vajaat kolme vuotta. Hän kertoo perheensä, vaimon ja kolme lapsen, olevan maanpaossa Iranissa, jossa perhettä vainotaan.

- Yhtenä päivänä kun soitin vaimolleni hän kertoi, että poika on mennyt töihin, mutta ei ole tullut takaisin töistä. Illalla ei tullut takaisin, Asgari kertoo.

- Ehkä Iranin poliisi ottanut ja laittanut takasin Afganistaniin, Asgari miettii.

Asgari kertoo, ettei hän tiedä onko hänen poikansa vielä elossa vai ei.

Kokonaisarvio ratkaisee turvapaikan

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että päätökset turvapaikka-asioissa tehdään hakijan tilanteen kokonaisarvioinnin pohjalta.

- Onko tilanne tietojen valossa sellainen, että henkilö joutuisi vainotuksi kotimaassaan. Lähtökohtahan on, että kotivaltion viranomaisilta voisi saada turvaa. Tietysti jossain tilanteessa se vainoaja on viranomainen, Repo kertoo.

Revon mukaan myös hakijan uskottavuus arvioidaan.

- Eli arvioidaan, onko tämän hakijan kertomus sinällään uskottava, Repo sanoo.

Repo kertoo, että Afganistanissa on tiettyjä alueita, joihin ihmisiä ei voida palauttaa, mutta esimerkiksi pääkaupunki Kabul katsotaan turvalliseksi.

Viranomaispäätöksiin median kautta harvoin pystyy vaikuttamaan. Asgari toivoo silti saavansa julkisuuden avulla apua ajaakseen asiaansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

- Euroopassa katsotaan ihmisiä, katsotaan minua ja kysytään minulta, mikä minä olen. Minä sanon oikeasti, minä en valehtele, Asgari sanoo.


Mistä on kyse?
- Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt edelleen
- Suomesta turvapaikkaa haki alkuvuonna 1300 hakijaa
- Alkuvuonna tehdyistä turvapaikkapäätöksistä lähes puolet oli kielteisiä.